Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Doua noi instrumente financiare pentru a stimula investitiile in intreprinderi noi si in dezvoltarea urbana durabila

de Alina Constantinescu 13 Iul. 2016 2625
3.25 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Comisia Europeana a adoptat doua instrumente financiare noi "gata de utilizare" pentru investitiile din fondurile ESI pentru a simplifica accesul la finantare al intreprinderilor noi si al promotorilor de proiecte de dezvoltare urbana.

In perioada 2014-2020, Comisia incurajeaza statele membre sa-si dubleze investitiile din fondurile structurale si de investitii europene (ESI) prin instrumente financiare precum imprumuturile, titlurile de capital si garantiile, in conformitate cu obiectivele Planului de investitii.

Comisarul pentru politica regionala Corina Cretu a declarat: „Instrumentele financiare sunt o modalitate eficienta de a investi in idei si afaceri noi si in talentul cetatenilor UE, utilizand in acelasi timp mai putine resurse publice. Potentialul acestora de a mobiliza capital privat este urias si ar trebui exploatat pe deplin atunci cand se investesc fonduri ESI.”

Create astfel incat sa respecte deja Regulamentul privind fondurile ESI si normele privind ajutoarele de stat, instrumentele financiare „gata de utilizare” au fost proiectate sa favorizeze folosirea sprijinului financiar reinnoibil de catre statele membre in defavoarea granturilor traditionale si sa combine resurse publice si private.

Exista deja trei instrumente de acest tip. Doua sunt un imprumut cu partajarea riscurilor, care se bazeaza pe partajarea riscului intre resursele publice si cele private, si un instrument cu garantii plafonate, in cazul caruia banii publici au rol de garantie impotriva incapacitatii de plata in cadrul portofoliului de imprumuturi al unei banci. Ambele instrumente sunt menite sa asigure un acces mai bun la finantare pentru IMM-uri. Cel de-al treilea instrument este imprumutul pentru renovare, pentru proiecte vizand eficienta energetica si energia din surse regenerabile in sectorul constructiilor rezidentiale.

Astazi, Comisia lanseaza doua instrumente noi:

- Un mecanism de coinvestitii care sa ofere finantare pentru intreprinderi noi si IMM-uri. Acest sprijin le va permite sa-si dezvolte modelele de afaceri si sa atraga finantari suplimentare printr-un program de investitii colective gestionat de un intermediar financiar principal. Investitiile totale, combinand resursele publice si private, se pot ridica pana la 15 milioane EUR per IMM. In perioada 2007-2013, SAS JEREMIE, in regiunea franceza Languedoc-Roussillon, a fost un exemplu de astfel de mecanism de coinvestitii, care a utilizat resurse din Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR) pentru a atrage capital privat si a investi in IMM-uri de inalta tehnologie in regiunea respectiva.

- Fondurile de dezvoltare urbana vor sprijini proiecte urbane durabile, de exemplu in domeniul transportului public, al eficientei energetice sau al regenerarii zonelor urbane. Proiectele trebuie sa fie viabile din punct de vedere financiar si sa faca parte dintr-o strategie de dezvoltare urbana integrata si durabila. Investitiile totale, combinand resursele publice si private, se pot ridica pana la 20 milioane EUR per proiect. Sprijinul va lua forma unui fond de imprumut gestionat de un intermediar financiar, cu resurse din fondurile ESI si o contributie de minimum 30 % de capital privat. Un astfel de fond de dezvoltare urbana a fost creat la Pomorskie, in Polonia, in perioada 2007-2013.

Context

Instrumentele financiare, comparativ cu granturile, atrag mai multe resurse publice si private pentru suplimentarea finantarii publice initiale si pot fi reinvestite pe parcursul mai multor cicluri.

Cadrul fondurilor ESI pentru perioada 2014-2020 asigura mai multa flexibilitate, mai multa claritate si mai multe posibilitati de utilizare a instrumentelor financiare.

Mai intai, domeniul de aplicare a acestor instrumente a fost extins la domenii de investitii mergand de la sprijinirea IMM-urilor, energie si eficienta utilizarii resurselor pana la tehnologiile digitale, transport durabil, cercetare si dezvoltare si inovare.

Noul cadru a adus, de asemenea, aceste instrumente financiare noi, standardizate si „gata de utilizare”, pentru care termenii si conditiile sunt predefinite si care sunt astfel proiectate pentru aplicare rapida. Puteti gasi aici mai multe informatii privind schimbarile aduse de cadrul 2014-2020 in ceea ce priveste utilizarea fondurilor ESI prin instrumente financiare.

In perioada 2014-2020, este planificata utilizarea a peste 20 miliarde EUR din fondurile ESI prin instrumente financiare. Comisia a oferit asistenta autoritatilor de management si altor parti interesate, in special prin lansarea, in ianuarie 2015, a platformei online „FI-compass”, in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii. Aceasta platforma ofera cunostinte practice si unelte de invatare despre instrumentele financiare.

Sursa: Comisia Europeana


Tags: finantareafaceri noiajutoare de stat

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Fonduri de finantare pentru afacerile din 2019

de Camelia Diaconu
17 Ian 2019
Pentru multi dintre noi, ideea de a deschide o afacere ne sperie doar din cauza fondurilor insuficiente. Sumele mari de bani de care ai nevoie la...

S-au lansat 5 linii de finantare pentru afaceri in piscicultura si acvacultura

de Alina Constantinescu
09 Aug 2016
Directia Generala de Pescuit - Autoritatea de Management pentru POPAM (DGP-AMPOPAM) anunta lansarea sesiunii pentru depunerea cererilor de finantare...

Nu supraestimati cheltuielile afacerii! Cum sa estimati corect pentru a obtine finantare

de Dragos Craciun
27 Mai 2016
Chiar daca va doriti mai multi bani de la finantator, nu incercati sa supraestimati costurile. Acest lucru este usor de depistat iar evaluatorii pot...

Investitori de tip business angels ofera noi oportunitati de finantare pentru startup-uri tech

de Idei de afaceri
03 Mar 2016
Reteaua de investitori de tip angel "MVP Angels" ofera noi oportunitati de finantare startup-urilor tech cu potentialul de a-si dezvolta afacerea la...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]