Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum raspunzi la critica neloiala a unui coleg

de Andreea Rada 27 Mai. 2011 3350
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Prezinti, intr-una din sedintele de la locul de munca, un draft de prezentare pentru un nou produs. Toata lumea te sustine din priviri si gesturi, doar unul dintre colegi isi manifesta dezaprobarea, iar la sfarsitul prezentarii tale iti critica toata prezentarea intr-un mod neloial.

Cum reactionezi? Ai grija, s-ar putea ca uneori sa depinda intreaga ta cariera de atitudinea avuta  intr-o astfel de situatie.



Pentru a avea o reactie cat mai potrivita incearca sa urmezi urmatorii pasi:

• Ramai calm
Primul lucru pe care trebuie sa faci este sa incerci sa ramai calm, mai ales daca "palma" vine din partea unui coleg sau a sefului tau. Criticile negative pot starni sentimente de furie sau de nepotrivire fata de mediul in care te afli. Daca vei da curs sentimentelor create, nu vei reusi decat sa iti sapi singur groapa cat mai adanc. Cel mai bine sa respiri adanc si sa mentii un ton calm.

• Incearca sa iti repeti critica primita
Nu incerca sa cauti cat mai repede un raspuns pentru critica primita. Incearca sa reiei cuvintele ce ti s-au spus si sa vezi daca ai inteles bine punctul de vedere al nemultumitului. Priveste-l in ochi si repeta critica primita "Deci, ceea ce vrei sa spui este….?". Scopul este sa nu mai fii concentrat pe sentimentele create, ci pe rezolvarea criticii.

• Incearca sa descoperi perspectiva lui
E posibil ca tehnica de mai devreme sa-l fi facut pe interlocutorul tau sa se retraga din discutie. Intreaba-l ce l-a facut sa iti aduca o critica, poate nu ai reusit sa comunici foarte bine. In felul acesta va vedea ca iti doresti intr-adevar sa inteleaga toti si ca iti pasa de opinia lui.

• Mergi mai departe politicos
Se poate ca tu sa fi incercat toti pasii de mai devreme si totusi interlocutorul tau sa nu renunte. Daca el nu da dovada de diplomatie si nici nu incearca sa te ajute in rezolvarea problemei, atunci cea mai buna metoda este sa iti vezi in continuare de treaba. Ii poti raspunde ca apreciezi feedback-ul primit si ca incerci ca data viitoare sa fii mult mai atent in prezentarile facute.

Sunt sanse ca, in cazul in care astfel de experiente, in care esti des supus la critici neloiale, se repeta, sa ramai cu sechele emotionale. Este foarte important sa incerci totusi sa rezolvi problema ridicata, sa observi daca este o problema reala sau doar rea vointa din partea interlocutorului.

Nu trebuie sa iti pierzi increderea in tine sau stima de sine.

 



Tags: critici neloialeincredere in sinefeedback

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Rentabilitatea intreprinderii. Cum pot masura succesul afacerii mele

de Bianca Tila
17 Apr 2024
Viata de business nu se refuza doar la a comercializa un produs, ci are in compozitia sa elemente cheie, strategii de marketing, evaluarea ideii de...

Cum sa alegi senzorul de temperatura potrivit pentru afacerea ta - ghid complet

de Idei de afaceri
04 Apr 2024
In domeniul industrial, monitorizarea si controlul temperaturii sunt aspecte esentiale pentru asigurarea functionarii eficiente si sigure a...

3 recomandari pentru a-ti incepe cu dreptul propria afacere

de Bianca Tila
20 Mar 2024
De la inceput afacerea ta trebuie structurata intr-un mod care va avea sanse sa produca bani, nu sa inregistreze pierderi. Principalul tau atunci...

Greseli pe care sa le eviti atunci cand incepi un business

de Bianca Tila
21 Dec 2023
Demararea unui business este provocatoare, insa la inceput de drum esti predispus multor greseli. Stim cu totii ca un lucru nou nu iese perfect din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]