Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Soare, fondator Habitat Brokers: Piata de imobiliare se intoarce la nivelul din 2015

de Florin Amariei 02 Apr. 2020 3929
4 din 25 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Alexandru Soare, fondator Habitat Brokers si Senior Broker, spune intr-un interviu scurt acordat IdeiDeAfaceri ca pandemia Covid-19 isi arata efectele si in imobiliare. Iata ce a remarcat acesta doar la nivelul municipiului Bucuresti si imprejurimile sale.

"Este inceput de aprilie 2020 si suntem in plina criza sociala si economica", spune Alexandru Soare.

Redam integral mai jos viziunea sa cu privire la ceea ce se intampla acum in imobiliare.
 
Dupa ce in primele doua luni ale anului piata imobiliara romaneasca a inregistrat un avans semnificativ, adica un plus de peste 10% ca numar de tranzactii fata de aceeasi perioada a 2019 si o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate cu 11% fata de luna februarie 2019, astazi observam cum:
  • vizionarile de locuinte au scazut cu peste 50%,
  • piata de spatii comerciale este pur si simplu blocata,
  • pe segmentul office incep negocierile pentru scaderea chiriilor contractelor in curs.
 
Daca nu s-au anulat efectiv, multe din marile tranzactii au fost suspendate. Un exemplu este NEPI Rockcastle - AFI Europe, una dintre cele mai asteptate tranzactii anuntate pentru 2020, cu o valoare de aproximativ 300 milioane de euro. Aceasta ar fi adus AFI Europe pe locul al doilea in topul marilor proprietari de spatii office din tara, cu peste 260.000 mp in portofoliu.
 
Un lucru este cert: cu totii, mai mari, mai mici, va trebui sa impartim costul acestei situatii!
 
Cu siguranta cel mai afectat segment va ramane cel de retail. In acest moment toate centrele comerciale sunt inchise pentru o perioada de cca. 30 de zile, ce se poate prelungi. Din pacate, nu putem inca aprecia valoarea impactului deopotriva pentru proprietarii centrelor, cat si pentru comercianti.
 
Pe segmentul office, chiriasii solicita perioade de gratie, “rent free”. Asta nu inseamna doar o lipsa a incasarilor momentana pentru proprietari. Inseamna, in functie de cum va continua relatia intre chiriasi si proprietari, o potentiala diminuare a yield-ului, cu impact asupra valorii cladirii.
 
Pe segmentul rezidential, 2020 ar fi trebui sa fie un an important cu o cerere in crestere si livrarea unui numar important de unitati locative catre clienti finali. Se estimeaza ca e o nevoie, sociala, de 1 milion de locuinte. Nu stiam nici inainte de aceasta criza daca populatia are acces la fondurile necesare acoperirii acestei nevoi, dar acum putem fi siguri ca nu.
 
Cred ca vor avea de suferit proiectele formate din blocuri de apartamente fara spatii spatii verzi si cu acces redus la retelele de transport, centre comerciale si alte facilitati. Dar cred si ca, cel putin pe termen scurt, vom asista la cresterea cererii pentru proiecte de vile din suburbiile oraselor importante.
 
Experienta de stat in casa isi va spune cuvantul. Noi, cei care ne petrecem perioada aceasta in apartament, sunt convins ca tanjim dupa un spatiu outdoor, cu arbori infloriti. In cadrul agentiei noastre deja s-au inmultit cererile de inchiriere/achizitie de vile in Ilfov si de apartamente cu gradina sau in ansambluri mari, cu zone verzi si alte facilitati, chiar daca nu sunt in centru.
 
Cu datele pe care le am azi, daca situatia se va prelungi pana la inceputul lunii iunie, estimez ca anul acesta vom asista la o contractare a numarului de tranzactii pana la nivelul anului 2015. Probabil ca de abia spre sfarsitul 2020 vom reincepe sa turam motoarele.
 
Important este sa depasim cat mai repede momentul virusat! Sa iesim din letargia economica si din anxietatea in care ne aflam.
 
Este momentul sa punem osul la treaba, sa devenim creativi, sa cautam singuri lumina de la capatul tunelului. Inactivitatea este cel mai mare dusman al economiei. Imi incurajez colegii, furnizorii si clientii antreprenori sa nu renunte!
 
In domeniul nostru e clar ca va trebui sa facem un upgrade de sistem. Sa trecem la Real Estate 3.0. Un pas fortat, dar benefic, catre digitalizare, vizionari online, tururi virtuale etc. Va trebui sa invatam sa transmitem emotiile de la distanta.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: alexandru soarehabitat brokerspiata de imobiliarepandemia

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 - 25 voturi.

Articole conexe

Pandemia schimba companiile

de Florin Amariei
01 Sep 2021
Un nou raport arata ca marea majoritate a directorilor de companii sunt pregatiti pentru a se adapta unor schimbari importante la capitolul...

Pandemia a dus la cresteri in unele sectoare. O firma anunta ca isi va dubla numarul de angajati

de Florin Amariei
17 Aug 2020
Compania ceha Bonami anunta ca isi va dubla numarul de angajati pana la finalul anului in curs, dupa ce vanzarile din tara noastra au crescut cu...

Pandemia Covid-19 si ArcelorMittal. Pierderile, uriase!

de Florin Amariei
07 Mai 2020
Pandemia Covid-19 se intrevede si in industria grea. ArcelorMittal raporteaza pierderi uriase. Ca urmare a scaderii productiei din cauza...

FMI: Pandemia Covid-19, paralizanta pentru economia Asiei

de Florin Amariei
16 Apr 2020
Fondul Monetar International (FMI) arata ca pandemia Covid-19 va fi in curand paralizanta pentru economia Asiei, "o premiera in ultimii 60 de ani"....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]