Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fondul de pensii Pilon 2 administrat de NN, in cadere libera

de Florin Amariei 02 Apr. 2020 9170
4.12 din 30 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Fondul de pensii Pilon 2 (pensii private obligatorii) administrat de NN este in cadere libera. Pandemia Covid-19 se reflecta si in banii romanilor care contribuie la astfel de depozite.

Pensia Pilon II administrata privat este obligatorie pentru orice persoana in varsta de pana la 35 de ani care este angajata si/sau vireaza CAS-ul (contributie asigurari sociale) catre stat si optionala pentru persoanele care au intre 35 si 45 de ani. Exceptie fac persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct.5 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt scutiti de la plata contributiilor (conform OUG 114/2018) in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv.
 
Clientii NN au fost informati recent cu privire la contributiile pe care le au in contul individual de pensie Pilon 2, cand au remarcat scaderi considerabile ale sumelor din activul personal.
 
"Cu ceva timp in urma ai devenit participant la Fondul de Pensii Administrat Privat NN.
 
Concret, asta inseamna ca o parte din contributia ta la asigurarile sociale de stat este redirectionata catre acest fond pentru ca tu sa acumulezi bani de care sa te folosesti la retragerea din activitate, suplimentar fata de cei din pensia publica.
 
Aplicat la venitul tau brut, procentul care se transfera in fondul administrat privat e de 3,75%. Asadar, pentru pensia privata nu platesti nimic in plus, iar banii se strang in contul tau.
 
Nu doar contributiile sunt cele care se strang in cont, ci si randamentul obtinut din investitii.
 
Pentru ca vorbim de economii pentru pensie, banii sunt investiti prudent, conform legislatiei primare si secundare din domeniul pensiilor private", se specifica in mesajul trimis lunar catre clientii care au dorit aceasta optiune.
 
Clientii NN au aflat ca in contul lor individual de pensie Pilon II au intrat banii aferenti lunii ianuarie 2020. Din nefericire, au putut observa scaderi de peste 10%. Unii depozitari au raportat diferente de peste 7.000 de lei! De altfel, conform unor estimari IdeiDeAfaceri, pierderile din conturile celor care au pensia Pilon II la NN se situeaza intre -9% si -13%. Aceste procente sunt valabile pentru doar o singura luna!
 
Avand in vedere aceasta situatie, am contactat NN pentru un raspuns. Iata ce a spus compania.
 
Vezi si: Doar un razboi sau o calamitate majora pot justifica luarea banilor din Pilonul II de pensii
 
"Buna! Valorile in momentul de fata fluctueaza deoarece acestea sunt strans legate de evolutia pietelor financiare. Cu toate acestea, dorim sa te asiguram ca Pilonul II de pensii este un instrument de economisire pe termen lung si ca, pentru a limita riscurile, NN Pensii investeste diversificat, incat volatilitatea sa fie cat mai redusa in cazul in care anumite active performeaza sub asteptari pe anumite perioade. 
 
Daca te mai putem ajuta cu informatii, noi suntem aici pentru tine.
 
Multumim!", a explicat NN.
 
Situatia e cel putin chestionabila in cazul NN, avand in vedere ca ceilalti administratori de fonduri de pensii Pilon 2 au raportat scadere 1%-2%, in timp ce NN a pierdut peste 13% din banii clientilor sai intr-o singura luna.
 
Pe langa NN, urmatoarele entitati administreaza pensii:
  • FPAP Aripi;
  • FPAP Metropolitan Life;
  • FPAP Vital;
  • FPAP BCR;
  • FPAP AZT Viitorul Tau;
  • FPAP BRD.
 
Pe site-ul ASF gasim ratele de rentabilitate pentru fiecare administrator de Pilonul 2.
 
rentabilitate pilon 2
 
rata rentabilitate pilon 2 2020

Se poate, asadar, observa o scadere considerabila fata de ultima luna din 2019.
 
Conform datelor disponibile pe site-ul NN, valoarea tuturor unitatilor de fond a scazut neasteptat de mult. Unul din motivele pentru care acest lucru s-a intamplat este legat si de pandemia Covid-19 cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2.

Grafic nr. 1 - Valoare unitati de fond NN de-a lungul unui an
 
pensie pilon 2 nn cadere libera
Grafic nr. 2 - Valoare unitati de fond NN de-a lungul unei singure luni
pensii nn cadere libera

Ramane de vazut cum va evolua de acum incolo situatia, mai ales ca anuntul cresterii procentului de contributie la 5% catre pensiile Pilon II din 2021 facut de Florin Citu ramane valabil.
 
La pilonul II contribuie peste 7,3 milioane de romani.
 
ASF nu oferit niciun comentariu.
 
Daca nu stii cine iti administreaza pensia privata, poti afla dand click AICI!

Un lucru, insa, in acest moment este clar: transparenta NN este de apreciat, intrucat ceilalti administratori raporteaza cu greu astfel de fluctuatii.
 
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: fond de pensiipilon 2nncadere libera

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.12 din 5 - 30 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]