Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pernute terapeutice cu amestecuri din plante

de Zenobia Badescu 20 Iun. 2008 8415
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Dna Iulia Barbu a fost pasionata inca din copilarie de plantele medicinale. Dupa terminarea liceului s-a hotarat sa isi cultive aceasta pasiune, asa ca a urmat o facultate cu profil agronomic si a acumulat cunostinte solide in domeniu.



Iar in 2001 a reusit sa demareze afacerea visata, amenajand un mic magazin cu produse naturale intr-un apartament din centrul Bacaului. L-a numit "Farmacia Naturii”, nume sub care a dezvoltat apoi alte cateva afaceri inrudite, printre care si una deosebita: realizarea de pernute placut mirositoare, pe baza de plante si uleiuri volatile.

“Am plecat la drum fara sa ma gandesc la castiguri materiale mari, ci mai mult cu gandul ca vreau sa fac ceva folositor, ceva care sa vina in sprijinul omului din toate mediile si din toate categoriile sociale, marcat de «otrava» fricilor capitaliste: stres, anxietate, depresie etc.”,  spune d-na Barbu. “Am inceput cu vanzarea de ceaiuri medicinale.”

Investitia initiala: 100 de milioane de lei
Punctul de plecare a afacerii a fost un apartament proprietate personala situat in zona centrala a orasului Bacau. Costurile amenajarii lui au fost de circa 50 de milioane de lei vechi, primul fond de marfa a costat 30 de milioane – in total a fost vorba de circa 100 milioane lei, bani pe care i-a imprumutat de la prieteni. A reusit insa sa restituie aceasta suma in primele doua luni de activitate. In primul an, a avut un rulaj de 1,8 miliarde de lei, o cifra foarte promitatoare pentru un magazin aflat la inceput de drum.

Succesul nu a venit de la sine, ci pentru ca s-a muncit foarte mult si afacerea a fost
atent si serios condusa. D-na Barbu a angajat doua tinere absolvente ale Facultatii de Biologie, foarte bune cunoscatoare a plantelor medicinale, a facut o cercetare atenta a tuturor producatorilor de ceaiuri, siropuri si suplimente nutritionale si abia apoi a demarat afacerea.

In ceea ce priveste concurenta locala, nu avea de ce sa-si faca griji, deoarece “se lupta” doar cu un “Plafar” si un magazin al apicultorilor. Pentru bacauani, magazinul d-nei Barbu era ceva inedit, un loc de unde puteau sa obtina tot felul de informatii gratuite si competente, de unde plecau cu produse in sacose frumos inscriptionate si cu un catalog gratuit al produselor.

“Programul era foarte incarcat, lucram de la ora 8.00 la 20.00, iar noaptea studiam tot ce puteam gasi nou in literatura de specialitate. De asemenea, incercam sa angajez si salariatii in ritmul meu de munca si sa-i fac sa ofere oamenilor, cu rabdare si intelegere, toate sfaturile de care aveau nevoie. Totul era fascinant si fiecare zi aducea ceva nou. In tot acest timp am fost foarte mult ajutata de sotul meu cu diverse servicii, el avand o firma de constructii.”

La sfarsitul lui 2003, cum era de asteptat, afacerea s-a extins: a fost deschis un alt magazin de produse naturale, intr-un spatiu inchiriat (200 de euro pe luna). In aceasta perioada Iulia Barbu a reusit sa puna in aplicare si proiectul "Pernute terapeutice din plante", o idee pe care o avea inca din copilarie. E vorba de pernute sau saculeti care contin amestecuri de plante, la care se adauga tablete de sare impregnate cu un ulei volatil. Dupa ce ideea a fost brevetata, a lucrat impreuna cu o echipa de specialisti la conceperea formulelor terapeutice. Tabletele de sare (si ele terapeutice) se aduc de la Salina Praid si au proprietatea de a absorbi umiditatea plantelor si de a incorpora o anumita doza de ulei volatil. Uleiurile volatile folosite se aduc de la firme specializate din tara si strainatate.

“A trebuit sa facem fata decalajului dintre achizitionarea materiei prime si incasarile din vanzarea pernutelor, incasari care s-au lasat mai mult asteptate”, spune dna Barbu. “Ulterior, am facut si un leasing pe 5 ani pentru achizitionarea unei masini, caci pana atunci am folosit masinile angajatilor, carora le plateam o taxa.”

Cum se obtine o pernuta aromata?
Pernutelor se face manual. Partea de croitorie se executa la domiciliul colaboratorilor, iar amestecurile de plante uscate se realizeaza in mare parte in spatiile Statiunii de Cercetari Legumicole Bacau.

Pernutele sunt executate pentru diverse terapii (de ex: antistres, antimigrene, antigripale, antireumatice, antialergice sau afrodisiace) si fiecare are un design deosebit (forme si culori diverse). Ele pot constitui si cadouri inedite pentru cei dragi.

Iulia Barbu: “Beneficiile acestor pernute sunt de neimaginat: plantele incorporeaza energii subtile, nebanuite, de la pamant, de la apa, de la soare, paduri, campuri. Aceste energii sunt menite sa ne schimbe starea de spirit si sa ne protejeze de agresiunea radiatiilor de orice fel. Actiunea pernutelor se bazeaza pe degajarea mirosurilor din uleiurile volatile din plante, care sunt preluate de cele cca 10 milioane de celule receptoare ale mirosului.” In spatiul inchiriat se depoziteaza sacii cu amestecuri de plante, delimitat, pe tipuri de terapii, se face ambalarea primara si secundara cu cantarire profesionala, etichetare, control final al calitatii si livrare.

