Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Numarul insolventelor a scazut considerabil in 2015

de Alina Constantinescu 15 Iul. 2016 6437
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un studiu realizat de Coface Romania arata ca firmele din Romania au beneficiat de un mediu economic avantajos in 2015, inregistrandu-se astfel cea mai mare scadere a numarului insolvente din Europa Centrala si de Est (ECE).

"Analizand economiile din ECE, am observat ca dinamica insolventelor a fost una variata. Cea mai puternica scadere (de aproximativ 50%) a fost inregistrata de Romania, care a beneficiat de imbolduri fiscale semnificative. Cea mai mare crestere, de 20,8%, a fost inregistrata de Ucraina, care a cunoscut un alt an de recesiune, ca urmare a conflictului cu Rusia. Sectoarele care depind in mod direct de consumul gospodariilor au profitat de cererea tot mai mare, cu toate ca piata este saturata, concurenta intensa si marjele scazute. Acest lucru a insemnat ca societatile comerciale inca figurau puternic in tabloul insolventelor", precizeaza Coface.

De asemenea, potrivit studiului citat, sectorul constructiilor a beneficiat de proiecte cofinantate de Uniunea Europeana anul trecut, dar comportamentul de plata este inca slab, iar companiile de constructii raman prezente in statisticile de insolventa.

"Anul trecut, aproape 1% din intreprinderile active din regiunea ECE au intrat in insolventa.

Pentru majoritatea tarilor, nivelul de insolvente inca nu a revenit la nivelul de dinaintea crizei din 2008. In Republica Ceha, au fost de aproape 4 ori mai multe insolvente decat in 2008, in Polonia, de 1,8 ori mai multe si in Slovenia, de 2,2 ori mai multe. In acelasi timp, firmele insolvente din Slovacia si Romania inca sunt sub nivelul de dinaintea crizei.

Cu toate acestea, statisticile referitoare la insolventele din 2015 ilustreaza o imagine pozitiva a companiilor din ECE. Aceasta tendinta ar trebui sa persiste, deoarece corporatiile continua sa beneficieze de un mediu economic favorabil, mai ales in comparatie cu problemele intampinate de multe alte economii emergente. Progresul regional este confirmat de evalurile riscului de tara realizate de Coface, incluzand mai multe imbuntatiri in acest an.

Perspectiv pozitiv: conditii favorabile pentru afaceri in 2016

“Conditiile pentru afaceri vor ramane incurajatoare, insa mai putin decat anul trecut”, a declarat Grzegorz Sielewicz, Economist Regional Coface pe Europa Central si de Est. “Estimam ca insolventele vor scadea cu -5,3% in 2016." Imbuntatirea continua pe piata fortei de munca, impreuna cu cresterea increderii, vor consolida consumul casnic transformandu-l intr-un motor principal de crestere a economiilor din ECE. Contributia investitiilor nu va fi la fel de mare ca anul trecut, din cauza unui inceput lent de noi proiecte cu cofinantare UE. Acest lucru slabeste expansiunea sectorului constructiilor si diverse alte industrii asociate cu acesta.

In studiu se mai arata ca tarile ECE vor ramane exportatori activi, cu toate ca incetinirea comertului mondial le-ar putea impiedica ambitiile. Turbulentele la nivel mondial, inclusiv incetinirea mai abrupt a Chinei - care afecteaza in special Germania, principalul partener ECE - ar putea diminua dinamica exporturilor.


Tags: firme in insolventacofinantareeconomie

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]