Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4 tipuri de proiecte de investitii in afaceri

de Teo Manole 22 Apr. 2015 4828
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Inainte de a incepe evaluarea unui proiect, este important sa stabiliti ce fel de proiect este acesta pentru a aplica instrumentele de decizie potrivite.

O prima clasificare a proiectelor se poate face in functie de relatia cu alte proiecte concurente. O alta clasificare a proiectelor se poate realiza in functie de nivelul managerial la care sunt luate deciziile.

I. Iata primele 2 tipuri de proiecte care se fac in relatia cu proiecte concurente!

1. Proiecte independente
Proiectele independente, dupa cum sugereaza si denumirea, sunt acele proiecte care nu depind unul de celalalt, iar managerii trebuie sa decida pentru fiecare dintre acestea in mod separat. Acceptarea sau respingerea unui proiect nu influenteaza decizia asupra celorlalte proiecte. Cu alte cuvinte, proiectele independente nu concureaza intre ele.

De exemplu, o companie poate considera proiecte diferite pentru cresterea vanzarilor: imbunatatirea designului, intensificarea campaniilor de promovare sau reducerea preturilor. Fiecare dintre aceste proiecte este evaluat in mod separat, iar implementarea lor se face in functie de fondurile disponibile.

2. Proiecte care se exclud reciproc
Uneori firmele trebuie sa aleaga intre mai multe proiecte de investitii care concureaza pentru aceleasi fonduri. Compania poate alege doar un singur proiect dintre mai multe propuneri. In aceasta categorie se incadreaza investitii precum achizitionarea unui sistem ERP, infiintarea unui nou departament sau achizitionarea de noi echipamente IT. Pentru a selecta cel mai bun proiect, managerii realizeaza clasamente cu alternativele existente pe baza unor criterii stabilite anterior.

De exemplu, pentru a hotari ce sistem ERP sa achizitioneze, managerii definesc asteptarile privind un astfel de sistem si apoi realizeaza clasamentul ofertelor primite de la diferiti furnizori. in acest caz, se alege un singur proiect pentru ca firma are nevoie de un singur sistem ERP.

II. Clasificare proiectelor in functie de nivelul managerial la care sunt luate deciziile.

3. Proiecte strategice
Aceste proiecte implica decizii pe termen lung, de peste cinci ani, care afecteaza intreaga organizatie. Proiectele strategice sunt propuse de catre managerii seniori si sunt de mare anvergura. De exemplu, proiecte care propun intrarea pe noi piete, diversificarea activitatilor, achizitia de noi companii sau renuntarea la unele divizii.

4. Proiecte tactice
Proiectele tactice presupun decizii pe termen scurt, mai mic de trei ani si pot fi initiate de catre managerii de linie sau de catre team leaderi. Astfel de proiecte se refera, de exemplu, la actualizarea strategiei de marketing, la imbunatatirea designului unui produs sau la reducerea costurilor in anumite departamente.



Tags: investitiiafaceriproiecteproiecte de investitii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Plan de afaceri pentru o berarie. Cum poti impresiona investitorii

de Bianca Tila
08 Mar 2024
Nebunia berii artizanala era in plina desfasurare in 2010, iar pasionatii de bere se inghesuiau la berariile locale pentru a le degusta. In Romania,...

INS: Comertul cu ridicata a afisat cifre de afaceri in crestere

de Bianca Tila
22 Nov 2023
In primele noua luni ale acestui an, afacerile din comertul cu ridicata s-au majorat cu 1,4%, ca serie bruta fata de intervalul similar din 2022,...

Planul de afaceri pentru o pizzerie. Ce NU trebuie sa lipseasca dintr-un plan de afaceri eficient

de Bianca Tila
14 Nov 2023
Succesul unei afaceri este determinat de eficienta planului de afaceri. O schita de inceput ghideaza pasii si strategiile necesare pentru o pizzerie...

Idei de afaceri handmade: cele mai bune idei pentru a incepe o afacere

de Bianca Tila
12 Feb 2024
Afacerile handmade aduc in fata potentialilor clienti unicitate si valoare. Aceasta nisa este in continua crestere, avand in vedere ideile noi si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]