Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vrei sa faci afaceri cu lumanari? Iata etapele producerii lumanarilor!

de Idei de afaceri 10 Aug. 2017 16644
4.18 din 60 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Considerand ca aveti ingredientele si materialele necesare, iata etapele producerii unor lumanari vandabile.

1. Preparati ceara (parafina). Calculati cantitatea de care aveti nevoie, umpland matrita cu apa. Pentru fiecare 100 ml de apa aveti nevoie de 90 grame de ceara rece. Daca aceasta este sub forma unui calup, puneti-o intr-o punga sau fata de perna veche si faramitati-o cu ajutorul ciocanului. Calculati cantitatea necesara.

2. Pregatiti fitilul. Calculati lungimea si grosimea fitilului de care aveti nevoie si introduceti-l de cel putin doua ori in ceara fierbinte, topita la 77oC; apoi indreptati-l si neteziti-l cu mana pentru a scoate bulele de aer ce se pot acumula.

3. Pregatiti matrita. Pulverizati in interiorul matritei un strat subtire de silicon sau ulei vegetal (nu ulei de masline!). Faceti un nod intr-un capat al fitilului, dupa care treceti capatul celalalt prin saiba de metal, apoi prin cea de cauciuc si prin orificiul de pe fundul matritei, folosind eventual varful unui creion. Treceti-l apoi prin orificiul din bara metalica sau infasurati-l pe un creion, tragand si legandu-l strans de capatul barei sau al creionului. Astupati gaura din partea inferioara a matritei cu banda adeziva sau cu chit rezistent la apa, daca nu folositi cele doua saibe.

4. Topiti ceara si cantariti-o. Puneti ceara cantarita intr-un vas pe care il introduceti intr-un alt vas cu apa (vasul dublu de fierbere) pe care il asezati pe plita incalzita la 180 grade C. Introduceti termometrul in ceara.

5. Adaugati aditivii necesari. Cand ceara ajunge la temperatura de 93oC, se adauga acidul stearic (10% din totalul de ceara) si colorantul – apoi se amesteca. in final se adauga uleiurile eterice, pentru a nu se evapora (se vor folosi aproximativ 10 picaturi la  500 gr. de ceara/parafina).

6. Turnati amestecul in matrita. Umpleti un vas mai mare (eventual o galeata de plastic) cu apa pana la inaltimea matritei. Turnati usor amestecul topit in matrita, de-a lungul peretilor  matritei pentru a evita formarea bulelor de aer. Bateti usor peretii matritei cu o lingura pentru a impiedica formarea bulelor de aer si in exteriorul lumanarii.  Asezati matrita in baia de apa. Puneti o greutate (o caramida curata) deasupra ei pentru a-i asigura stabilitatea in apa. Lumanarea incepe sa se formeze pe masura ce amestecul se intareste de la exterior spre centru.


Foto: pixabay.com

7. Reumpleti matrita. Pe masura ce amestecul de ceara/parafina, acid stearic, coloranti si uleiuri eterice se intareste, el se contracta, formand o cavitate in varful lumanarii. Dupa ce lumanarea a stat in apa pentru aproximativ 40 de minute, se inteapa crusta formata cu vergeaua metalica, care se introduce apoi pana la o distanta de 2 cm de celalalt capat al lumanarii pentru a se scoate golurile de aer. Se repeta operatiunea de trei sau patru ori, aproape de fitil. Apoi turnati usor ceara topita (tot la 93 grade C) in  aceste gauri.

Probabil este necesar sa repetati aceasta procedura macar inca o data. Aceasta face sa iasa bulele de aer formate, iar lumanarea va arde mult mai eficient – asigurati-va ca ceara nu curge in jos pe partile laterale ale lumanarii, deoarece va fi mai greu sa o scoateti si finisajul va lasa de dorit.

8. Raciti lumanarea. Lasati lumanarea in baia de apa cel putin trei ore. tineti-o apoi in matrita, la temperatura camerei, cam 8-10 ore.

9. Scoateti lumanarea din matrita. Scoateti banda de etansare, chitul sau saibele de pe fundul matritei si trageti drept fitilul spre fundul matritei. Acest capat al fitilului va fi cel care arde. inclinati matrita si bateti-o usor pentru a scoate lumanarea. Daca totusi lumanarea nu iese, puneti matrita in frigider pentru o jumatate de ora. Daca nici acum nu iese, turnati putina apa calda peste matrita. Acesta din urma este un caz extrem, deoarece dauneaza finisajului lumanarii. Niciodata sa nu loviti matrita, deoarece orice neregularitate a suprafetei va face imposibila scoaterea lumanarii.

10. Finisati lumanarea. Daca lumanarea nu sta dreapta, frecati-o de o tigaie incinsa pana cand se niveleaza.  Daca la scoaterea din matrita lumanarea are vreo cuta, aceasta va fi indreptata cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau cu un instrument de curatat legume. Lustruiti lumanarea cu o bucata veche de matase sau de ciorap.

Daca dupa scoaterea lumanarii pe matrita raman reziduuri de ceara, puneti matrita rasturnata in cuptor pe o tava acoperita cu folie de aluminiu. Ceara se va scurge pe folia de aluminiu. Se sterge apoi matrita.

Succes!


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacereafacerilumanariconfectionarea lumanarilorproducerea lumanarilor

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.18 din 5 - 60 voturi.

Articole conexe

3 recomandari pentru a-ti incepe cu dreptul propria afacere

de Bianca Tila
20 Mar 2024
De la inceput afacerea ta trebuie structurata intr-un mod care va avea sanse sa produca bani, nu sa inregistreze pierderi. Principalul tau atunci...

Cum trebuie sa arate un plan de afaceri pentru un salon de infrumusetare

de Bianca Tila
07 Nov 2023
Planul de afaceri nu este un simplu document pe care alegi sa-l faci sau nu in parcursul tau de antreprenor. Planul de afaceri traseaza directia pe...

Deschiderea unei berarii. Ce ai nevoie pentru o afacere profitabila?

de Idei de afaceri
09 Iun 2023
In lista cheltuielilor cu instalatii si echipamente necesare pentru productia de bere artizanala se numara rezervoarele de maturare. Rezervoare de...

Afaceri cu melci. Cum poti incepe acest business

de Idei de afaceri
08 Feb 2023
Dupa ce v-ati familiarizat cu notiunile despre viata melcilor, cu procedeele si procesele de crestere a acestora in mediu controlat, acum este...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]