Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul indice IRCC folosit la calcularea dobanzilor, crestere imediata de 0,3%

de Florin Amariei 07 Mai. 2019 2668
4.88 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Indicele IRCC folosit pentru calcularea dobanzilor la creditele in lei cunoaste o crestere imediata de 0,3%.

"Observam aceasta crestere, sa luam in considerare ca valoarea 2,36% este aferenta trimestrului patru din 2018, atunci cand Roborul era si el mai mic, in jur de 3%. Ulterior, Roborul a crescut in zona de 3,3-3,4%, in primul trimestru din 2019, deci nu ne puteam astepta ca acest nou indicator sa fie mai mic sau egal ca inainte, ci tot mai mare.
 
Ideea este ca eu cred ca diferenta dintre Robor si IRCC se va pastra in jur de 0,5%. Da, Guvernul a incercat o mica pacaleala, dar eu consider ca i-a iesit. Sunt 3-4 entitati care actioneaza in piata aceasta: guvernul care a intervenit si a schimbat acest indicator, iar acum toata populatia stie ca ratele romanilor au scazut, vorbim de banci, care si-au reglat oferta destul de repede, cu mici majorari ale marjei, in jur de 0,5%, care au estompat diferentele dintre IRCC si Robor, ceea ce inseamna ca bancile vor incasa aceiasi bani ca si pana acum, si mai sunt consumatorii care au credite, singurii care isi vor da seama ca e o pacaleala, pentru ca nu vor simti o reducere a ratelor. Dar cei care nu au credite vor crede ca cei cu rate la banca platesc acum mai putin. Deci toata lumea castiga, mai putin consumatorii cu credite bancare", spune un analist pentru Digi24. 
 
Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat incepand din 2 mai, se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut. ”Metodologia de calcul si politica de publicare sunt prezentate in Regulile privind calcularea si publicarea indicelui zilnic si a indicelui de referinta trimestrial (denumit indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) reglementati de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza", se mentioneaza intr-un comunicat al BNR. Acest indice va fi valabil timp de doua luni.
 
Prima valoare trimestriala anuntata de Banca Nationala pentru IRCC este de 2,36%, mult sub nivelul Roborului. Valoarea zilnica a IRCC-ului variaza insa puternic. Pentru ziua de vineri, 3 mai, IRCC zilnic calculat de BNR era de 2,66%, in scadere fata de valoarea de joi, care era 2,83%. 
 
Spre comparatie, Robor la 3 luni, care pana acum era folosit la calculul dobanzii variabile pentru creditele de consum, este calculat luni la 3,30%, in scadere fata de vineri, cand era cotat la 3,31%. 
 
Indicele IRCC zilnic are o volatilitate crescuta de la o zi la alta, ajungand de la 3,43% la 2,30% in numai 4 zile, in conditiile in care e calculat ca media ponderata a dobanzilor practicate la tranzactiile din ziua respectiva. 
 
IRCC ar putea duce la scumpirea ratelor la Prima Casa si se vor putea apropia de un credit ipotecar standard.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: indice ircccalcularedobanzicreditelei

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.

Articole conexe

Ministerul Finantelor a atras 75 de milioane de lei de la banci, suplimentar la licitatia de luni

de Bianca Tila
11 Apr 2023
Ministerul Finantelor a atras 75 de milioane de lei de la banci, suplimentar la licitatia de luni. La acel moment a imprumutat 304,6 milioane de lei,...

Creditele in lei pentru populatie si firme au scazut cu 0,3% in februarie, cele in valuta au crescut cu 2,4%

de Bianca Tila
23 Mar 2023
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a inregistrat cresteri, in luna februarie a anului curent, cu 0,5% comparativ cu...

Sistem bancar. Profitul operational a fost de 22,596 miliarde de lei

de Bianca Tila
29 Nov 2022
Profitul operational in sistemul bancar a fost de 22,596 miliarde de lei in 2021. Comparativ cu anul 2020, s-a inregistrat o crestere de 19,462...

Oportunitate pentru angajatori: pot creste cu 200 de lei salariul minim brut de baza fara sa plateasca impozit

de Ana Ghiarasim
04 Mai 2022
Angajatorii pot creste salariul minim brut de baza cu 200 de lei, de la 1 iunie 2022, iar suma nu va fi impozitata. Anuntul a fost facut de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]