Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cultivarea murelor: un antreprenor din judetul Arges are venituri de 50.000 de euro pe an
Cultivarea murelor este o activitate profitabila pentru fermieri deoarece exista cerere atat pe piata interna cat si peste hotare. Murele sunt foarte apreciate pentru proprietatile nutritive si intrebuintarile multiple. Se folosesc la prepararea de sucuri, dulceturi, gemuri, siropuri, concentrate etc.
Un singur hectar cultivat cu mure ii aduce lui Teodor Toader din comuna argeseana Leordeni 50.000 de euro pe an, in conditiile in care cheltuielile nu depasesc 5.000 de euro.Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Antreprenorul a investit 10.000 de euro in plantatie de mure si pentru ca afacerea s-a dovedit profitabila, s-a extins avand acum sase hectare cu mure.
Secretul afacerilor de succes cu mure este cat se poate de simplu: soiul folosit! Antreprenorul sustine ca este singurul din Romania care cultiva soiul Thornfree. Fermierul avertizeaza ca nu toate murele de pe piata sunt adevaratul soi Thornfree, ci un soi romanesc fara spini, fructele fiind astfel mult mai mici decat cele pe care le produce el.
In medie, de pe un hectar se obtin 20 de tone de mure, iar un kilogram se vinde cu 13 lei.
“Nu imi fac probleme cu marfa mea, pentru ca este o marfa de exceptie si nu o zic eu, o spun negustorii, cei care vin si cumpara de la mine. Pretul de vanzare pentru anul acesta pleaca de la 13 lei, dar in functie de cantitatea solicitata, mai pot lasa la pret. Pretul en-gros nu a scazut prea mult fata de cel de anul trecut, dar nu ma plang, am clienti, marfa sa am sa vand. Eu sunt multumit, niciodata nu m-am suparat daca am luat mai putin, important este sa vand, sa-mi valorific productia. Eu nu am timp sa merg la piata si sa astept clientul sa-mi cumpere cu kilogramul, acesta este motivul pentru care vand la intermediari”, explica antreprenorul pentru agrointel.ro.
Daca vreti sa infiintati propria cultura de mure, iata secretele care stau la baza succesului afacerii:
- alegerea terenului
Cei care intentioneaza sa infiinteze o cultura de mure este important sa stie ca plantele nu sunt deloc pretentioase in alegerea solului, pot fi cultivate pe un teren pietros, argilos. Succesul plantarii se bazeaza pe modul in care pregatim terenul, pentru ca planta sa isi dezvolte radacinile. Potrivit site-ului muri.ro, solul trebuie sa aiba un pH usor acid, pH-ul optim fiind de circa 6,2-6,5.
- pregatirea solului
Pentru a avea succes in afacerea cu mure trebuie sa acordati o mare atentie pregatirii solului. Pentru a avea o rata de prindere cat mai mare a butasilor, trebuie eliminate ierburile perene si alte resturi din sol (pietre, radacini, etc), imprastierea unei cantitati suficiente de gunoi de grajd, apoi solul trebuie arat si discuit.
- plantarea butasilor
Distanta intre randuri trebuie sa fie de 2.5-3 m intre randuri, iar intre plante, 1.5 m. Au nevoie de spatiu suficient pentru a inradacina si a se dezvolta. Atentie, distanta nu trebuie sa fie mai mica de 2,5 m intre randuri pentru ca veti avea nevoie sa intrati cu utilajele printre randuri, facilitand lucrarile de intretinere si de recoltare.
Tinand cont de clima din tara noastra, momentul ideal pentru plantarea materialului saditor este la sfarsit de toamna, in lunile octombrie si noiembrie sau la inceput de primavara, in martie si aprilie, inainte de intrarea in vegetatie.
Soiurile Thornfree si Thornless Evergreen garanteaza o productivitate crescuta, de pana la 15 tone/ha, incepand cu anul 4. Se adapteaza bine la ger si seceta. In perioada de crestere intensa si dezvoltare a fructelor, plantele trebuie udate regulat.
- recoltarea murelor
Tinand cont de soiurile cultivate, murele se pot recolta de la inceputul lunii iulie pana spre sfarsitul lui septembrie.
De asemenea, cei interesati de cultivarea murelor trebuie sa stie ca pot sa beneficieze de finantare nerambursabila prin Submasura 4.1a - "Investitii in exploatatii pomicole".
Noutati si recomandari in agricultura
Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme
Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
Articole conexe
Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene
de Idei de afaceriAfacere agricola cu rata de profit ridicata
de Idei de afaceriIdee de afacere agricola - Plantatie cu aluni
de Camelia DiaconuAfacere agricola: recomandari pentru infiintarea unei culturi de ricin
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit