Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere care-l pasioneaza cu adevarat, la timpul prezent - La Haleala

de Zenobia Badescu 08 Dec. 2014 5993
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In urma cu mai bine patru ani, Razvan si-a propus sa faca cea mai buna shaorma din Capitala, pentru ca aici locuieste si aici se dau bataliile intre marile shaormerii. Cei care au "halit" shaorma la el spun ca deja a reusit, dar ca sa avem o majoritate de preferinte cred ca nu trebuie sa treaca mai mult de un an ca sa aflam. Pana atunci, sa gustam povestea afacerii lui, si in particular, sa dam deplina satisfactie papilelor gustative cu o shaorma "La Haleala".

”Ideea a incoltit de la nevoia de a manca si in Romania o shaorma adevarata asa cum am mancat in Siria sau in alte tari arabe pe unde am mai fost”, spune Razvan. ”Ca orice tanar, din cand in cand (mai ales noaptea) ieseam sa mananc cate o shaorma cu prietenii. Am incercat in toate shaormeriile renumite din Bucuresti sa caut ceva din gustul arabesc care m-a incantat acolo. Doar sunt stabiliti aici atatia arabi si turci, nu poate sa fie prea greu.

Dar, din pacate, singura de care eram multumit era facuta de o shaormerie de pe Floreasca. Chiar si acolo, dupa un timp, calitatea nu a mai fost aceiasi. Atunci am vazut cat potential are afacerea. Cozi erau, insa nimeni nu se declara pe deplin multumit.
Pe de alta parte, oferta era redusa, sosuri putine si prea uleioase, in fine tabloul romanesc comparat cu cel asiatic era cel al unui amator.

Asa ca am inceput sa ma documentez, am facut chiar si un drum in Siria, unde cu ajutorul unui prieten arab, am obtinut cateva retete originale pentru prepararea shaormei si a unor sosuri. Mi le-a oferit cu draga inima pentru ca nu reprezenta o concurenta pentru el afacerea pe care urma sa o pun pe picioare in Romania.

Voiam sa fac cea mai buna shaorma din Romania!

Investitia initiala a fost destul de mare pentru ca am optat pentru utilarea completa de tip fast-food a spatiului. Desi voiam sa fac cea mai buna shaorma din Romania, totusi am considerat ca este mai bine sa incep cu o oferta mai variata pana reusesc sa-mi formez o clientela, careia sa-i cunosc preferintele cat mai bine.

Asadar, inchirirea spatiului de 60 mp., amenajarea si dotarea lui, investitia in autorizatii, personal si produse a dus undeva spre 30.000 de euro. Am urmarit de la inceput sa-mi fac un brand, nu o mica shaormerie astfel ca am achizitionat doar ceea ce era mai bun. Desigur, mi-as fi dorit un spatiu al meu si cu o altfel de deschidere insa faptul ca este plasat langa Gara de Nord, un loc intens circulat si de referinta, m-a ajutat”, conchide Razvan.

De unde a avut Razvan banii necesari pentru investitie? Din afaceri anterioare. In urma cu vreo 16 ani, la doar 21 de ani, a deschis prima afacere – o agentie imobiliara. “Eram cel mai mic din firma”, isi aminteste el. Toti angajatii mei aveau varste mai mari. Apoi m-am ocupat de sisteme de supraveghere audio-video si am devenit actionar la un club din Capitala, un club din zona Unirii.

Tot in vremea cand eram june am facut si modelling dar am terminat si facultatea de psihologie la Universitatea Bucuresti. Nu am facut aceasta facultate cu gandul sa profesez ci ca sa invat psihologia omului pentru ca eram constient ca orice as face relatia cu oamenii este foarte importanta si de asta ma voi lovi tot timpul.”

Si iata cum a ajuns Razvan de la modelling (unde oferi imagine) la shaorma (unde oferi gust), dupa un sir de realizari si cautari care l-au dus spre o afacere care-l pasioneaza cu adevarat la timpul prezent. Prin natura acestor activitati si afaceri anterioare si-a creat o serie de relatii ce aveau sa-i fie de mare ajutor.

