Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Datornicii vor avea posibilitatea sa-si declare falimentul personal

de Idei de afaceri 15 Dec. 2014 3005
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O lege noua ii va ajuta pe datornici sa depaseasca o "jena financiara temporara" prin posibilitatea de a se declara "insolventi".

Cei care nu mai au cum sa-si plateasca datoriile de orice natura, isi vor putea cere in instanta falimentul personal. Insa, acestia trebuie sa arate ca nu au cum sa achite cel putin doua datorii catre doi sau mai multi creditori, in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora.

Cele mai mari datorii ale romanilor sunt fata de banci. Odata ce ei si-au declarat falimentul personal, bancile nu ii vor mai putea executa silit, iar ei vor avea o perioada de respiro in care, pe baza unui plan, vor putea sa-si restructureze si reorganizeze plata datoriilor pe o perioada de cinci ani.

”Planul trebuie sa ajute debitorul sa evite efectele devastatoare ale lichidarii tuturor sau aproape a tuturor activelor sale si sa ofere in acelasi timp o compensatie indestulatoare creditorilor, teoretic, aceasta din urma ar trebui sa depaseasca compensatia medie obtinuta prin lichidare (...) Creditorii garantati nu vor primi in niciun caz o compensatie mai mica decat cea pe care ar primi-o in cazul lichidarii activelor securizate”, se arata intr-o anexa a legii.

La nivel european, un cetatean trebuie sa plateasca, in medie, 70-75% din valoarea datoriilor pentru a iesi din procedura de faliment personal.

Datornicul este protejat pe toata durata insolventei de orice forma de executare silita. Daca planul nu este, insa, realizat, se trece la lichidarea activelor.

Legea insolventei persoanelor fizice a trecut, marti, tacit de Senat si urmeaza sa ajunga pe masa deputatilor. Parlamentarii spun ca sustin masura, deoarece ii ajuta pe cetateni sa depaseasca o ”jena financiara temporara”. Masura ii ajuta si pe bancheri, sustin alesii, care au posibilitatea sa-si curete astfel portofoliile de credite.

Economistii sunt, de asemenea, de acord cu introducerea falimentului personal, insa atrag atentia asupra unor probleme de hazard moral, dar si de stigmatul care s-ar putea crea ca urmare a legiferarii proiectului.
Sursa: www.gandul.info



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: insolventalegea insolventeifaliment personaldatoriicreditori

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]