Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANIS: Sectorul IT&C din Romania, 10% din PIB in 2025

de Florin Amariei 03 Dec. 2020 2233
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

ANIS arata intr-o noua analiza ca sectorul IT&C din Romania ar urma sa reprezinta 10% din PIB in 2025.

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) arata ca obiectivele industriei locale de IT pentru Romania Digitala din 2025 sunt ca sectorul IT&C din Romania sa ajunga la 10% din PIB, de la circa 6% in prezent, si totodata crearea celui mai mare (in termeni de evaluare totala a companiilor) hub de tehnologie a informatiei din Centrul si Estul Europei.
 
"Obiectivele industriei locale de IT pentru Romania Digitala din 2025 sunt: Sectorul IT&C din Romania sa ajunga la 10% din PIB; Crearea celui mai mare (in termeni de evaluare totala a companiilor) hub de tehnologie a informatiei din Centrul si Estul Europei; Lansarea pe bursa de la Bucuresti a cel putin 50 de companii de tehnologie prin IPO-uri locale; Lansarea a cel putin 5 unicorni (companii evaluate la cel putin 1 miliard dolari); Repatrierea fortei de munca inalt-calificata din Europa de Vest, SUA si Canada; Dezvoltarea unui cadru fiscal care sa stimuleze dezvoltarea economiei digitale, prin mentinerea masurilor care au sustinut cresterea acestei industrii, precum si adaugarea unor noi masuri pentru o dezvoltare accelerata; Cresterea veniturilor generate de companiile de tehnologie la bugetul de stat (impozit pe profit, taxe pe salarii, impozit pe dividende, contributii la fondul de pensii si sanatate), de cel putin doua ori, fata de nivelul actual; Cresterea cu 5 pozitii in testele PISA”, arata asociatia.
 
Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii considera ca dezvoltarea ecosistemului high-tech in Romania reprezinta o directie strategica de crestere economica. Tehnologiile digitale, inovatia si inteligenta artificiala (AI) pot oferi romanilor locuri de munca competitive, o calitate superioara a vietii si servicii publice mai bune. Pentru realizarea acestor obiective este nevoie, insa, de masuri concrete si tintite, care vizeaza accelerarea transformarii digitale a Romaniei in urmatorii ani.
 
"Dupa cum ne-a demonstrat ultimul an, utilizarea tehnologiilor digitale reprezinta o conditie obligatorie, nu optionala, pentru a avea un viitor. Crearea de valoare digitala este fara frontiere, insa trebuie sa adoptam schimbarile generate de fenomenele digitalizarii si globalizarii avand o viziune clara, cu un plan bine stabilit, coerent si masurabil”, a declarat Bogdan Florea, membru consiliu director ANIS Romania. 
 
ANIS a prezentat o serie de propuneri care sa contribuie la realizarea obiectivului Romaniei Digitale 2025. Intre acestea, sustinerea activa a dezvoltarii startup-urilor high-tech prin modelul fondurilor de capital de risc mixte: guvernamentale si private.
 
"Implicarea Guvernului Romaniei, ca investitor, va ajuta la simplificarea barierelor birocratice, la accesarea facila a instrumentelor de oferta publica initiala, precum si la nivel de reputatie pentru companiile care vor ajunge in faza IPO sau exit prin M&A”, spun reprezentantii asociatiei.
 
O alta propunere este taxarea sustenabila a industriei, a economiei digitale in general, pentru ca Romania sa devina un hub european relevant.
 
"Pe langa pastrarea actualelor facilitati acordate sectorului tech, ANIS propune si alte masuri printre care: reducerea impozitului pe profit pentru veniturile care provin din valorificarea unor brevete proprii, deducerea direct din impozitul pe profit a unor categorii de cheltuieli cu R&D saup lafonarea cheltuielilor cu asigurarile sociale si de sanatate la salariul minim”, adauga ei.
 
ANIS sustine totodata interoperabilitatea (API first) sistemelor guvernamentale si folosirea cloud-ului ca infrastructura IT preferata in locul sistemelor on-premise (Cloud first). Aceste masuri vor permite cresterea si transparentizarea pietei publice de IT&C si va deschide potentialul enorm al aplicatiilor private construite in ecosistem public. 
 
Asociatia propune introducerea unor proiecte, masuri si activitati care sa vizeze toti indicii DESI unde Romania este deficitara: semnatura electronica, analiza si proiecte de investitii in acord cu fiecare palier al societatii (rural, urban, suburban), program de digitalizare dedicat IMM-urilor si/sau intreprinderilor mari care activeaza in industria comertului electronic etc. 
 
"Guvernul Romaniei poate sprijini extinderea globala sau regionala a companiilor de software din Romania prin: acordarea unor credite cu dobanzi foarte mici pentru accesul pe alte piete, sprijin legislativ si logistic prin intermediul sectiilor economice ale Ambasadelor etc. Digitalizarea proceselor educationale prin implementarea de parteneriate public-private pentru dezvoltarea infrastructurii de internet de mare viteza la care sa aiba acces fiecare entitate educationala din Romania, indiferent unde s-ar afla, modernizarea curriculum-ului educational prin accentul pus pe tehnologiile digitale, programe de pregatire adresate cadrelor didactice pentru construirea si actualizarea abilitatilor digitale etc. Aceste masuri vor stimula cresterea si vor asigura prosperitatea generatiilor viitoare”, adauga ANIS.
 
O alta propunere este integrarea la ecosistemul european prin crearea unei strategii de employer branding de tara, centrata pe potentialul tehnologic al Romaniei.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: anisit&cromaniapib

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Eurostat: Romania inregistreaza cea mai mare crestere din UE a productiei de servicii

de Bianca Tila
07 Aug 2024
Productia de servicii a crescut cu 0,1% in Uniunea Europeana si a scazut cu 0,1% in zona euro, in luna mai fata de luna precedenta (cand se afisase o...

Piata de investitii imobiliare din Romania si-a dublat tranzactiile

de Bianca Tila
08 Iun 2023
Investitiile imobiliare din Romania au incheiat primul trimestru cu 120 milioane de euro. Fata de primele trei luni ale anului 2022, rezultatul de...

Companiile din Romania planifica adoptarea cloud

de Bianca Tila
29 Mai 2023
Majoritatea companiilor din Romania planifica adoptarea cloud, in urmatorii doi ani. Aproximativ trei sferturi dintre companii au initiat...

Tobescu: Activitatile economice bazate pe resursa de lemn contribuie cu 4,5% la PIB-ul Romaniei

de Bianca Tila
25 Mai 2023
Activitatile economice bazate pe resursa de lemn contribuie cu 4,5% la Produsul Intern Brut al Romaniei. De asemenea, contributia directa, indirecta...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]