Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Profit de 7.000 de euro pe hectar din cultivarea lavandei
S-a indragostit iremediabil de parfumul lavandei si a demarat o afacere care s-a dovedit profitabila, cu un profit de 7.000 de euro pe hectar.
Este vorba despre Camelia Pojar, 34 de ani, care, in urma cu doi ani, a reusit sa infiinteze prima sa cultura de lavanda pe o suprafata de 3.000 mp, in Aiud, judetul Alba.3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Cultura de sofran
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
„Cautam sa fac ceva pe langa serviciu si, de asemenea, sa ii gasesc si o ocupatie tatalui meu, care este pensionar acum. Aveam teren liber disponibil si am zis sa infiintam o plantatie.
Ne-am tot gandit ce am putea realiza si am dat peste lavanda. Mie mi-a placut foarte mult pentru ca miroase deosebit. Pentru o femeie, mi s-a parut ca ma apropii asa si de domeniul florilor. Aceasta a fost motivatia si am zis hai sa incercam”, declara Camelia Pojar, pentru StiriAgricole.ro.
„Daca vorbim de investitii, pot spune ca in cultura, strict, am investit aproximativ 5.500 – 6.000 lei acum 2 ani. Pe langa asta, lucrarile agricole au costat in plus circa 600 lei. Noi ne-am dorit mult sa mergem pe sistem ecologic.
Aplicam doar foliar ecologic, trei tratamente pe an. Lavanda nu prea face boli. Foarte putine, foarte rar. Noi nu am avut probleme cu asta. In rest, cu motocultorul facem lucrarile de frezare intre randuri”, adauga Camelia.
Intreprinzatoarea a optat pentru soiul „Lavandula Angustifolia”, acesta fiind compatibil cu solul de la noi, precum si cu conditiile climatice.
In prezent, Camelia are ca obiectiv procesarea florilor de lavanda, in vederea obtinerii uleiului esential pur.
Sursa: www.stiriagricole.ro
Cum sa-ti faci o cultura exotica de lavanda pe terenul tau
Plantatia poate fi exploatata pana la 18 ani, timp in care cheltuielile de intretinere sunt minime.
Lavanda a prins excelent in vestul si sudul tarii noastre.
Cultivatorii isi recupereaza banii investiti inca din anul doi. In anul trei, poti avea o productie de 4.000 kilograme pe hectar.
Lavanda este rezistenta la boli, dar si la seceta, spre deosebire de porumb, sa spunem.
Plantarea se efectueaza fie manual, fie semimecanizat. Se folosesc rasaduri sanatoase, cu partea aeriana de 10 - 12 cm lungime.
Lavanda se planteaza la 100 cm intre randuri si la 50 cm intre cuiburi pe rand. Daca terenul este in panta, atunci plantarea trebuie efectuata pe curbele de nivel.
inainte de plantare, terenul va fi marcat la distantele de plantare recomandate, apoi se uda si se administreaza mranita la cuib.
Rasadul se fasoneaza, prin taierea varfurilor lastarilor si radacinilor la 15 cm lungime, apoi se mocirleste si se planteaza.
Completarea golurilor se va face in primavara,dupa pornirea in vegetatie a plantelor si poate fi repetata in toamna, folosind rasaduri special pastrate din materialul initial, conform ghidului Culturi exotice aclimatizate in Romania
Articole conexe
Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral
de Idei de afaceriMasinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila
de Florin AmarieiProfita de un motor verificat pentru afacerea ta online!
de Florin AmarieiSalvarea mediului inconjurator poate fi o afacere
de Florin AmarieiAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit