Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacerile verzi atrag tot mai multe IMM-uri

de Marian Curelaru 05 Mai. 2014 2618
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Intreprinderile europene mici si mijlocii (IMM) au creat mai multe joburi verzi, si-au imbunatatit eficienta resurselor si au contribuit la tranzitia catre o economie cu emisii reduse de carbon in anul 2013, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeana.

Potrivit cercetarii, 42% din IMM-urile din Uniunea Europeana au in prezent cel putin un loc de munca verde, cu 5% mai mult fata de estimarile din 2012, cumuland peste 20 de milioane de joburi verzi. Mai mult de jumatate din acestea sunt in sectorul produselor si serviciilor ecologice (controlul poluarii aerului, energie din surse regenerabile, eficienta energetica, managementul deseurilor, materiale reciclate, servicii prietenoase cu mediul).
 
Totusi, cresterea numarului de locuri de munca verzi este vizibila in special in sectorul firmelor care nu ofera produse si servicii verzi, pe fondul cresterii presiunii economice de a utiliza resursele mai eficient.
93% din IMM-urile europene iau cel putin o masura pentru a fi mai eficiente din punct de vedere al resurselor, cele mai comune actiuni fiind minimizarea cantitatii de deseuri (67%), reducerea consumului de energie (67%) si a altor materiale (59%). De asemenea, 8 din 10 IMM-uri au in plan masuri suplimentare pentru economisirea resurselor pentru urmatorii doi ani, in special in privinta energiei (58%) si a deseurilor (56%). Aproape jumatate (49%) au in perspectiva reducerea materialelor, 43% intentioneaza sa consume mai putina apa, iar 41% au in plan sa recicleze.
Pentru o cincime din IMM-uri, principalele motive pentru initierea unor masuri ecologice sunt cererea din partea consumatorilor sau a furnizorilor (23%), stimulentele financiare sau alte forme de sustinere (19%) si crearea de oportunitati de business (18%).
 
IMM-urilor le este mult mai dificil sa se conformeze legislatiei de mediu decat marilor companii. Lipsa expertizei, durata mare a procedurilor de aprobare pentru produse noi si lipsa cererii sunt principalele obstacole care le impiedica sa intre pe pietele verzi. In Romania, exceptand producatorii de energie din surse regenerabile, firmele nu beneficiaza de stimulente fiscale sau subventii pentru masurile de inverzire pe care le iau. Proiectarea de produse si servicii verzi implica eforturi suplimentare, iar tehnologiile inovative au nevoie de sprijin legislativ si de o politica publica solida pentru a patrunde pe piata si a deveni competitive.
 
In Uniunea Europeana exista aproximativ 20,3 milioane de intreprinderi mici si mijlocii, ce furnizeaza aproximativ 90 de milioane de locuri de munca. Ele au o contributie esentiala in atingerea tintelor "Europa 2020", strategia UE pentru crestere inteligenta, sustenabila si inclusiva.
Cercetarea a inclus peste 11.000 de IMM-uri din statele membre si din Albania, Islanda, Liechtenstein, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Turcia, Israel si SUA.
 


Tags: afaceri verziintreprinderi mici si mijlociieurobarometru

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]