Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Unde e mama sefului de trib cand avem nevoie de ea?

de Maria Nicutar 14 Oct. 2011 2798
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Paranoia a pus ghiara pe noi si stim cu totii cum e sa tii si de ultimul banut. Ne privim angajatii cu figuri acre, cu mine care amintesc de Razboiul Stelelor si ii pandim la fiecare colt in incercarea de a-i prinde pe picior gresit. „Poate-poate il prind azi pe Victor...cam face pe sefu’ pe aici si se da mare in fata clientilor. Muhahaha...” Aici se termina, dragilor, profitabilitatea afacerilor. O luam, la modul propriu, de picioare si o azvarlim fix in capul clientilor.

Imputernicirea angajatilor este un concept nou pentru romani si nu numai. Ne este frica sa le dam celor inferiori putere, control, sa le lasam decizii pe mainile lor tremurande.

Realitatea cruda este ca ne consideram angajatii incapabili sa ia decizii pe cont propriu si atunci le impunem (cu un voce prietenoasa si uitaturi fulgerande) sa ne cheme oricand este nevoie sa se ia o decizie „in acest sens”. Si apoi, cand suntem sunati, chemati, urmariti prin toate cotloanele birourilor samd, ne simtim stresati, incoltiti, simtim ca se profita de noi. „Victoras este chiar atat de incapabil? Il banuiam, dar acum sunt sigur. Il paste o devansare. Muhahaha...”.

Nu, Victoras nu este incapabil sa ia o decizie. Victoras a devenit incapabil-izat de lipsa imputernicirii de a lua decizii.

Conversatia continua:

Seful de trib:”Cat cere?”

Victoras cu o voce tremuranda:”Pai, 50 de ron... ca nu a primit tastatura corecta si vrea toti banii inapoi.”

Seful de trib discuta cu eul sau interior:”50 de ron...pfoa, unde vom ajunge? Spre ce se indreapta Terra? De ce mi se intampla mie una ca asta? De ce l-am angajat pe Victor? Mama mi-a spus ca sunt un copil ghinionist de cand eram mic si ca iau decizii neinspirate oricand am ocazia. Poate are dreptate. Nu am mai sunat-o de cateva zile. Victor este de vina. Cine nu a trimis tastatura?”

Seful de trib isi consuma timp valoros pe care l-ar fi putut petrece altfel decat sa analizeze situatii de 50 de ron. Timpul acesta pierdut il costa probabil 500 de ron si reputatia unei companii care se cacaie pentru o suma pe care poate chiar o datoreaza din cauza unor servicii incomplete.

Vorba se duce, clientii afla cu cine au de-a face, Victor va fi devansat si seful de trib va porni Razboiul Stelelor pentru 50 de ron. Iata cum afacerile isi deturneaza profitabilitatea din cauza temerii de a-si imputernici angajatii. Nu promovam nici progresul, nici o relatie optima cu clientii nostri, nici o imagine de companie solida si de incredere si nici un nivel avantajos de eficienta si performanta. Aici incep afacerile sa piarda teren si solutia se afla cel mai probabil la mama sefului de trib.




Tags: afaceriafaceri profitabileimputernicirea angajatilor

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

10 sfaturi pentru succes in afaceri de la 10 antreprenori romani

de Florin Amariei
18 Mai 2020
Daca iti faci planuri pentru o afacere si te simti uneori descurajat de imprejurari si intamplari, atunci ar fi bine sa salvezi articolul acesta si...

Omul de afaceri - Soldatul cu servieta pe care toti il respecta, de teama si din instinct.

de Silviu-marian Banila
06 Iun 2016
Soldatul cu servieta este omul de afaceri din "beretele verzi". Alearga dupa verzisori, imbracat in costum, nu in echipament militar. In picioare nu...

In afaceri, si nu numai, foloseste principiul vasului cu pietricele si nisip

de Codrina Laiu
26 Mai 2016
Stephen Covey, un guru in management, realizeaza o analogie intre modul in care oamenii prioritizeaza activitatile si sarcina de a umple un vas cu...

In afaceri nu te juca cu impresia pe care le-o creezi celorlalti

de Idei de afaceri
25 Mar 2016
Impresia pe care o creati este adesea cruciala pentru succesul sau esecul unei afaceri. Iata o poveste care iti va demonstra acest lucru dezvaluind...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]