Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Planul afacerii - Fluxul de numerar

de Idei de afaceri 11 Sep. 2015 4407
4.63 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Fluxul de numerar arata surplusul/ deficitul de numerar (bani) ce va caracteriza afacerea in perioada previzionata. De asemenea, cu ajutorul acestuia puteti planifica utilizarea eficienta a disponibilului de numerar si puteti identifica prioritatile in plata obligatiilor ce revin firmei, precum si resurse pentru investitii viitoare.

Fluxul de numerar este alcatuit din intrari de numerar (din venituri, majorarea capitalului social sau imprumuturi acordate) si iesiri de numerar (cheltuieli, datorii scadente, rate ale dobanzilor sau creditelor etc.).

Esential pentru firma dumneavoastra este ca lichiditatile (diferenta dintre intrari si iesiri) sa fie mereu pozitive. Daca din calculele previzionale rezulta ca la un moment dat veti avea valori negative ale numerarului disponibil, inseamna ca va exista pericolul falimentului (indiferent de profitul existent).

Daca intalniti valori negative in orice moment al perioadei planificate, gasiti solutii de acoperire a golului. Printre metodele de imbunatatire a fluxului de numerar, se pot folosi accelerarea incasarilor, intarzierea platilor sau reducerea costurilor de exploatare. Puteti apela si la imprumuturi.

Fluxul de numerar foloseste datele cuprinse in celelalte tabele, mai ales din contul de profit si pierdere, fiind o analiza complementara acestuia din urma.

De aceea, este posibil sa nu fie nevoie sa completati toate randurile prezentate in continuare. stergeti cele care nu va sunt necesare, pentru a usura studierea si construirea planului.

Multi manageri se ghideaza exclusiv dupa contul de profit si pierdere. Nu va lasati inselati de aparente! Fluxul de numerar este cel putin la fel de important.

Daca, spre exemplu, intr-un anumit moment firma inregistreaza o pierdere in contul de profit si pierdere, nu este un capat de tara daca exista lichiditatile necesare pentru depasirea momentului.

Dar daca, indiferent de profit sau pierdere, firma ramane fara numerar disponibil pentru plata datoriilor, falimentul este aproape o certitudine.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: plan de afaceriplan afaceriafaceriafacerefluxul numerarmanager

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.63 din 5 - 4 voturi.

Articole conexe

Plan de afaceri pentru o berarie. Cum poti impresiona investitorii

de Bianca Tila
08 Mar 2024
Nebunia berii artizanala era in plina desfasurare in 2010, iar pasionatii de bere se inghesuiau la berariile locale pentru a le degusta. In Romania,...

INS: Comertul cu ridicata a afisat cifre de afaceri in crestere

de Bianca Tila
22 Nov 2023
In primele noua luni ale acestui an, afacerile din comertul cu ridicata s-au majorat cu 1,4%, ca serie bruta fata de intervalul similar din 2022,...

Planul de afaceri pentru o pizzerie. Ce NU trebuie sa lipseasca dintr-un plan de afaceri eficient

de Bianca Tila
14 Nov 2023
Succesul unei afaceri este determinat de eficienta planului de afaceri. O schita de inceput ghideaza pasii si strategiile necesare pentru o pizzerie...

Estimarile managerilor: Preturile in constructii vor creste

de Bianca Tila
28 Sep 2023
Managerii romani estimeaza o crestere a preturilor in constructii si in comertul cu amanuntul pentru perioada septembrie - noiembrie 2023. De...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]