Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea murelor: un antreprenor din judetul Arges are venituri de 50.000 de euro pe an

de Alina Constantinescu 14 Oct. 2016 4911
4 din 6 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cultivarea murelor este o activitate profitabila pentru fermieri deoarece exista cerere atat pe piata interna cat si peste hotare. Murele sunt foarte apreciate pentru proprietatile nutritive si intrebuintarile multiple. Se folosesc la prepararea de sucuri, dulceturi, gemuri, siropuri, concentrate etc.

Un singur hectar cultivat cu mure ii aduce lui Teodor Toader din comuna argeseana Leordeni 50.000 de euro pe an, in conditiile in care cheltuielile nu depasesc 5.000 de euro.

Antreprenorul a investit 10.000 de euro in plantatie de mure si pentru ca afacerea s-a dovedit profitabila, s-a extins avand acum sase hectare cu mure.

Secretul afacerilor de succes cu mure este cat se poate de simplu: soiul folosit! Antreprenorul sustine ca este singurul din Romania care cultiva soiul Thornfree. Fermierul avertizeaza ca nu toate murele de pe piata sunt adevaratul soi Thornfree, ci un soi romanesc fara spini, fructele fiind astfel mult mai mici decat cele pe care le produce el.

In medie, de pe un hectar se obtin 20 de tone de mure, iar un kilogram se vinde cu 13 lei.

“Nu imi fac probleme cu marfa mea, pentru ca este o marfa de exceptie si nu o zic eu, o spun negustorii, cei care vin si cumpara de la mine. Pretul de vanzare pentru anul acesta pleaca de la 13 lei, dar in functie de cantitatea solicitata, mai pot lasa la pret. Pretul en-gros nu a scazut prea mult fata de cel de anul trecut, dar nu ma plang, am clienti, marfa sa am sa vand. Eu sunt multumit, niciodata nu m-am suparat daca am luat mai putin, important este sa vand, sa-mi valorific productia. Eu nu am timp sa merg la piata si sa astept clientul sa-mi cumpere cu kilogramul, acesta este motivul pentru care vand la intermediari”, explica antreprenorul pentru agrointel.ro.

Daca vreti sa infiintati propria cultura de mure, iata secretele care stau la baza succesului afacerii:

- alegerea terenului

Cei care intentioneaza sa infiinteze o cultura de mure este important sa stie ca plantele nu sunt deloc pretentioase in alegerea solului, pot fi cultivate pe un teren pietros, argilos. Succesul plantarii se bazeaza pe modul in care pregatim terenul, pentru ca planta sa isi dezvolte radacinile. Potrivit site-ului muri.ro, solul trebuie sa aiba un pH usor acid, pH-ul optim fiind de circa 6,2-6,5.

- pregatirea solului

Pentru a avea succes in afacerea cu mure trebuie sa acordati o mare atentie pregatirii solului. Pentru a avea o rata de prindere cat mai mare a butasilor, trebuie eliminate ierburile perene si alte resturi din sol (pietre, radacini, etc), imprastierea unei cantitati suficiente de gunoi de grajd, apoi solul trebuie arat si discuit.

- plantarea butasilor

Distanta intre randuri trebuie sa fie de 2.5-3 m intre randuri, iar intre plante, 1.5 m. Au nevoie de spatiu suficient pentru a inradacina si a se dezvolta. Atentie, distanta nu trebuie sa fie mai mica de 2,5 m intre randuri pentru ca veti avea nevoie sa intrati cu utilajele printre randuri, facilitand lucrarile de intretinere si de recoltare.

Tinand cont de clima din tara noastra, momentul ideal pentru plantarea materialului saditor este la sfarsit de toamna, in lunile octombrie si noiembrie sau la inceput de primavara, in martie si aprilie, inainte de intrarea in vegetatie.

Soiurile Thornfree si Thornless Evergreen garanteaza o productivitate crescuta, de pana la 15 tone/ha, incepand cu anul 4. Se adapteaza bine la ger si seceta. In perioada de crestere intensa si dezvoltare a fructelor, plantele trebuie udate regulat.

- recoltarea murelor

Tinand cont de soiurile cultivate, murele se pot recolta de la inceputul lunii iulie pana spre sfarsitul lui septembrie.

De asemenea, cei interesati de cultivarea murelor trebuie sa stie ca pot sa beneficieze de finantare nerambursabila prin Submasura 4.1a - "Investitii in exploatatii pomicole".



Tags: afacere agricolaafacere cu murecultivarea murelorsoiul thornfree

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 - 6 voturi.

Articole conexe

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Afacere agricola cu rata de profit ridicata

de Idei de afaceri
21 Oct 2022
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce...

Idee de afacere agricola - Plantatie cu aluni

de Camelia Diaconu
27 Feb 2020
In prezent, o plantatie cu aluni reprezinta una dintre afacerile rentabile din mediul agricol din tara noastra, datorita investitiei minime care se...

Afacere agricola: recomandari pentru infiintarea unei culturi de ricin

de Idei de afaceri
09 Sep 2020
Ricinus communis, asa cum este cunoscut in lumea stiintifica, ofera perspective importante celor care vor sa puna bazele unei afaceri agricole....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]