Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oportunitate pentru angajatori: pot creste cu 200 de lei salariul minim brut de baza fara sa plateasca impozit

de Ana Ghiarasim 04 Mai. 2022 1058
Oportunitate pentru angajatori: pot creste cu 200 de lei salariul minim brut de baza fara sa plateasca impozit
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Angajatorii pot creste salariul minim brut de baza cu 200 de lei, de la 1 iunie 2022, iar suma nu va fi impozitata. Anuntul a fost facut de Ministerul Finantelor, care a elaborat un proiect de ordonanta necesar pentru indeplinirea masurii adoptate in cadrul programului guvernamental ”Sprijin pentru Romania”, ”200 de lei in plus pentru salariul minim (crestere voluntara scutita de taxe)”.

Deocamdata vorbim despre un proiect pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor. Daca va fi adoptat, el reprezinta o adevarata oportunitate pentru angajatori de a creste salariile angajatilor care au salariul minim pe economie.
 
Potrivit proiectului, "este propusa neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru cresterea voluntara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut in contractul individual de munca. Reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecintelor sociale negative cauzate de cresterea preturilor".
 
Astfel, de la 1 iunie 2022, pentru suma rezultata din majorarea salariului de baza de la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 2.550 lei lunar, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
 

Cine beneficiaza de 200 de lei in plus la salariu fara impozit

 
De aceasta masura vor beneficia si persoanele nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si pana la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Reglementarile sunt aplicabile, in perioada in care salariul majorat/de incadrare, dupa caz, este mentinut la nivelul de 2.750 lei, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente perioadei 01 iunie - 31 decembrie 2022, inclusiv, si se acorda proportional cu perioada din luna in care salariatii au beneficiat de majorarea salariala, respectiv proportional cu perioada din luna in care salariatii sunt incadrati in munca la nivelul salariului de 2.750 de lei.
 
Prevederile ordonantei de urgenta nu sunt aplicabile personalului salarizat potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Totodata, prin actul normativ sunt aduse o serie de modificari si completari Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala necesare pentru reglementarea obligatiei de raportare de catre furnizorii de servicii postale a informatiilor specifice referitoare la trimiterile postale pentru care destinatarul achita expeditorului, prin intermediul retelei postale, contravaloarea bunului livrat.
 
Prin aceasta masura se urmareste identificarea beneficiarilor reali care eludeaza taxele si impozitele datorate, prin incasarea sub forma de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii postale, a veniturilor obtinute din tranzactii efectuate in mediul on-line.



Tags: salariuimpozit salariuangajatorisalariu minim

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Nasui: Zero taxe pe salariul minim s-ar putea aplica in HoReCa

de Florin Amariei
28 Iul 2021
Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, sustine ca masura privind zero taxe pe salariul minim s-ar putea aplica in HoReCa. "Penuria de forta de...

Salariul minim brut, majorat oficial la 2300 de lei. Ce spune Citu

de Florin Amariei
13 Ian 2021
Ministerul Muncii anunta ca salariul minim brut a fost majorat oficial la 2300 de lei pe luna. "Guvernul a majorat salariul de baza minim...

CNIPMMR: Suntem de acord cu cresterea salariului minim

de Florin Amariei
23 Nov 2020
Presedintele CNIPMMR spune ca membrii organizatiei pe care o conduce sunt de acord cu cresterea salariului minim, insa numai atat cat sa acopere rata...

INS: Castigul salariul mediu net, in crestere cu 2,2%!

de Florin Amariei
08 Sep 2020
Vesti bune de la INS: castigul salariul mediu net a fost in crestere cu 2,2% in iulie 2020! "In luna iulie 2020, castigul salarial mediu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]