Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mediul de afaceri NU este de acord cu plata defalcata a TVA

de Alina Constantinescu 11 Sep. 2017 4140
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada 8 august - 28 august 2017 o consultare care a vizat evaluarea impactului modificarii Codului fiscal si instituirea platii defalcate a TVA in mod obligatoriu, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului www.cnipmmr.ro, la nivelul vizitatorilor acestuia si ai membrilor CNIPMMR. Respondentii, in numar de 818, sunt: 54,1% microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9%intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.

Intrebati daca sustin modificarea Codului fiscal si instituirea platii defalcate a TVA in mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenti au raspuns ca nu sustin aceasta modificare.

De asemenea, 97,5% din respondenti au mentionat ca instituirea platii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activitatii lor.

Printre cele mai importante dificultati/efecte negative considerate de respondenti ca vor fi generate de plata defalcata a TVA, au fost mentionate:

- cresterea birocratiei: dublarea numarului de plati, masuri suplimentare de verificare si de management pentru TVA (obligatia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligatia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA si de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor) - 97,50%

- afectarea cash flow-ul si blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevazute sanctiuni - 89,90%

- costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare - 86,20%

- costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informatice contabile - 85,50%

- efort semnificativ de implementare tehnica, avand in vedere termenul foarte scurt de aplicare - 81,00%

- neclarificarea tuturor aspectelor procedurale (exp. pentru factoring, retineri de garantii de buna-executie, sume achitate pe baza facturilor de decontare, in numele si contul altei persoane impozabile, compensari, etc.) - 78,1%.

La intrebarea “Ce efecte pozitive asupra activitatii dvs. considerati ca vor fi generate de plata defalcata a TVA?”, 98,5% dintre respondenti au considerat ca nu exista niciun efect pozitiv.

Intrebati daca au fost consultati/informati de catre autoritati privind modul de aplicare a platii defalcate a TVA, 91,9% dintre respondenti, au raspuns negativ, doar 8,1% mentionand ca au fost informati din alte surse (mass-media, internet, etc).

Pozitia CNIPMMR privind plata defalcata a TVA

CNIPMMR nu sustine masura platii defalcate a TVA, in mod obligatoriu, deoarece: – Modificarea Codului fiscal si instituirea platii defalcate a TVA in mod obligatoriu incalca principiul „Ganditi mai intai la scara mica”, instituit de dispozitiile art. 91 alin. (1) si (2) din Legea nr. 346/ 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit cu care:

„(1)Pentru asigurarea unui mediu favorabil initierii si dezvoltarii afacerilor, in procesul de elaborare a actelor normative care au impact asupra intreprinderilor mici si mijlocii, initiatorii vor respecta principiul „Ganditi mai intai la scara mica”, precum si principiul numarului constant.

(2)Principiul „Ganditi mai intai la scara mica” presupune ca initiatorii actelor normative sa evalueze efectele introducerii noii reglementari, mai intai si cu precadere, asupra activitatii intreprinderilor mici si mijlocii”. Se stabilesc in sarcina IMM-urilor activitati care trebuie realizate de autoritatile fiscale competente. – Initiatorul proiectului nu a respectat principiile fiscalitatii, respectiv asigurarea informarii contribuabililor, cu modificarea/completarea Codului fiscal “prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, precum si predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie sa se asigure “stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii”, “pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari in sensul majorarii sau introducerii de noi impozite, taxe si contributii obligatorii”.

– Modificarea Codul fiscal si reglementarea mecanismului privind plata defalcata a TVA va avea efecte negative semnificative asupra IMM-urilor: 0 Costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile;

- Costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare;
   
- Afectarea cash flow-ul si blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevazute termene de aprobare si sanctiuni;
   
- Cresterea birocratiei: dublarea numarului de plati, masuri suplimentare de verificare si de management pentru TVA (obligatia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligatia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA si de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor);
   
- Efort semnificativ de implementare tehnica, avand in vedere termenul foarte scurt: instituirea platii defalcate a TVA in mod voluntar imediat si in mod obligatoriu incepand cu 01.01.2018;
   
- Neclarificarea tuturor aspectelor procedurale (exp. pentru factoring, retineri de garantii de buna executie, sume achitate pe baza facturilor de decontare, in numele si contul altei persoane impozabile, compensari, etc.), in conditiile in care se majoreaza semnificativ amenzile.

Sursa: http://cnipmmr.ro/


Tags: split tvaplata defalcata tvamediu de afacericash flow

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]