Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din pasiune pentru agricultura, doi soti au investit intr-o afacere cu dulceata de trandafiri

de Alina Constantinescu 11 Mai. 2017 10429
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Initierea si derularea unei afaceri presupun eforturi considerabile pentru a trece de la idee la pasii concreti in realizarea visului nostru. Directiile de dezvoltare in mediul rural sunt numeroase, dar si deosebit de diverse, de la activitati obisnuite pentru viata la tara, precum cresterea animalelor sau cultivarea pamantului pana la proiecte culturale de restaurare si punere in valoare a patrimoniului cultural. Pentru orice directie de dezvoltare, exista deja un drum strabatut de o alta persoana din ale carei greseli putem invata si ale carei reusite ne pot inspira si incuraja.

Un exemplu in acest sens este afacerea familiei Florea din localitatea Ucea de Sus. Din pasiune pentru agricultura, sotii Dan si Nicoleta Florea au infiintat o plantatie din doua soiuri de trandafiri pe o suprafata de 2.000 mp, la poalele Muntilor Fagaras.

Dan Florea a mostenit de la tatal sau, Vasile Florea, pe langa cele cateva hectare de teren, dragostea de agricultura, o dragoste mostenita si impartasita de toti membrii familiei.

Ideea de a infiinta o plantatie de trandafiri a avut-o Vasile Florea, tatal lui Dan, prin 2009.

"De fapt, suntem trei familii Florea carea contribuim la aceasta afacere", spune Nicole Florea, sotia lui Dan.

"Ne-am impartit treburile, asa incat sa participam toti la munca, barbatii se ocupa de toaletarea trandafirilor, ingrijirea lor si tot ce mai este nevoie, pentru colectarea florilor avem ajutor si din partea copilasilor, iar prepararea intra in grija mea, a soacrei mele si a cumnatei".

Au inceput afacerea cu bani proprii

Aveau nevoie de fonduri, asa ca au cautat programe europene la care sa se incadreze pentru infiintarea plantatiei. Agentia le-a cerut insa ca 70% din cantitatea de produse sa fie destinata consumului. Era singura modalitate ca proiectul sa primeasca finantare.

Atunci au refacut documentatia si s-au orientat catre cultivarea trandafirilor pentru dulceata. Din pacate n-a fost aprobat nici un proiect din categoria "flori". Dar, odata intrata in suflet, ideea unei plantatii nu le-a mai dat pace.

Au facut economii, au investiti in butasii de trandafiri, s-au documentat despre modul de plantare si intretinere a florilor.

Initial au vrut sa cultive trandafiri ornamentali. "Textura trandafirilor pentru dulceata este mai fina, mirosul este mai puternic, spre deosebire de ceilalti, trandafirii pentru dulceata rezista mai mult de trei sau patru zile dupa inflorire", explica Nicoleta diferenta dintre cele doua soiuri.

Dupa ce au cultivat trandafirii si au inflorit, etapa urmatoare era operatia de strangere a petalelor. Greul abia urma sa inceapa. Valorificarea trebuia facuta repede.

Au incercat mai multe retete pana au gasit "formula" ideala

Ca de obicei, ceea ce parea simplu a devenit cel mai complicat lucru: reteta dulcetii de trandafiri. Au incercat nenumarate feluri, ba gustul, ba aspectul, culoarea ori consistenta, tot timpul era ceva care-i nemultumea. Pana la urma, prin incercari de dozare, timpi de fierbere, macerare si ingrediente adaugate au obtinut reteta ideala. Acum sunt multumiti si de dulceata si de siropul pe care le produc.

Otetul de trandafir, o taina a bunicii

Dulceata se face din petale, iar pistilul este foarte bun pentru ceai, el pastrand  mai bine aroma si substantele  volatile. Il ambaleaza intr-o combinatie din flori de trandafiri si menta, produsa tot  de ei. Pe langa  acestea, mai obtin si otet de trandafir.

„Pentru obtinerea otetului, folosim ca adjuvant pentru fermentare  vinul alb  de casa, preparat de noi, si petale de trandafir", spune Nicoleta, iar restul "este un procedeu cunoscut  de noi pe care l-am preluat de la o bunicuta care-l facea pentru copilasi, pentru febra, pentru combaterea aftelor bucale si altele".

Calitatea se impune pe  piata

Desfacerea s-a bucurat de succes inca de la inceput, mai intai prin intermediul  pensiunilor din Tara Fagarasului si a magazinelor ambulante, plasate prin diferite zone, apoi prin prezenta la diverse targuri. Au fost cunoscuti si solicitati - chiar de straini, niste irlandezi pe care insa i-a  refuzat  pentru ca nu putea satisface cerinta din punct de vedere al cantitatii - inclusiv de supermarketuri  in  care  dulceata a  patruns foarte bine. In urma participarii la targurile de peste hotare, au reinceput sa vina comenzile. Problema actuala este lipsa  capacitatii de productie pentru cererea prea mare.

"Am observat pe la targurile cu specific traditional ca aproape toti cei cu care vorbeam isi aduceau aminte de dulceata de trandafiri facuta de bunica, o dovada ca avem o traditie pe care din pacate nu prea am pastrat-o pentru ca astazi nu prea se mai face la noi. Noi incercam sa readucem in atentia romanilor aceasta planta pentru ca nu doar bulgarii sa se mandreasca cu ea."


Sursa: Revista Romania Rurala, RNDR, nr. 1, anul II, septembrie 2014


Tags: afacere cu trandafiriafacere agricolaafacere la taradulceata de trandafiri

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie

Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Afacere agricola cu rata de profit ridicata

de Idei de afaceri
21 Mai 2024
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce...

Afacere la tara - 4 Idei de culturi profitabile oricand

de Camelia Diaconu
04 Feb 2019
Tot mai multi oameni sunt dispusi sa lase agitatia marilor orase de-o parte si sa isi inceapa o noua viata intr-un loc curat si linistit. Mediul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]