Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea ratelor si a gastelor - Idei de afaceri profitabile!

de Matei Antonescu 24 Oct. 2017 25764
3.62 din 52 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Multi fermieri se indreapta, in prezent, catre idei de afaceri profitabile cu multiple oportunitati de castig. O asemenea afacere o reprezinta cresterea ratelor si a gastelor. Se scot profituri mari din vanzarea de carne, oua, boboci, pene si a ficatului gras de gasca si de rata. In continuare va vom prezenta cateva elemente esentiale ale acestei afaceri numai bune de initiat.

Ratele si gastele fac parte din familia palmipedelor si sunt pasari usor de crescut, cu nevoi simple de furaj si de adapost. Un efectiv mic de rate sau de gaste poate fi crescut cu usurinta si fara investitii mari pentru asigurarea hranei si a unui venit suplimentar atragator.



Gastele sunt cel mai usor de crescut, ele fiind foarte rezistente la boli si se adapteaza bine la mediu. Produc , in general 40-100 de oua pe an, in functie de rasa, si majoritatea primavara. De asemenea, gastele sunt pasarile domestice care cresc cel mai repede, au cea mai lunga viata comerciala si cea mai mare greutate corporala. Sistemul lor digestiv le permite sa se hraneasca si sa supravietuiasca numai cu consumul de iarba.

Ratele ofera produse mai diversificate decat gastele. Putand fi exploatate pentru oua, pentru carne, cu proportia de grasime dorita pentru anumite preparate culinare, sau, ca si gastele, pentru ficatul lor gras cu insusiri speciale de gust, fragezime si suculenta dupa indopare. Cerintele pietei sunt relativ constante pe parcursul anului si se adreseaza unei categorii mai largi de consumatori.

In plus fata de valoarea lor ca hrana, palmipedele produc puf si pene pentru care cererea este constanta, fiind folosite la confectionarea de plapumi, perne, saci de dormit, imbracaminte.

Cerintele de baza ale ratelor si gastelor sunt urmatoarele:

- Protectie fata de conditiile meteorologice extreme si fata de rapitori. Iata factorii de microclimat care influenteaza cresterea ratelor si a gastelor >>

- O zona adapostita, uscata si curata unde sa se poata odihni.
- Apa potabila pentru baut, curata si lipsita de germeni si toxine daunatoare pentru pasari.  Apa pentru scaldat nu este esentiala, dar poate fi binefacatoare in perioadele cu temperaturi ridicate.
- O ratie de hrana care acopera cat mai bine nevoile nutritionale zilnice ale ratei sau gastei.
- O stimulare luminoasa adecvata, in special pentru pasarile ouatoare.
- Protective eficienta fata de boli.

Alegerea rasei de rate sau de gaste trebuie facuta cu grija, avand in vedere ca trebuie sa corespunda cel mai bine nevoilor crescatorului. Puteti sa alegeti o rasa locala, care este bine adaptata la conditiile de mediu ale zonei sau poate fi o rasa sau un hibrid cu un nivel al productiei mult mai bun decat al celor locale, dar care are nevoie de conditii mai bune de crestere si alimentatie pentru a-si exteriorize potentialul productiv.

Hrana palmipedelor poate fi constituita de:

- Nutreturi combinate. Daca este disponibil si posibil, se achizitioneaza nutreturi combinate si preparate special pentru rate. Daca nu este posibil, se pot hrani cu nutreturi combinate pentru gaini, care constituie un inlocuitor satisfacator.
- Nutreturi combinate impreuna cu graunte de cereale. Daca acestea constituie o ratie nutritionala completa si sunt disponibile la un pret rezonabil, aceasta poate fi o optiune buna. Grauntele pot fi uneori achizitionate pe plan local la un pret favorabil. Producatorii de cereale pot opta pentru cumpararea unui concentrat proteino-vitamino-mineral de la fabrica de nutreturi combinate, pe care sa-l amestece cu cereale.

Pentru aceia care au suficiente cunostinte de nutritie si de intocmire a retelelor de hrana, ratii complete pot fi realizate(amestecate) in ferma. Acest concept depinde de disponibilitatea ingredientelor alimentare si a premixurilor vitamino-minerale la preturi convenabile. Cantitati mici pot fi obtinute si prin amestecare, pe plan local.

In concluzie, fermele de crestere a ratelor si gastelor nu sunt proiecte greu de realizat si au nevoie de personal specializat care sa ofere pasarilor conditiile optime pentru a se realize productii optime de carne, oua si ficat gras.
 



Tags: cresterea ratelor si a gastelorrase de pasarimodalitati de valorificare

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.62 din 5 - 52 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]