Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OCDE confirma: Cresterea economica a Romaniei este solida!

de Florin Amariei 28 Ian. 2022 794
3.5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

OCDE a publicat un nou raport prin care confirma ca Romania are o crestere economica solida!

Pandemia de COVID-19 a stopat imbunatatirea rapida a nivelului de trai. Desi redresarea este solida, reaparitia virusului inrautateste perspectivele de crestere a economiei, deoarece rata de vaccinare este scazuta, se mentioneaza in studiul citat.
 
"Inaintea pandemiei, performanta economica a Romania era impresionanta. In mai putin de 20 de ani, Romania a redus cu jumatate decalajul privind PIB-ul pe cap de locuitor fata de media OCDE, de la aproape 70% la aproximativ 35%. Populatia expusa riscului de saracie sau excluziunii sociale a scazut la 30% in 2020, de la aproximativ 50% cu 30 de ani inainte", potrivit documentului OCDE.
 
Romania trebuie sa utilizeze cat mai mult fondurile europene, profitand de oportunitatea oferita de planul UE NextGeneration, prin care va primi sume mari sub forma de granturi, care vor fi folosite pentru a finanta Planul National de Redresare si Rezilienta, sustin autorii raportului. Implementarea eficienta a acestor planuri va necesita intarirea capacitatii administrative, in special in ceea ce priveste supervizarea proiectelor, in timp ce sunt implementate reformele structurale asociate..
 
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica considera ca este urgenta reformarea sistemului de pensii. "Trebuie reconsiderata legea pensiilor din 2019, deoarece submineaza sustenabilitatea finantelor publice si limiteaza resursele disponibile pentru educatie, ingrijirea sanatatii, asistenta sociala si infrastructura, care ar fi mai eficiente in sprijinirea redresarii. Stimulentele pentru extinderea vietii profesionale si politicile pentru imbunatatirea angajarii muncitorilor varstnici trebuie intarite", subliniaza reprezentantii OCDE in document.
 
De asemenea, reformele pot imbunatati eficienta si echitatea in sistemul fiscal. Accelerarea modernizarii administratiei fiscale asa cum este planificata este cruciala pentru imbunatatirea colectarii taxelor. Renuntarea la cheltuielile fiscale ineficiente si cresterea taxelor cu efect de denaturare mai redus ar putea fi folosita pentru a reduce mai mult tratamentul fiscal denaturant, sporind potentialul de crestere, se mai arata in studiul OCDE.
 
Potrivit sursei citate, politicile macroeconomice au sustinut economia din 2020. "Riscurile considerabile la adresa perspectivelor cer o normalizare prudenta. Politica monetara a fost in mod corect acomodativa in 2020, dar presiuni inflationiste ar trebui in continuare sa fie monitorizate cu atentie", potrivit raportului.
 
In ceea ce priveste inflatia, OCDE mentioneaza ca aceasta a depasit limita superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in urma cresterii preturilor la energie si alimente. BNR a majorat ratele dobanzii din octombrie si ar trebui sa le creasca in continuare daca va fi necesar pentru a evita ca presiunile inflationiste sa se agraveze, sustine OCDE.
 
De asemenea, politica fiscala ar trebui sa se adapteze la evolutiile economice intr-o maniera agila.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: ocderomaniacrestere economica

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania creste

de Bianca Tila
14 Iun 2023
In primele patru luni ale anului, numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din...

Eurostat: Romania se afla printre tarile cu cea ridicata productie de lemn

de Bianca Tila
20 Dec 2022
Uniunea Europeana s-a situat la 118,5 milioane de metri cubi anul trecut, in ceea ce priveste productia de lemn rotund, potrivit datelor publicate de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]