Impreuna cu echipa de cercetatori de la Statiune, d-na Barbu a demarat un proiect de infiintare a unei plantatii ecologice proprii. “Anul acesta, am inceput reconversia unei suprafete de teren, in scopul sadirii de plante medicinale in cultura ecologica si suntem in curs de atestare. In plus, intentionam sa obtinem o finantare printr-un proiect Sapard pentru a face o linie moderna de productie a acestor produse ecologice.”

De la pernute la ceainarie
Pentru a intregi activitatea firmei si pentru a umple un gol pe piata Bacaului in acest domeniu, dna Barbu a deschis o ceainarie unica in tara, sub numele “Natura Club”. “Prin acest loc minunat, ne dorim sa renasca armonia dintre oameni si natura. Cine intra aici simte imediat o liniste sufleteasca si o pace a mintii.

Prin aceasta ceainarie, Farmacia Naturii doreste sa schimbe mentalitati, mai ales in randul tinerilor. In mare parte, cred ca am reusit – vin catre noi din ce in ce mai multi adepti ai traiului natural: fara tigari, fara bauturi racoritoare sintetice, fara fast-food-uri si fara muzica sincopata. Organizam gratuit expozitii de arta, mai ales pentru tineri talentati de la Liceul de Arta. Astfel, dorim sa-i invatam cum sa devina managerii propriei arte, iar clientilor ceainariei le deschidem subtil gustul pentru frumos.”

Spatiul pentru ceainarie a fost achizitionat cu bani putini, deoarece era situat intr-o zona ascunsa, destul de nepotrivita pentru o activitate comerciala obisnuita. Dna Barbu a facut din acest inconvenient un avantaj, promovand ideea de loc izolat, ferit de zgomotul asurzitor al strazilor. Amenajarea are un farmec aparte: scaune si masute sculptate, bar din pietre de munte si lemn de stejar.

Ceaiurile care se servesc aici sunt autohtone, dar si orientale. Cele orientale, cu gusturi si arome specifice, sunt preferate de cunoscatori. Cele romanesti sunt amestecuri Farmacia Naturii: energizante, tonice, digestive, calmante si antistres. Se mai servesc si alte produse: o cafea selecta, produse de patiserie si cofetarie in formule originale.

Cine sunt clientii 
“Clientii sunt in special tineri romantici, nefumatori, intelectuali – oameni care se respecta, care vor sa-si gaseasca linistea sufleteasca intr-un bol de ceai. Nu e usor sa faci din ceai o afacere profitabila peste noapte. Trebuie platit pretul rabdarii, pentru ca afacerea este limitata din cauza tutunului – drogul care lipseste,” spune intreprinzatoarea.

“Natura Club” isi semnaleaza prezenta prin actiuni gen proiecte educationale cu elevi de la cele mai bune licee si scoli, expozitii, simpozioane, distribuirea de pliante, pagina web, articole publicitare in ziarele locale. Mai nou, firma are o revista proprie, cu aparitie lunara, distribuita deocamdata in majoritatea oraselor din Moldova, urmand extinderea la nivelul intregii tari.

In ceea ce priveste celelalte produse (pernute si saculeti cu plante) este mai greu, pentru ca nu pot fi vandute oriunde si fara o prezentare adecvata. Solutiile de moment: participarea la targuri de profil sau comercializarea prin agenti specializati. Acesti agenti prezinta produsele direct potentialilor clienti din tara.

“In viitor, ne-am propus cucerirea pietei externe unde, suntem siguri, produsele noastre lucrate manual vor fi pe deplin apreciate. Consider ca punctul forte al Farmaciei Naturii este echipa de 16 specialisti a firmei care ofera consultanta legata de plante, produse din plante si administrarea acestora. Eu insami sunt doctorand in plante medicinale.”

Firma este membra a patronatului producatorilor, prelucratorilor, importatorilor, exportatorilor si distribuitorilor de plante medicinale “Planta Romanica”. Marcile proprii – “Farmacia Naturii” si “Natura Club” –  sunt inregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (O.S.I.M.), ceea ce  ofera ca perspectiva realizarea unei retele de francize in tara.

Preturile pernutelor terapeutice variaza, in functie de marime si compozitia amestecului de plante din interior, intre 5 si 30 lei (la distribuitor). De exemplu, o pernuta mica antistres costa 8 lei, iar papuceii odorizanti – 6 lei.

www.farmacianaturii.ro



 


 


 


 


 


 


 


 




Tags: planteplante medicinalepernuteafacerimagazin

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cele mai puternice femei de afaceri si cum au ajuns acolo!

de Idei de afaceri
09 Iul 2019
In lumea afacerilor nu este tocmai usor sa urci in cele mai puternice topuri. Insa in top Forbes si-au facut loc de-a lungul anilor diferite...

4 pasi esentiali pentru a avea succes in afaceri

de Florin Amariei
30 Apr 2021
Nimeni nu iti va garanta vreodata ca vei avea succes in afaceri. Dimpotriva, sansele sunt mai mari sa gasesti multe bete-n roate. Noi iti propunem sa...

6 idei de afaceri profitabile in Romania anului 2019

de Florin Amariei
29 Ian 2019
In acest articol vei gasi 6 idei de afaceri profitabile pe care le poti pune in practica pentru a obtine un profit decent, dar care nu iti vor ocupa...

Afaceri de succes in Romania pentru 2019

de Florin Amariei
12 Oct 2018
In Romania poti avea afaceri de succes, dar trebuie sa fii atent sau atenta la mai multe lucruri importante. Privim cu atentie in acest material...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]