Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere profitabila cu doua specii de arbusti fructiferi: afine si capsuni

de Alina Constantinescu 22 Nov. 2016 4231
4.06 din 9 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In ultimii cinci ani cultura arbustilor fructiferi s-a dezvoltat foarte mult in Romania, fiind sprijinita de trei factori importanti: fondurile europene prin PNDR 2014-2020, adoptarea unui stil de viata sanatos si diversificarea cererii pe piata europenea. Arbustii fructiferi incep sa fructifice din al doilea an de la plantare, asadar, spre deosebire de alte specii pomicole, investitiile se recupereaza mult mai repede.

Catalin Maris in varsta de 29 de ani, din comuna Marisel, judetul Cluj a absolvit in 2009 Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara la Cluj si s-a gandit sa puna bazele unei afaceri in agricultura. A accesat fonduri europene si a inceput sa cultive afine si capsuni.

Avea cunostinte din timpul facultatii despre arbustii fructiferi, asa ca a ales sa cultive afine, deoarece nu sunt plante pretentioase, productia este buna iar durata de viata este de 35-40 de ani.

Materialul saditor l-a cumparat dintr-o pepeniera de la Baia Mare, este vorba de un soi foarte rezistent, aclimatizat in Romania, cu o productivitate mare. A inceput sa cultive afine pe o suprafata de 1.5 ha. Nu foloseste fertilizanti chimici pentru ca isi doreste fructe bio. Desi productia va fi mai mica, fructele vor fi de calitate.

Deoarece fondurile propririi nu erau suficiente, a accesat fonduri europene prin Masura 112. Cu ajutorul lor a marit suprafata cultivata cu afini la 2 ha, a mai cumparat material saditor, utilaje, a introdus un sistem de irigare prin picurare si a plantat capsuni pe 12 ari.

A achizitionat rasadurile de la pepiniera din Hida, judetul Salaj, si a construit un solar. Spera sa obtina o productie de 2-2.5 tone.

 „In comuna noastra, la Marisel, sunt 5 cultivatori de capsuni, pe suprafete destul de mici, de pana la 1 ha, dar afini am doar eu. Ar fi bine daca ne-am asocia, pentru ca altfel este greu, suprafetele sunt mici si singura solutie pentru a valorifica mai bine productia este sa vindem cantitati mari. Poate in viitor vom face acest lucru“, explica tanarul fermieri pentru agro-business.ro.

Pe viitor isi doreste sa accese Masura 121 – Dezvoltarea exploatatiei si cu banii obtinuti sa faca o unitate de procesare, unde sa produca gemuri si siropuri.


Tags: afacere profitabilaarbusti fructiferiafinecapsunifonduri europene

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.06 din 5 - 9 voturi.

Articole conexe

Deschiderea unei berarii. Ce ai nevoie pentru o afacere profitabila?

de Idei de afaceri
09 Iun 2023
In lista cheltuielilor cu instalatii si echipamente necesare pentru productia de bere artizanala se numara rezervoarele de maturare. Rezervoare de...

Cresterea oilor - o afacere profitabila pentru fermierii romani

de Alina Constantinescu
31 Oct 2016
Auzim in media despre romani cu afaceri de succes, cu afaceri profitabile la tara, cu miza mare pe capre, oi si bivolite. Si aflam ca cei care au...

Cu fonduri europene, transforma un aliment vechi de mii de ani in bani cat se poate de actuali!

de Zenobia Badescu
20 Feb 2016
Aceasta cultura este sustinuta cu fonduri europene, prin PNDR - submasura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Iata o buna oportunitate de...

Cum se poate transforma pasiunea ta intr-o afacere profitabila?

de Silviu Marian Banila
15 Oct 2015
Sa presupunem ca pasiunea ta este designul vestimentar sau croitoria. Este doar un exemplu, strategiile sunt cam aceleasi, indiferent de afacere....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]