Permanent a investit in calitatea si diversificarea produselor

“Investitia s-a amortizat in cca un an si jumatate, dar permanent am investit in calitatea si diversificarea produselor. Spre exemplu, nu cumpar decat carne de pui crescut in ferme ecologice. Nu am folosit niciodata carne de la pui crescuti la linie, ca sa spun asa. Este o carne de proasta calitate, cu gust fad si piept atos. Am cautat un pic mai scump dar de calitate.

Carnea de bebecut este chiar de berbecut tanar, nu de oaie, aceasta din urma fiind mult mai greoaie, si cu un miros pregnant de ovina.
in ceea ce priveste carnea de vita, pentru unii pare de neconceput, dar eu folosesc pentru shaorma mea si pentru kebab vitel de lapte.

Avand in vedere ca este foarte greu de gasit pe piata bucuresteana de profil si faptul ca aceasta carne este aceeasi care se serveste in restaurantele premium (de lux) din capitala, face ca pretul ei sa nu fie deloc unul scazut care sa iti ofere un profit mare. Dar, asta este, calitatea costa.”

Ambitia lui de a face totul la superlativ nu se opreste aici. Tipul de usturoi folosit la sosuri si ayran este si el de calitate (romanesc, nu chinezesc, turcesc sau polonez). Doar pe usturoi se duc pe luna aproximativ 2.000 lei. si, ingredientul bomba, la propriu este  Naga Jolokia, cel mai iute condiment in stare naturala. in 2007, Cartea Recordurilor a certificat Naga Jolokia ca cel mai iute ardei in lume, de 400 de ori mai hot decat cunoscutul sos Tabasco.

”Ma costa 860 lei/kg ca sa-l aduc in Romania”, afirma Razvan. ”il primesc de la un prieten stabilit in Hong Kong, Macao, care il cumpara pur si simplu din piata si periodic imi trimite cate un pachet. Sunt foarte multi clienti care cer acest sos picant preparat cu Naga Jolokia. In alte locuri, daca ceri ceva iute ti se da un ketchup comun, putin picant, la tub normal. Este o difernta de la cer la pamant.

Mai am cateva sosuri speciale cum ar fi Amba. Pentru el folosesc esenta de porumb, mango si boabe de porumb. Sau sosul Muhammara cu suc de rodie. La Haleala pana si ketchup-ul este Heinz si este de fapt singurul produs pe care nu-l pregatim cu mana noastra aici.

Toate aceste produse fac ca shaorma sa fie deosebita, asa cum mi-am dorit. imi amintesc ca a venit odata un client la mine, dupa ce a mancat cam o jumatate de shaorma, si m-a intrebat: ce este asta? Am crezut ca este nemultumit si am intrebat: ce s-a intamplat, este ceva in neregula? Nu, frate, a raspuns el, este super buna, dar ce este? Evident, i-am raspuns ca este shaorma si mi-a replicat neincrezator: hai frate, eu mananc de 10 ani shaorma, asta nu este shaorma. in gandul meu i-am dat dreptate partial, nu este shaorma asa cum a mancat el in Romania.

Despre sosuri este mult de povestit. Sunt sosuri pentru lipie (pe baza de lactate si unt) si sosuri care se adauga, la alegerea clientului, peste ingredientele din shaorma. Pe cele doua mai speciale le-am mentionat deja – Muhammara si Amba, dar mai avem si alte sosuri si creme: Addicted, Tzatziky, Tahini, Humus, Curry, crema de usturoi, Salsa, crema de unt cu verdeturi, pasta de ardei iute (Harrisa), crema de Naga Jolokia, in total 12 sortimente. La acestea se adauga cele patru sosuri obisnuite: maioneza cu/fara usturoi, ketchup dulce/picant."


Tags: afacereafacerishaormashaormeriekebabfast-foodla haleala

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

Masinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila

de Florin Amariei
15 Iul 2019
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in mai cu 9,7%, serie bruta, fata de aceeasi luna a anului trecut. In...

Profita de un motor verificat pentru afacerea ta online!

de Florin Amariei
17 Oct 2018
Vanzarile pe Amazon sunt de ordinul miliardelor - in fiecare zi! Pe Amazon exista 304 milioane de conturi active, iar daca afacerea ta este...

Salvarea mediului inconjurator poate fi o afacere

de Florin Amariei
30 Sep 2019
Nu mai e nicio urma de indoiala ca traim intr-o perioada in care clima se schimba rapid. Putem, insa, sa incetinim aceasta schimbare si sa facem bani...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]