Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri apicole - Cele 7 meserii ale albinelor lucratoare

de Marinache Paula 10 Feb. 2016 5227
3.44 din 9 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ca importanta pentru agricultura si viata omului, albina ocupa locul trei intr-o ierarhie a animalelor domestice, dupa vite si porcine si inaintea pasarilor de curte.

Albinele lucratoare poseda adaptari fizice pentru producerea cerii – glandele cerifere, apararea cuibului – ac, hranirea puietului – glande faringiene. Toate aceste calitati pe care le poseda albina lucratoare duc mai departe la diviziunea muncii in familia de albine.

O albina, dupa ce iese din celula in care s-a dezvoltat, imediat dupa ce se curata, intra in viata stupului, se hraneste, intra in contact prin intermediul antenelor cu alte albine lucratoare din stup, curata cu propolis celule din care au eclozat surori de ale ei. Isi incepe viata ca doica.

1. Albina - doica
Dupa doua zile de pregatire intra in activitatea stupului, la inceput are grija de larve in varsta apoi, dupa 5-6 zile, cand i s-au dezvoltat glandele hipofaringiene ea poate hrani larvele tinere si sa intre in suita temporara a matcii, curatind-o si hranind-o.

Ulterior, dupa ce termina ”stagiatura” ca doica este implicata in alte treburi din interiorul coloniei cum ar fi sa preia polenul adus de albina culegatoare si sa-l indese cu capul in celulele de puiet pregatind viitoarea rezerva de proteine a stupului si anume pastura, evapora nectarul depozitat in celule si-l transforma in miere.

2. Albina lucratoare
In perioada culesului isi dezvolta glandele ceriere si contribuie la cladirea fagurelui. Acesta este considerat structura de baza pe care o colonie isi desfasoara activitatea. Albinele lucratoare stau aninate impreuna in ghirlande atunci cand prepara ceara si construiesc fagurele.

Toate activitatile descrise pana acum se desfasoara in interiorul stupului, albina nu paraseste fagurii si nu intra in legatura cu lumea din exterior. Poate fi considerata o forma interesanta de sterilizare a cuibului alaturi de substantele bacteriostatice ce provin din propolis, acesta devenind un spatiu steril si propice pentru cresterea puietului si acumularea de rezerve de hrana curate.

Cresterea albinelor. Ghidul apicultorului de succes

3. Albina - culegatoare
In momentul in care albina paraseste cuibul ea devine culegatoare. Initierea se face prin zborul de orientare. Cu fata catre stup, albina planeaza, se apropie si se indeparteaza, memoreaza culoarea, situatia, repere optice pentru a recunoaste stupul cand se va intoarce.

Apicultorul poate veni in ajutorul albinei oferindu-i repere ce ii vor facilita recunoasterea stupului prin vopsirea acestuia cu anumite culori, si prin pastrarea ordinii stupilor in vatra. Albina poate zbura ulterior pe o distanta de 3-5 km in vederea acumularii de hrana, dar de obicei aceasta se limiteaza la o raza de 1 km.

4. Albina -  cercetasa
In cazul in care o albina culegatoare ajunge printre primele intr-o noua locatie de unde pot colecta hrana aceasta devine cercetasa. Intervine un fenomen deosebit de interesant, o metoda de comunicare considerata atat de avansata incat se situeaza pe locul doi de comunicare dupa cea verbala. Este cunoscut, chiar si de catre nespecialisti sub numele de ”dansuri”.

Practic, cercetasa intoarsa in stup descrie pe fagure, urmarita de un cerc de recrute figuri geometrice circulare – dans circular – pentru a indica surse aflate la maxim 100 m distanta de stup sau semicircular – dans balansat – in forma cifrei 8 petru a indica surse de hrana aflate la mai mult de 100 m.

Pe langa functiile pe care le poate prelua o albina lucratoare ea mai poate avea urmatoarele atributii: paznic, de curatitoare, de ventilatoare sau sanitar.

5. Albina paznic – se gaseste in dreptul urdinisului, ea ataca si inteapa orice alta albina care nu face parte din familie si incearca sa intre in stup, intepatura fiind fatala, sau orice alti daunatori. Atunci cand deschiderea urdinisului este prea mare sau exista crapaturi in stup, albina paznic le acopera cu ajutorul propolisului – o substanta de aparare a familiei care este un amestec de clei de pe pom si ceara.

6. Albina curatitoare indeparteaza resturile de faguri cazuti ce pot servi ca adapost pentru numerosi daunatori. Tot ele indeparteaza dupa ce au ucis albinele care nu apartin coloniei si care au intrat in stup sau acopera cu propolis daunatori ale caror dimensiuni nu le permit sa-i scoata afara din stup.

7. Albinele ventilatoare apar in stup in zilele cu temperaturi ridicate si prin miscarea aripilor, asemeni unor minuscule ventilatoare creeaza o temperatura optima pentru buna desfasurare a activitatii in stup. Toate aceste activitati nu tin de varsta albinei ci depind de necesitatile familiei.

Cresterea albinelor. Ghidul apicultorului de succes


Tags: albineapiculturaalbina lucratoarealbina culegatoare

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.44 din 5 - 9 voturi.

Articole conexe

Cresterea albinelor - o afacere de viitor

de Florin Amariei
23 Aug 2018
Cresterea albinelor este activitatea care da practicantilor numeroase satisfactii. Iubitorii de stuparit, sunt oameni de toate varstele si profesiile...

O afacere accesibila oricarei familii - cresterea albinelor

de Marinache Horia Cristian
19 Mai 2015
Romania este un adevarat paradis apicol, favorabil cultivarii plantelor si cresterii albinelor. Cresterea albinelor este o afacere accesibila oricui...

Vesti bune pentru apicultori: Se interzice o alta substanta activa, toxica pentru albine!

de Adela Simonescu
18 Iul 2013
O alta substanta activa interzisa in Uniunea Europeana, deoarece este toxica pentru albine, este fipronilul. Marti, Uniunea Europeana a decis...

Ferma apicola: Bolile si daunatorii albinelor

de Ideideafaceri.ro
13 Iun 2012
Notiunea de boala ingrozeste orice tanar apicultor, dar este foarte important sa ave ti cunostinta de ce poate surveni. Odata ce v-ati hotarat sa...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]