Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de afaceri pe suprafete mici: cultivarea dovleacului placintar

de Alina Constantinescu 17 Oct. 2016 5511
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Dovleacul are o importanta valoare nutritionala, semintele fiind foarte hranitorare, fiind indicate pentru afectiunile tubului digestiv, iar pulpa poate fi consumata sub forma de pireuri, sucuri, avand o valoare energetica ridicata. Mai mult, uleiul de dovleac presat la rece este foarte apreciat pentru proprietatile culinare si terapeutice.

De 10 ani, Gheorghe Neacsu din Calarasi cultiva dovleci placintari, iar afacerea merge struna pentru ca ii vinde la un pret bun patiseriilor din Bucuresti. Daca in trecut cultiva patru hectare de dovleci, anul acesta suprafata a fost redusa la 9.000 mp, pe care o cultiva cu soiuri si hibrizi pentru o valorificare substantiala.

Fermierii interesati de aceasta afacere trebuie sa stie ca pentru a avea o cultura profitabila este important sa aleaga cu atentie soiurile si hibrizii (trebuie sa aiba fructul mic si gustul deosebit).
Cele mai bune soluri pe care se poate cultiva dovleacul placintar sunt cele care sunt bogate in humus, cu un pH neutru (6,8-7,2).

Gheorghe Neacsu spune ca samanta pentru un hectar costa 2.000 de lei. Iar pentru un hectar sunt necesare 7.000 de seminte.
Fermierul a ales sa cultive hibridul Matilda 1 si soiul Waltham Butternut, iar anual productia este de 25-30 de tone.

”Plantarea dovlecilor se face la 1,4 metri intre randuri, dar de anul urmator voi merge catre 2 metri pentru ca am constatat anul acesta ca un lujer de Matilda a ajuns la 6 metri. Ideal ar fi ca sa tai lujerul la doi metri, m-a invatat un fermier mai batran aceasta tehnica. Este important sa nu mai creasca asa de mult, pentru ca toata apa se duce in lujer nu in fruct. Dovleacul rezista la seceta, dar este important ca la plantare sa pui exact atatea seminte cat se indica pe ambalaj, daca zice o samanta una trebuie sa pui”, a explicat fermierul pentru agrointel.ro.

Pentru dezvoltarea uniforma a plantei, fermierul face stropiri cu stimulatori de crestere.
 
”Dupa ce planta rasare, iau vermorelul in spate si tratez plantele cu Microfert si Atonik, un stimulator de crestere. Astea sunt stropirile pe care le fac. Tratez de doua-trei ori, pana nu mai pot sa intru prin ei. Este de munca, mai ales ca fac totul manual. Sunt importante si aceste stropiri tocmai pentru ca ajuta planta sa rasara cat mai bine si sa se dezvolte foarte bine”, sustine cultivatorul.

Asadar, iata o afacere potrivita pentru fermierii care detin o suprafata mica de teren agricol si doresc sa aiba recolte care se valorifica pana toamna tarziu!



Tags: afacere cu dovleacdovleac placintarafacere agricolacultivarea dovleacului placintar

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]