Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10 erori care trebuie evitate

de Marian Curelaru 07 Feb. 2014 2212
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ca in orice lucru in viata, lucrurile nu merg intotdeauna struna nici in antreprenoriat. Si pentru ca ne putem baza pe vorba inteleapta "de-ar sti omul ce-ar pati, dinainte s-ar pazi", va prezentam o selectie de 10 erori, printre altele, de evitat atunci cand va lansati o afacere:

Precipitarea spre mass-media
Inainte de a cauta o acoperire mediatica, este bine sa va puneti intrebarea daca sunteti pregatit pentru o aparitie in pres. La ce va va servi sa obtineti un articol? Cantariti argumentele pro si contra: in unele cazuri, presa poate permite atragerea de investitori; in schimb, in caz de esec, a fi cunoscut in media poate deveni rapid un handicap pentru antreprenor.

Adunarea de fonduri prea devreme
Intr-o prima etapa, cel mai bun demers ramane sa te concentrezi pe modelul de business si sa te asiguri de rezultate bune, fara a avea de suportat presiunea consiliilor de administratie si a supravegherii atente din partea investitorilor. Daca noua afacere se autosustine in aceasta faza, veti putea asigura investitorii ca vor prelua riscuri minime si veti putea incepe cautarea de fonduri.

Lansarea de unul singur in aventura…sau intr-un grup prea mare
Fondarea unui start-up de unul singur este un pariu foarte riscant: competentele necesare sunt prea variate si volumul de munca prea important pentru a fi asumate de o singura persoana. Inconjurandu-va de cofondatori si/sau de consilieri, veti castiga in productivitate.
Dar si invers, un numar prea mare de cofondatori poate fi nociv: daca realizati un start-up impreuna cu 3 prieteni, veti detine doar 25% din societate; in plus, cu cat sunt mai multi sefi, cu atat este mai dificil de condus corabia si apare posibilitatea unor conflicte de autoritate.

Abuzul de networking
In universul start-up-urilor abunda cocktailurile si alte evenimente de networking care devin rapid foarte cronofage, pana la punctul in care unii ajung sa le consacre mai mult timp decat activitatii de baza! Un comportament riscant, care le transmite o imagine negativa angajatilor si investitorilor.

Inversunarea pe o idee care nu merge
Imaginea tip a antreprenorului pasionat care isi lasa slujba pentru a se consacra ideii care-l framanta ascunde asumarea unui risc neluat in seama: a-ti parasi postul actual fara sa fi testat in prealabil conceptul afacerii si fara a va fi asigurat cu privire la sansele de reusita constituie o mare eroare. Dar chiar si in acest stadiu, nimic nu poate garanta ca produsul sau serviciul dumneavoastra va fi apreciat de clienti. In cazul in care lucrurile merg prost, mai bine va opriti imediat si investiti intr-un alt proiect mai sigur.

Ratarea ocaziilor
Un antreprenor avizat stie cand a venit momentul sa-si vanda start-up-ul. Multi tineri propulsati de succes au refuzat oferte de achizitie foarte avantajoase. Aceasta fermitate pare admirabila, dar in multe cazuri inseamna ratarea unor mari ocazii. De exemplu, David Morin, fondatorul retelei sociale Path a refuzat in 2011 oferta din partea Google, de peste 75 de milioane de euro. De atunci, start-up-ul a trecut prin momente dificile.

Ascunderea dificultatilor
Este usor pentru un start-up sa minta jurnalistii sau investitorii mai putin vigilenti. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand un antreprenor are nevoie disperata de fonduri si ingroasa cifrele privind cresterea afacerii pentru a atrage atentia investitorilor. Un comportament riscant, pentru ca, intr-o zi sau alta, adevarul va iesi la suprafata, iar antreprenorul isi va pierde cel mai important capital: credibilitatea.

Goana dupa crestere
Obsesia cresterii nu are sens si nu trebuie sa alunge produsul la rangul de preocupare secundara. Fiecare start-up are specificitatile sale si creste intr-un ritm diferit fata de alte afaceri. Atitudinea inteleapta consta in a viza obiective de crestere fondate pe parcursul unor intreprinderi asemanatoare cu a dumneavoastra.

Subestimarea dificultatilor antreprenoriatului
Evident, majoritatea start-up-urilor despre care auziti vorbindu-se in mass-media sunt povesti de success. Cu toate acestea, succesul nu vine sistematic la intalnire si unii antreprenori trebuie sa treaca prin experienta esecului. Chiar si dincolo de aceasta eventualitate, fondarea unui start-up nu este intotdeauna o partida de placere: obsesie, munca din rasputeri, izolare si multe alte dificultati sunt sarea si piperul antreprenoriatului.

Insuficienta ambitie
Cele mai bune start-up-uri sunt cele care folosesc, in acelasi timp, si pragmatici si visatori. Pentru a obtine mari realizari, trebuie mai intai sa ai mari idei. Ambitiile modeste inseamna limitarea din capul locului a capacitatii de actiune.


Tags: antreprenoriatstart-uperorimediatizarefinantareechipa

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Antreprenoriat la inceput de drum. Carti utile despre business

de Bianca Tila
17 Feb 2023
Suntem in 2023, iar acum modul de lucru s-a schimbat. Multi tineri doresc sa-si schimbe viata sau locul de munca incepand o mica afacere. Viitorul...

Estimarea corecta a costurilor unui start-up

de Idei de afaceri
30 Nov 2022
Pentru a-ti da seama exact de cati bani vei avea nevoie, va trebui sa faci o estimare a costurilor pe care afacerea ta le implica in cel putin...

Ministrul Finantelor anunta continuarea Start-Up Nation, desi a taiat bani de la MMACA

de Florin Amariei
06 Aug 2019
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, anunta ca Start-Up Nation va continua, in ciuda taierilor de fonduri de la Ministerul pentru Mediul...

5 Reguli de aur pentru succesul unui start-up

de Camelia Diaconu
30 Apr 2021
In ceea ce priveste antreprenoriatul, posibiliatile sunt multiple si nu se cunosc limite. Insa, dupa cum bine stiti deja, antreprenoriatul nu este...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]