Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacerile cu haine de firma, record istoric in 2018. Cine face legea pe piata de moda din Romania

de Idei de afaceri 19 Mar. 2018 3241
4.42 din 6 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, afacerile din industria modei cresc de la an la an, pe fondul apetitului romanilor pentru cumparaturi. H&M, Zara, C&A si Pepco sunt principalii actori intr-o piata de fashion evaluata la aproape 5 miliarde de euro, se arata intr-un studiu privind dinamica industriei modei.

Potrivit datelor KeysFin, comertul de profil din tara noastra este controlat, in proportie de 83%, de investitorii straini, in timp ce in sectorul de productie, business-ul apartine, in majoritate (62%) firmelor locale.

In 2016, in industria modei activau 18890 de firme in sectorul de comert si 5676 in cel de productie, afacerile acestora depasind 23 de miliarde de lei.

Numarul investitorilor in acest sector a scazut fata de anul 2013, cand erau 25445, insa afacerile au crescut spectaculos, cu aproape 5 miliarde de lei, echivalentul a peste 1 miliard de euro.

Rezultatul net inregistrat de piata de fashion in 2016 a crescut de aproape patru ori fata de 2013, de la 346,1 milioane de lei la 1,31 miliarde de lei, semn ca afacerile au fost, de la an la an, tot mai profitabile.

Profitul total raportat de companii s-a ridicat la 1,87 miliarde lei.

„Perspectivele lui 2018 sunt in general pozitive, pe fondul cresterii consumului. Un avans de 10-15% este de luat in calcul pentru urmatoarele 12 luni, pe fondul extinderii retelelor de magazine si, in general, a ofertei comerciantilor si producatorilor. Principalul semn de intrebare este dat de inflatie si de cursul valutar, care pot influenta politicile comerciale ale companiilor, dinamica productiei si a ofertei", spun analistii de la KeysFin.

Industria de moda din Romania este unul dintre angajatorii semnificativi din economie, dovada ca numarul angajatilor s-a pastrat constant in intervalul 2013-2017, in jurul a 200.000 de salariati.

„Important si relevant este ca mai mult de trei sferturi dintre angajati lucreaza in sectorul de productie, care atrage afaceri pe orizontala. Romania produce foarte mult in lohn, cel mai mult pentru export insa si piata interna devine tot mai importanta", spun analistii de la KeysFin.

Studiul arata, pe de alta parte, ca investitorii straini au ajuns sa controleze industria de profil. Dovada ca, in 2016, cele 5311 firme cu actionariat majoritar strain inregistrau aproximativ doua treimi din cifra de afaceri (64%).

„Statistica arata ca firmele cu actionari straini au ajuns sa reprezinte 22% din totalul celor 24.566 firme din industria de moda. Cei mai multi investitori sunt din China (1957 firme) Italia (793 de firme) si Turcia (585), iar cele mai mari afaceri le fac italienii, de peste 2,12 miliarde de lei", afirma expertii KeysFin.

Din punct de vedere geografic, cei mai multi producatori din industria de fashion sunt inregistrati in Bucuresti (865), acestia avand un business de peste 1 miliard de lei in 2016. In topul industriei, dupa numarul de firme, urmeaza judetele Cluj (228 firme), Neamt (209), Dolj (188 firme), Prahova (184), Iasi (184), iar in cel al cifrei de afaceri judetele Vrancea (718 mil.lei), Arad (620 mil.lei ), Botosani (588 mil.lei) si Prahova (544 mil.lei).

Principalii jucatori din piata de fashion

Studiul Keysfin, realizat pe baza datelor comunicate de companii la Registrul Comertului si Ministerul de Finante, arata ca cel important jucator din comertul de profil este H&M Hennes & Mauritz SRL, care a inregistrat in 2016 afaceri de 760,5 milioane de lei. Urmeaza Zara Bucuresti SRL (686,8 mil.lei), Roumasport SRL - detinatorul brandului Decathlon (613,2 mil.lei), C&A Moda Retail SRL (375 mil.lei) si Pepco Retail SRL (335,5 mil. Lei).

