Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avantajele si dezavantajele sistemului de franciza

de Marilena Popescu 10 Mar. 2011 6097
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cei care se pregatesc pentru deschiderea unei afaceri au de ales intre initierea unei afaceri de la zero, achizitia uneia deja existente sau alte oportunitati de dezvoltare, precum intrarea intr-un sistem de franciza. Desi detinerea si operarea unei francize nu inseamna mai putina munca pentru propria afacere, demersul se poate dovedi cat se poate de rentabil, arata esimplu.ro

Cu sute de optiuni ce acopera toate sectoarele de activitate, primul pas, si poate si cel mai important, il reprezinta alegerea unei afaceri care, pe langa profit, sa se si potriveasca intreprinzatorului respectiv.


 
Cand se cumpara o franciza, se achizitioneaza, de fapt, dreptul de a folosi o anumita marca si un anumit concept de afaceri. Afacerea va fi identica cu toate celelalte operate sub acelasi nume de alti intreprinzatori. Totusi, pentru a intra pe aceasta piata, va trebui sa se investeasca intr-un pachet de produse si servicii oferite de francizor (unelte, sisteme de productie, instruire, asistenta). De asemenea, orice activitate comerciala va trebui sa respecte conditiile impuse de francizor.
 
Care sunt, insa, avantajele unei asemenea investitii? In primul rand, francizele prezinta un grad scazut de risc, sansele de faliment fiind mult mai mici decat in cazul altor start-up-uri. Conceptul de afaceri a fost deja gandit si perfectionat de altcineva, un avantaj important mai ales pentru cei aflati la prima afacere. Apoi, francizatul beneficiaza de pachetul complet: marca, acces la un produs impus pe piata, strategie demonstrata de marketing, echipamente.
 
De asemenea, francizatul are la dispozitie puterea intregii retele, ceea ce il poate ajuta sa concureze cu alte mari lanturi nationale. Nu in ultimul rand, se elimina costurile, deloc neglijabile, ale realizarii produselor de promovare in-store.
 
Multi francizori ofera inclusiv sisteme de management financiar si contabilitate, plus asistenta in marketing, vanzari, planificare si inventar. Acestia vor arata tehnicile de crestere si de monetizare cat mai eficienta a investitiei. In unele cazuri, ei vor asista francizatul si in gasirea unei locatii potrivite pentru deschiderea punctului de lucru, pas esential pentru atingerea unui grad inalt de rentabilitate. In cazul in care francizatul nu dispune de fonduri suficiente, francizorul il poate ajuta si cu finantarea initiala.
 
Care sunt dezavantajele sistemului de franciza? Cum esenta unei francize este cumpararea si operarea unui concept dovedit, francizatul nu are foarte mult control asupra directiei de afaceri si trebuie sa respecte intocmai conditiile impuse, lucru mai dificil de acceptat mai ales de persoanele cu un spirit de initiativa mai dezvoltat. Apoi, costurile initiale pot fi destul de mari, iar redeventele anuale, de obicei calculate ca procent din cifra de afaceri, diminueaza profitul beneficiarului.
 
Faptul ca francizatul nu este singur, ci se alatura unei retele, devine uneori si un dezavantaj: asa cum reputatia francizorului poate ajuta afacerea, orice problema a concedentului va fi si problema francizatului.
 
Mai mult, conditiile contractului pot fi destul de restrictive. De la anumite practici de afaceri ce vor fi impuse francizatului, pana la taxe sau standarde de calitate, acesta din urma va fi obligat sa respecte liniile trasate de francizor.
 
Tot ca dezavantaj, accesul la finantare poate ramane dificil si scump, chiar daca francizorul va incerca sa ajute francizatul in relatia cu banca. In plus, comisioanele si dobanzile percepute s-ar putea dovedi greu de acoperit.
 
 
 

 
 



Tags: francizefrancizaafacerifrancizorstart-upavantajedezavantaje

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Franciza. Ce inseamna, cum functioneaza si exemple de francize in Romania

de Bianca Tila
12 Mar 2024
Franciza este un model popular pentru afacerile in ascensiune. Daca afacerea ta vrea sa se extinda sau este foarte cautata de clienti din alte orase...

Franciza Spartan: cum poti sa iti deschizi o afacere cu specific grecesc in Romania

de Bianca Tila
01 Dec 2023
Printre afacerile de succes din Romania se numara francizele. Cu ajutorul francizelor, antreprenorul incepator are ocazia de a invata strategii de...

Cum procedez daca vreau sa-mi francizez afacerea?

de Idei de afaceri
06 Sep 2023
Daca vrei sa iti francizezi afacerea trebuie sa apelezi la o firma specializata. In acest fel, afacerea ta se va extinde, ajungand la cat mai multi...

Care sunt avantajele si dezavantajele unui francizat?

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru francizat, avantajele optiunii pentru o afacere in sistem de franciza sunt numeroase, iar cele mai evidente le veti gasi mai jos. Prin...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]