Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri profitabile in IT in Romania

de Ideideafaceri.ro 24 Nov. 2010 3892
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Am reusit sa convingem ca avem resurse umane valoroase, nu doar ieftine.

Timp de multi ani, tara noastra a fost vazuta drept una dintre cele mai profitabile surse de externalizare a resurselor umane din Europa Centrala si de Est. Deoarece au inceput sa se deschida din ce in ce mai multe centre de cercetare si dezvoltare pe plaiurile mioritice, putem afirma ca am trecut la nivelul urmator, si anume am ajuns sa fim apreciati la justa noastra valoare, cel putin in domeniul IT.

Cel mai recent exemplu este, desigur, cel al companiei Intel, care va infiinta o filiala in luna decembrie, cu numai 25 de specialisti IT, urmand ca anul viitor numarul acestora sa se tripleze. Acestia se vor axa pe dezvoltarea platformei open source MeeGo (sistem de operare pentru echipamente mobile bazat pe Linux), ce va concura cu iOS (Apple), Android (Google) sau Windows Phone (Microsoft).

De ce Romania?

Kostas Katsohirakis, vicepresedintele diviziei de soft si servicii a companiei americane sustine ca Romania a fost aleasa in principal „pentru plaja de specialisti software si, bineinteles, pentru proximitatea fata de parteneri si clienti”. Aici intra in discutie nu doar Wind River, cu care Intel vrea sa colaboreze, dar mai ales fabrica de telefoane mobile de la Jucu si centrul de cercetare dezvoltare al celor de la Nokia.

Prin urmare, Intel se alatura unor companii precum Adobe, Microsoft, Oracle, IBM, SAP sau Enea, care au deschis in Romania centre de software axate pe cercetare si dezvoltare.

"Piata s-a transformat dintr-o destinatie de outsourcing intr-una dintre cele mai interesante destinatii pentru cercetare si dezvoltare la costuri competitive", sustine Eugen Schwab-Chesaru, managing director al companiei de analiza si consultanta Pierre Audoin Consultants pentru Europa Centrala si de Est.

IBM Romania s-a lansat inca de acum zece ani pe piata noastra si detine, in prezent, nu mai putin de 1.400 de angajati, in Bucuresti si in Brasov, urmand sa deschida o filiala si in Moldova.

Enea Romania, care are deja un numar de peste 150 de specialisti in domeniul IT, planuieste sa mai angajeze inca 30 de persoane in decursul anului viitor, o data ce va avea loc expansiunea proiectelor la care lucreaza.

Per Akerberg, directorul executiv al companiei, considera ca Romania a fost cea mai inspirata alegere pentru un centru de cercetare si dezvoltare. Printre celelalte optiuni initiale se regasea China, care a prezentat impedimente de ordin legal, Rusia, unde de asemenea au intalnit probleme cu autoritatile, Polonia, care s-a dovedit a fi prea scumpa, si India, unde trebuia impus un sistem de management strain.

Totusi, in comparatie cu China sau India, Romania este mai scumpa, dar s-a ajuns la concluzia ca am devenit o zona cu costuri medii, unde se regasesc cunostinte si abilitati foarte bune in ceeace priveste domeniul IT.

Adobe a patruns in Romania prin achizitia companiei Inter AKT, ajungand in prezent sa aiba o echipa de 160 de persoane. La noi se afla cel mai mare centru de cercetare si dezvoltare al Adobe din toata Europa, urmat de cel din Germania si cel din Moldova si Israel.

Compania SAP, cel mai mare producator de solutii pentru gestiunea afacerilor din lume, a inaugurat anul acesta un centru de cercetare dezvoltare, unde isi desfasoara activitatea 10 specialisti in matematica.

Nu exista date exacte despre cati romani lucreaza in astfel de centre sau cat de dezvoltata este piata in sine. In schimb, putem fi siguri de un lucru: desi gradul de specializare al IT-istilor nostri este foarte ridicat, acestia sunt cu 20-30% mai ieftini decat cei din tarile vecine - "ceea ce nu inseamna decat ca Romania are toate sansele sa mai vada in urmatorii ani si alte companii care incep sa faca aici cercetare si dezvoltare", concluzioneaza Chesaru.



Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Bursele europene inchid in usoara crestere

de Bianca Tila
19 Apr 2024
Bursele europene inchid in usoara crestere, cu o revenire la o evolutie pozitiva pe parcursul zilei. Indicele paneuropean Stoxx 600 a inregistrat...

Salina artificiala. Afacerea perfecta din mediul urban

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Salinele artificiale au un raport considerabil la sanatatea oamenilor din mediul urban. In conditiile in care nu locuiti pe langa Prahova, Sibiu sau...

BVB: Dupa 30 de minute de la debutul tranzatiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de lei

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi. Dupa 30 de minute de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de...

Piata de desfacere. Unde pot vinde produsele mele

de Bianca Tila
17 Apr 2024
Orice afacere isi desfasoara activatea intr-un anumit mediu, ce exercita o puternica influenta asupra sa. Multiplele relatii din piata, elementele...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]