Topul producatorilor este condus de firma Alison Hayes SRL, cu afaceri de 337,1 milioane lei, urmata de Formens SRL (245,2 mil.lei), Pandora Prod SRL (198,1 mil.lei), Oztasar SRL (156,6 mil.lei) si Artifex SRL (146,5 mil.lei).

Capcanele din sectorul de fashion

Chiar daca, la prima vedere, rezultatele sunt pozitive, dincolo de evolutia generala, investitorii din acest sector se confrunta cu multe provocari.

„Blocajul financiar, platile intarziate, insolventele si falimentele sunt o realitate in acest sector, in ton cu dinamica economiei. Cine vrea sa deschida o afacere in domeniu, sa semneze un contract, sa emita o factura se poate trezi foarte usor intr-o situatie de risc, in conditiile impredictibilitatii evolutiei cererii si ofertei", spun analistii de la KeysFin.

Studiul KeysFin arata ca datoriile comerciale ale firmelor din fashion-ul romanesc depaseau 4,42 de miliarde de lei in 2016, datoriile la banci erau de peste 1,2 miliarde lei, iar creditele restante se situau la 83,6 milioane lei.

Firmele raportau plati restante de aproape 2 miliarde lei si furnizori restanti de peste 1 miliard de lei.

Creditul comercial este modalitatea prin care multe dintre firmele din acest sector isi desfasoara activitatea.

„Pentru ca este nepurtator de dobanda, iti permite sa derulezi afaceri fara sa inregistrezi costuri suplimentare, acestea fiind pasate, practic, in sarcina partenerilor comercial. Chiar daca, la prima vedere, cifrele arata ca industria ar avea o lichiditate buna, realitatea este cu totul alta. Banii circula destul de greu, iar pericolul de blocaj financiar este inca la un nivel ridicat. Pe lantul economic, majoritatea firmelor sufera de lipsa de lichiditate, astfel ca oricand pot intra in blocaj, in incapacitate de plata", explica expertii KeysFin.

Potrivit acestora, business-ul reprezinta, in aceste conditii, o misiune riscanta in absenta unor informatii concrete privind partenerii cu care faci afaceri.

"Sa stii in ce situatie financiara se afla firma cu care lucrezi, cum sta cu datoriile, in ce diferende juridice se afla etc. - sunt date care te pot ajuta sa iei o decizie optima atunci cand vine vorba de valoarea contractului, cata marfa ii pui la dispozitie, ce servicii poti sa ii prestezi, sa ai siguranta ca iti vei primi banii", afirma expertii.

Cine face jocurile in piata globala a modei

Datele statistice, citate de KeysFin, arata ca cel mai important jucator din lume este Nike (care detine si brandul Converse), cu vanzari de 30,4 miliarde de euro in anul fiscal 2016.

Topul este completat de francezii de la Louis Vuitton Moët Hennessy (Luis Vuitton, Fendi, Dior, Givenchy, Marc Jacobs) cu 42,6 miliarde de euro si de spaniolii de la Inditex (Zara, Pull&Bear, Stradivarius, Bershka, Massimo Dutti), care au avut vanzari de 23,3 miliarde de euro.

Americanii de la TJX si suedezii de la H&M sunt prezenti in topul celor mai importante companii cu venituri de 29 respectiv 20 de miliarde de euro in 2016.

Cele 5 companii au inregistrat cumulat vanzari de 125 de miliarde de euro in 2016, adica aproximativ trei sferturi (74%) din PIB-ul Romaniei.

Potrivit analistilor de la Bloomberg, piata globala a modei valoreaza peste 3.000 de miliarde de dolari sau 2% din valoarea tuturor bunurilor si serviciilor produse in lume. In 2018, expertii estimeaza un avans cuprins intre 3,5 si 4,5%.

Cea mai dinamica componenta, online-ul, este estimat sa inregistreze cresteri medii anuale de peste 10% pe an (Euromonitor), astfel incat pana in 2020 vanzarile online transfrontaliere sa depaseasca pragul de 1000 de miliarde de dolari.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afaceri cu haine de firmamoda in romaniavanzari haine

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.42 din 5 - 6 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]