Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intreprinderile sociale vor putea obtine atestatul pentru accesarea fondurilor europene pana la sfarsitul anului

de Alina Constantinescu 12 Sep. 2016 3944
4.75 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pana la sfarsitul acestui an, intreprinderile care activeaza in economia sociala vor putea obtine, de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, un atestat prin care li se recunoaste statutul de actor al economiei sociale si le ofera, in acelasi timp, posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltare, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020 (POCU).

Potentialii beneficiari vor avea la dispozitie linia de finantare “SOLIDAR”, pregatita in acest sens de Ministerul Fondurilor Europene, singura conditie pe care trebuie s-o indeplineasca cei interesati fiind aceea ca, pe langa respectarea principiilor si criteriilor din legea economiei sociale, atestatul de intreprindere sociala sa fie depus in etapa de contractare a proiectelor.

Ce sunt intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie

Intreprinderile sociale pot fi societatile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociatiile si fundatiile, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, societatile agricole si orice alte categorii de persoane juridice care respecta, cumulativ, conform actelor legale de infiintare si organizare, definitia si principiile economiei sociale.

Intreprinderile sociale de insertie pot fi intreprinderile sociale in care sunt angajate permanent, in proportie de cel putin 30%, persoane din grupuri vulnerabile, astfel incat timpul de lucru cumulat al acestor angajati sa reprezinte cel putin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajatilor. Incadrarea in categoria grupurilor vulnerabile poate fi dovedita cu ajutorul documentelor eliberate de autoritatile competente sau printr-o ancheta sociala a serviciilor publice de asistenta sociala de la nivelul primariilor, la cererea intreprinderii sociale de insertie.

Peste 10 000 de entitati juridice activeaza deja in economia sociala

Peste 10 000 de entitati juridice[1], sub diverse forme, activeaza deja in economia sociala si ar putea solicita atestarea ca intreprindere sociala. Acestea nu se limiteaza la domeniile specifice in care-si desfasoara activitatea, ci faciliteaza adesea inovarea si contribuie la atingerea prioritatilor strategiei Europa 2020, indeosebi prin crearea de locuri de munca incluzive si prin ameliorarea problemelor sociale care intretin saracia.

In prezent, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si agentiile judetene de ocupare pregatesc un sistem pentru obtinerea, in termen de 30 de zile din momentul depunerii dosarului complet, a atestatului de intreprindere sociala sau certificatului de intreprindere sociala de insertie, acesta din urma dand dreptul intreprinderilor sociale de a folosi marca sociala.

Adresa unica de contact la Ministerul Muncii pentru cei interesati

Ministerul Muncii a infiintat deja un compartiment dedicat economiei sociale si o adresa unica de contact: intreprinderisociale@mmuncii.ro. Compartimentul functioneaza in cadrul Directiei Politici de Ocupare Competente si Mobilitate Profesionala si are sarcina de a elabora politicile si strategiile in domeniul economiei sociale, de a promova si sprijini intreprinderile sociale si, de asemenea, de a furniza informatii specifice persoanelor fizice si juridice interesate.

Mai mult, pentru promovarea prevederilor normelor de aplicare a legii economiei sociale, MMFPSPV a realizat un infografic si un scurt film care sintetizeaza prevederile legale si pasii pe care intreprinderile sociale trebuie sa ii urmeze pentru atestarea ca intreprindere sociala, respectiv pentru certificarea ca intreprindere sociala de insertie.

Toate aceste demersuri au loc in contextul aprobarii, de catre Guvern, in 10 august 2016, a Hotararii nr. 585/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia sociala.

"SOLIDAR" – linia de finantare dedicata dezvoltarii economiei sociale, pregatita de Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene pregateste, in acelasi timp, o linie de finantare in valoare de 20 milioane de euro, fonduri nerambursabile, dedicata consolidarii economiei sociale - "Solidar — Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”.

Cei care doresc sa beneficieze de aceste fonduri trebuie sa aiba cel putin 1 an de activitate, sa respecte principiile si criteriile din legea economiei sociale si, de asemenea, sa obtina atestatul de intreprindere sociala, document pe care-l vor depune in etapa de contractare.

Proiectele vor fi depuse prin intermediul sistemului informatic My SMIS 2014, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului de ministru privind aprobarea Ghidului Solicitantului Conditii specifice „SOLIDAR — Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”.

SOLIDAR este o schema de ajutor de minimis, elaborata in cadrul Programului Operational Capital Uman 2014-2020 (Obiectiv specific 4.16 - Consolidarea capacitatii intreprinderilor de economie sociala de a functiona intr-o maniera auto-sustenabila ce vizeaza sa sprijine cel putin 200 de intreprinderi sociale), pentru care sunt alocate fonduri totale de111.473.462 €euro. Suma va fi directionata catre dezvoltarea si infiintarea de intreprinderi sociale, prin acordarea de granturi si imprumuturi sub forma unor instrumente financiare.

Dezvoltarea economiei sociale este un pilon cheie in cadrul Strategiei nationale privind incluziunea sociala si reducerea saraciei 2015-2020, a carei structura poate fi consultata pe site-ul antisaracie.mmuncii.ro. Tot acolo este prezentata o analiza a grupurilor sarace si vulnerabile si o sectiune privind politicile zonale, cu accent pe comunitatile marginalizate.

Sursa: www.mmuncii.ro


Tags: intreprinderi socialefonduri europeneajutor de minimis

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Fonduri europene pentru competente digitale avansate

de Florin Amariei
10 Aug 2021
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta noi fonduri europene pentru competente digitale avansate. Aceste fonduri sunt...

Program pilot pe fonduri europene pentru gazul romanesc

de Florin Amariei
27 Ian 2020
Ministrul Lucrarilor Publice, Ion Stefan, a anuntat un program pilot bazat pe fonduri europene care sa ajute la exploatarea gazului romanesc la un...

Fonduri europene pentru afacerile care primesc elevi si studenti la practica

de Florin Amariei
17 Iul 2019
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, a anuntat ca afacerile care primesc elevi si studenti la practica pot obtine noi fonduri europene...

Afaceri la tara pe care sa le incepi cu fonduri europene

de Camelia Diaconu
11 Iun 2019
Potrivit Programului National pentru Dezvoltarea Rurala 2014-2020, in mediul rural, antreprenorii isi pot deschide o afacere, chiar si cu o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]