Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa-ti faci planificarea financiar-contabila a afacerii

de Dragos Craciun 08 Sep. 2014 3550
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In planificarea afacerii dumneavoastra cifrele reflecta deciziile pe care le-ati luat anterior. Astfel, fiecare decizie intr-o afacere conduce la un numar, la o valoare, iar acestea luate impreuna formeaza elementele fundamentale pentru planificarea financiar-contabila.

 
Planificarea financiar-contabila este acea parte a planificarii de afaceri care se ocupa cu analizarea situatiei actuale si realizarea previziunilor financiar-contabile necesare stabilirii si atingerii obiectivelor de afaceri. Daca aveti deja o firma, chiar daca nu sunteti cel care trebuie sa pregateasca situatiile financiare periodice, ar trebui sa fiti in stare sa le intelegeti astfel incat sa puteti conduce si controla mai bine afacerea.
 
Planificarea financiar-contabila identifica si prezinta impactul fiecarei decizii de management pe care intentionati sa o luati. De aceea, toate celelalte tipuri de planificare (de marketing, de productie si operatiuni, de resurse umane) sunt influentate de planificarea financiar-contabila.
 
Este de preferat sa construiti aceasta planificare cu ajutorul specialistilor (contabili sau consultanti in management), pentru a va asigura ca nu pierdeti din vedere niciun tip de date financiar-contabile si ca prezentarea va fi facuta cu ajutorul tabelelor, formularelor si al unui limbaj de specialitate, acceptat de catre legislatia romana in vigoare si implicit de catre finantatori.
 
Pentru a construi planificarea financiar-contabila, trebuie sa stabiliti initial obiectivele si strategiile financiar-contabile. Acestea vor fi revizuite pe masura ce planificarea evolueaza, insa este bine sa aveti un punct de pornire. Puteti sa definiti obiectivele si strategiile chiar si mai tarziu, dupa ce va faceti o idee asupra modului cum va arata profilul financiar-contabil al firmei pe perioada de planificare.
 
Daca firma exista deja, va trebui sa includeti in plan o analiza a situatiei financiar-contabile pe minimum un an in urma. Pentru a avea o imagine mai clara asupra evolutiei si tendintelor firmei in timp, ar fi de preferat sa analizati situatia actuala privind cu 3-5 ani in urma. Unii finantatori va vor cere expres acest lucru.
 
Dupa prezentarea situatiei actuale financiar-contabile, trebuie sa construiti previziunile financiar-contabile. Cu cat veti reusi sa estimati mai corect costurile, cu atat planificarea de afaceri va fi mai realista si mai credibila.
 
Previziunile financiar-contabile sunt urmate de prezentarea necesitatilor financiare. Aici vor fi prezentate sumele de care veti avea nevoie pentru investitie si sursele acestora (capital propriu sau capital imprumutat). De asemenea, daca doriti sa imprumutati bani de la banca, va trebui sa introduceti o sectiune in care sa prezentati modul de rambursare (rata dobanzii si rata creditului, pe perioada acestuia, 1-5 ani).
 
 
 


Tags: planificareplanificare financiar-contabilafinanciarplanificare financiaraafaceriplanificare in afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Plan de afaceri pentru o berarie. Cum poti impresiona investitorii

de Bianca Tila
08 Mar 2024
Nebunia berii artizanala era in plina desfasurare in 2010, iar pasionatii de bere se inghesuiau la berariile locale pentru a le degusta. In Romania,...

INS: Comertul cu ridicata a afisat cifre de afaceri in crestere

de Bianca Tila
22 Nov 2023
In primele noua luni ale acestui an, afacerile din comertul cu ridicata s-au majorat cu 1,4%, ca serie bruta fata de intervalul similar din 2022,...

Planul de afaceri pentru o pizzerie. Ce NU trebuie sa lipseasca dintr-un plan de afaceri eficient

de Bianca Tila
14 Nov 2023
Succesul unei afaceri este determinat de eficienta planului de afaceri. O schita de inceput ghideaza pasii si strategiile necesare pentru o pizzerie...

Idei de afaceri handmade: cele mai bune idei pentru a incepe o afacere

de Bianca Tila
12 Feb 2024
Afacerile handmade aduc in fata potentialilor clienti unicitate si valoare. Aceasta nisa este in continua crestere, avand in vedere ideile noi si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]