Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Spatiul si dotarile unei afaceri cu specific alimentar

de Silviu Marian Banila 28 Oct. 2014 3272
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Functionalitatea unitatii de catering este realizata prin prezenta celor trei grupuri de spatii: spatii productive, spatii de deservire si comercializare si spatii anexe. Gruparea de spatii productive - alcatuita din bucataria calda, bucataria rece, cofetaria si patiseria - constituie ansamblul gastronomic al unei firme de catering.

Dimensionarea, distribuirea si organizarea suprafetelor de productie in activitatea gastronomica joaca un rol important, de ele depinzand munca de ansamblu si in mod deosebit rezultatele economice. La dimensionarea suprafetelor de productie si anexe se vor avea in vedere:

- profilul unitatii;
- volumul desfacerii si perspectiva cresterii in viitor a acesteia;
- conceptia functionala;
- tehnologia culinara;
- programul de functionare;
- amplasamentul in interiorul constructiei;
- instalatiile, utilajele si mobilierul corespunzatoare tehnologiei culinare.

Acestea se au in vedere si pentru dotarea cu utilaje, mobilier, ustensile, aprovizionarea cu alimente, precum si pentru organizarea muncii. Elementul de baza de organizare si functionare a interiorului intreprinderii de alimentatie este mobilierul.

Cerintele impuse nomenclatorului si tipurilor de mobilier utlizat in restaurante, cafenele, baruri in afara de cele generale (functional-tehnologice ergonomice, estetice) sunt urmatoarele:

- mobilierul trebuie sa corespunda caracterului de lucru al intreprinderii (autoservire, servire cu chelner);
- mobilierul si dimensiunile sale trebuie sa corespunda tipului unitatii de alimentatie (restaurant, bar, cantina, cafenea etc.)..

In interiorul unitatilor de alimentatie publica trebuie de respectate conditiile de igiena si cele sanitare. Personalul trebuie sa cunoasca regulile de lucru cu utilaje si echipamente. O atentie deosebita se atrage la starea de curatenie a pardoselii, si de asemenea sunt de respectat regulile de securitate.

Organizarea rationala a zonelor de lucru, asigurate cu utilaj necesar, ajuta personalul sa efectueze lucrul fara cheltuieli suplimentare. Lungimea meselor pentru prepararea bucatelor este determinata de lungimea unei mese de lucru. Sunt mai multe variante de organizare a sectoarelor de munca: lineara, paralela, unghiulara.

Cand unii iau pauza de masa, altii castiga bani!
O afacere cu gust - firma de catering!


Tags: afacereafacerialimentatieculinarcateringgastronimicspatiu si dotari

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Cum sa alegi senzorul de temperatura potrivit pentru afacerea ta - ghid complet

de Idei de afaceri
04 Apr 2024
In domeniul industrial, monitorizarea si controlul temperaturii sunt aspecte esentiale pentru asigurarea functionarii eficiente si sigure a...

3 recomandari pentru a-ti incepe cu dreptul propria afacere

de Bianca Tila
20 Mar 2024
De la inceput afacerea ta trebuie structurata intr-un mod care va avea sanse sa produca bani, nu sa inregistreze pierderi. Principalul tau atunci...

Cum trebuie sa arate un plan de afaceri pentru un salon de infrumusetare

de Bianca Tila
07 Nov 2023
Planul de afaceri nu este un simplu document pe care alegi sa-l faci sau nu in parcursul tau de antreprenor. Planul de afaceri traseaza directia pe...

Deschiderea unei berarii. Ce ai nevoie pentru o afacere profitabila?

de Idei de afaceri
09 Iun 2023
In lista cheltuielilor cu instalatii si echipamente necesare pentru productia de bere artizanala se numara rezervoarele de maturare. Rezervoare de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]