Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hartuirea sexuala a angajatilor dvs. va poate aduce afacerea in pragul falimentului

de Maria Nicutar 20 Mai. 2011 3530
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cazurile de hartuire sexuala sunt o problema intalnita peste tot in lume si afecteaza atat angajatii, cat si bunul mers al firmelor in cadrul carora au loc. Gestionarea acestora sta in abilitatea antreprenorului de a:

1.    Include in regulamentele interne, de functionare si organizare a dispozitiilor menite sa elimine orice cazuri de aceasta natura, precum si a sanctiunilor aplicate personalului care nu se conformeaza.

2.    Informa personalul cu privire la egalitatea de sanse intre cele doua sexe

3.    Sanctiona cazurile de hartuire sexuala

Hartuirea sexuala este definita in Dreptul Muncii ca  "orice comportament nedorit de natura sexuala, sau orice alta conduita bazata pe sex, care afecteaza demnitatea femeilor si barbatilor la locul de munca (indiferent daca acest comportament este al celor superiori ierarhic sau cel al colegilor).”

Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati recunoaste ca hartuire sexuala si discriminare de gen orice comportament avand ca scop:

-    intimidarea

-    descurajarea persoanei afectate 

-    influentarea situatiei sale in ceea ce priveste promovarea, salarizarea sau accesul la formare si perfectionare profesionala, daca aceasta refuza acceptarea unui comportament nedorit de natura sexuala.


Angajatorul are obligatia de a nu modifica relatiile cu persoana care a depus o reclamatie privind un caz de hartuire sexuala si nici de a-i modifica conditiile de munca sau de a o concedia.

Exista trei tipuri de fapte de hartuire sexuala pe care trebuie sa le cunoasteti:

1.    Forme usoare de hartuire sexuala: priviri, gesturi, utilizarea limbajului cu conotatii sexuale

2.    Solicitarea de acte sexuale cu promisiuni de natura profesionala: salarizare mai buna, promovari, angajare

3.    Forme grave de hartuire sexuala: amenintari si incercarea de a intretine acte sexuale prin fortarea victimei

Ca antreprenor trebuie sa tineti seama de efectele pe care un conflict de aceasta natura le are asupra victimei si asupra firmei ca si tot unitar. Victima hartuirii sexuale nu va fi un angajat loial firmei dvs. daca nu ii puneti la dispozitie conditii de lucru adecvate si va deveni lipsita de interes si motivatie pentru munca.

Absentele de la munca, productivitatea si performantele scazute, demisia victimelor si despagubirile platite in urma proceselor intentate de persoanele hartuite va vor costa bani grei.

Ignorarea cazurilor de hartuire sexuala se poate solda cu pierderea angajatului implicat in conflict si poate atrage dupa sine o suita de alte demisii ale altor angajati din cadrul personalului care nu se mai simte in siguranta la locul de munca. Actiunile si deciziile dvs. imprima o imagine favorabila sau nefavorabila firmei dvs si va afecteaza succesul afacerii.



Tags: hartuire sexualatipuri hartuiresanctiuni hartuire sexuala

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]