Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romanii fac prea putine economii

de Idei de afaceri 01 Nov. 2021 866
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conform unui studiu realizat de compania mama a BCR, romanii fac prea putine economii. Austriecii sunt cu mult inaintea noastra!

Doar 3 din 10 romania au o rutina de economisire, in timp ce 70% pun bani deoparte complet aleatoriu. In medie, se strang lunar aproximativ 309 lei pe luna, adica 58 de euro. Austriecii, spre exemplu, pun deoparte 344 de euro lunar.
 
Datele arata, in principal, ca romanii fac progrese in zona educatiei financiare, insa le lipseste inca disciplina economisirii.
 
Potrivit cercetarii, 51% dintre romani considera ca este foarte important sa economiseasca, comparativ cu 44% in 2020 si 36% in 2019, insa, in acelasi timp, 71% dintre respondenti nu au o rutina de economisire si sustin ca pun bani deoparte aleatoriu, in functie de ceea ce le ramane la final de luna in cont, dupa ce isi asigura cheltuielile curente. In majoritatea tarilor din regiune, 1 din 2 respondenti au declarat ca economisesc lunar o suma fixa, ceea ce releva o mai buna organizare a cheltuielilor si prioritizarea economisirii.
 
"Editia 2021 a studiului Money Matters ne confirma ca in Romania exista interes pentru zona de educatie financiara, dar si ca intelegem, intr-un numar din ce in ce mai mare, ca obtinerii prosperitatii tine si de economisirea unui procent din castigul lunar. Este nevoie sa ne organizam sistematic bugetul personal, astfel incat sa stim foarte clar ce venituri si cheltuieli avem si cum putem aloca bani pentru economii, dar si pentru nevoi si dorinte", a declarat Nicoleta Deliu, director comunicare, BCR.
 
Studiul Money Matters a fost realizat la cererea Erste Group si a vizat tarile din Europa Centrala si de Est – Austria, Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Romania si Serbia. Cercetarea a avut loc in lunile iulie si august 2021, pe un esantion de 500 de persoane, reprezentativ la nivelul populatiei bancabile, cu varsta de peste 15 ani.
 
Datele studiului au scos in evidenta faptul ca romanii economisesc, in medie, 309 lei pe luna, echivalentul a 58 euro, cu un salariu mediu net de 3.541 lei. Suma medie lunara economisita pe regiune este de 120 de euro, reprezentand o crestere de 31,86% fata de anul 2017, cand suma era de 91 euro. Romanii au inregistrat o crestere constanta a sumei economisite, ajungand la 309 lei lunar, in crestere cu 8,5% fata de 2020, cand suma medie economisita a fost de 286 lei, si in crestere cu 14,8% fata de 2019, cand suma medie economisita a fost de 269 lei.
 
"Austriecii continua sa fie lideri in aceasta zona a Europei, cu o medie de 344 euro lunar, urmati de slovaci cu 123 euro si cehi cu 119 euro. Pe locurile urmatoare se afla ungurii cu 83 euro, croatii cu 72 euro si sarbii cu 47 euro. Corelat cu salariul mediu din fiecare tara din regiune, exista un procent constant de 10% economisire la nivelul populatiei", releva studiul.
 
Cresterea constientizarii importantei economisirii se datoreaza si impactului COVID-19, tinand cont de faptul ca 30% dintre respondentii romani ai studiului Money Matters au declarat ca in ultimul an au economisit sau investit mai putin din cauza contextului pandemic, media pe regiune fiind de 18,5%.
 
69% dintre intervievati au mentionat ca motivul pentru care economisesc sunt urgentele si cheltuielile neprevazute, in timp ce 66% dintre ei au declarat ca economisesc pentru a avea o rezerva de bani pentru sine sau pentru familie.
 
13% dintre romani considera ca au cunostinte solide de educatie financiara, in timp ce media pe regiune a celor ce au declarat ca au cunostinte foarte bune de educatie financiara este de 9,5%.
 
In ceea ce priveste atribuirea responsabilitatii educatiei financiare, 55% dintre respondenti considera ca intra in atributiile scolii si a altor instutii de invatamant, 49% cred ca este responsabilitatea parintilor si a familiei, 41% plaseaza responsabilitatea bancilor si altor institutii financiare, 41% considera ca intra in atributiile autoritatilor publice, iar 31% cred ca este responsabilitatea mass-media. Media la nivelul regiunii este de 51,8% pentru respondentii care considera ca educatia financiara intra in responsabilitatea bancilor.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: romanieconomiistudiu economiieconomii romani

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

BERD a inrautatit estimarile. Cum arata economia Romaniei?

de Bianca Tila
27 Sep 2023
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2023 si in 2024, conform unui...

Deficitul balantei comerciale a Romaniei s-a redus cu 17%

de Bianca Tila
11 Sep 2023
In primele sapte luni ale anului in curs, deficitul balantei comerciale a fost de 15,604 miliarde de euro, mai mic cu 3,201 miliarde de euro,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]