Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infiintarea plantatiilor de mur

39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

La infiintarea plantatiilor de mur se executa o serie de lucrari comune speciilor pomicole, ca: alegerea terenului, pregatirea lui inainte de plantare, stabilirea distantelor de plantare in functie de sistemele de cultura, pichetarea terenului, alegerea soiurilor si plantarea propriu-zisa.

Alegerea terenului pentru infiintarea unei plantatii de mur se face in stransa legatura cu cerintele speciei fata de factorii de mediu si de sol, evitandu-se pe cat posibil terenurile expuse vanturilor dominante, in special in perioada iernii.

Infiintarea plantatiilor se face la fel ca la zmeur, respectand aceeasi tehnologie de pregatire a terenului si aceleasi distante de plantare. Ca sisteme de cultura se practica mai mult cultura sustinuta pe spalier cu trei sarme duble, similar vitei de vie, unde inaltimea spalierului trebuie sa fie de circa 2 m.

Alegerea soiurilor. In cultura, se folosesc mai multe soiuri de mur, toate de provenienta straina, unele mai rezistente, altele mai putin rezistente la ger. Trebuie ales sortimentul cu multa atentie, in functie de zona de cultura, pentru a obtine  o productie constanta in timp si o plantatie longeviva.

Este necesar sa cunoastem mai bine soiurile de mur, apreciindu-le calitatea mult superioara fructelor din flora spontana si sa le extindem pe suprafete intinse.

Deoarece in cultura exista si soiuri autosterile (Rathbun, Mammut, Mc. Donald, Wilson, Premo, Rogers, Advance), pentru o buna legare a fructelor este bine sa se planteze mai multe soiuri in parcela. Distantele de plantare folosite sunt de 2,5 m  intre randuri si 0,5 m intre plante pe rand, ceea ce asigura un spatiu de nutritie suficient si o iluminare buna.

Plantarea propriu-zisa a murului se face in mod similar ca si la zmeur, respectand aceleasi verigi tehnologice de pregatire a terenului, a materialului saditor si de plantare efectiva.

>>>Aflati mai multe informatii utile pentru infiintarea unei culturi de mur!


Tags: plantatii de murcultivarea muruluisoiuri de murmurcultura murului

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

uleiul horticol cum se foloseste pentru protectia plantelor

Uleiul horticol este o solutie eficienta si ecologica pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor si bolilor. Acesta reprezinta o alternativa prietenoasa cu mediul fata de pesticidele chimice traditionale....citeste mai mult>>

tipuri de sol

Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>

APIA da startul platilor ANT

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat fermierii ca platile pentru Ajutoarele National Tranzitorii vor intra in procedura de plata "numai dupa aprobarea bugetului"....citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]