de Bianca Tila
18 Oct. 2024
2421
Afacerile la tara se preteaza pentru persoanele care detin terenuri sau doresc sa se mute intr-un mediu mai linistit. Oricare ar fi situatia, antreprenorul trebuie sa-si cunoasca marfa si piata tinta. Daca doriti sa dezvoltati o afacere la tara, noi va oferim cateva idei rentabile in mediul rural.
Mediul rural ofera tinerilor antreprenori si nu numai diferite oportunitati. Aici aveti ocazia de a va dezvolta o afacere bio, cu produse crescute de voi, dar si de un spatiu linistit cu aer curat. Piata tinta in acest mediu este mult mai limitata comparativ cu afacerile de la oras, insa produsele voastre vor fi mult mai apreciate in zonele urbane daca doriti sa va extindeti.
Majoritatea afacerilor la tara se impart in doua sectoare: sectorul zootehnic si sectorul vegetal. Acestea sunt profitabile, avand in vedere ca romanii devin din ce in mai dornici atunci cand se vorbeste de produse bio.
Cea mai simpla afacere de familie
Cea mai simpla afacere la tara pe care o puteti demara impreuna cu familia este cultivarea diverselor fructe, legume sau plante. Sectorul vegetal prezinta diverse avantaje pentru agricultorul roman. Puteti incepe diverse afaceri de familie ajutandu-va de terenul din spatele casei, nu conteaza marimea acestuia. Ganditi-va ca aveti deja un plus, detinerea unui teren reprezinta un punct bifat pe lista.
In acest sens, responsabilitatile se impart in mod egal si puteti sa desfasurati aceasta munca cu drag, avand in vedere ca ii aveti pe cei dragi aproape. De asemenea, nu uitati sa va stabiliti niste limite, incercati sa nu va amestecati reprosurile din afaceri la masa de pranz.
Puteti demara afaceri de familie cu sofran, paulownia, goji, merisoare, aronia, lavanda, schisandra sau castravete amar. In Romania, aceste culturi dau un randament excelent.
Sofranul furnizeaza cel mai scump condiment din lume. Este mai scump decat caviarul, carnea de vita Kobe sau otetul balsamic. Ganditiv-va la publicul tinta, alimentul pe care il produceti este divinizat de marile restaurante. Condimentul ofera arome delicioase bucatelor, iar bucatarii refuza ca acest condiment sa le lipseasca.
Paulownia face parte din lista de afaceri de familie si prezinta un castig de 30.000 euro/ha din al treilea an. Investitiile in aceasta afacere sunt unele modeste, iar plantatia suscita interesul oamenilor de afaceri. Paulownia este un arbore cu cea mai rapida crestere din lume: 20 metri in 3 ani, ceea ce ofera un grad ridicat de prelucrabilitate.
Lemnul este de esenta dura, cu aspect frumos, curat, neted, fara noduri. In plus, este valorificat pe piata lemnului de lux, pentru iahturi, avioane usoare, instrumente muzicale si mobila scumpa. Valoarea comerciala a lemnului se apropie de cea a nucului.
Culturile de goji, merisoare si aronia poate fi facute pe aceeasi suprafata de teren. Aceste fructe sunt considerate miraculoase. Doar un singur kilogram din oricare aceste fructe se vinde cu peste 70 de lei. Aceste culturi te pot convinge sa renunti la agricultura conventionala, avand in vedere vanzarile spectaculoase din intreaga lumea. Toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti.
Aceste fructe au patruns doar de cativa ani pe piata romaneasca si arbustii se cultiva numai sporadic de o mana de intreprinzatori care au mirosit potentialul de afaceri al acestor fructe magice. Investitia in aceste culturi este modica si depinde de marimea suprafetei pe care vreti sa o cultivati.
Produsele - fructele de goji, merisoare si aronia sunt extrem de cautate atat in tara, cat si la export. In ceea ce priveste concurenta, aceasta este minima si cererea in crestere. Un plus al acestei afaceri de familie este ca in tara noastra exista posibilitatea sa producem culturi nepoluate, fructe ecologice pe care sa le exportam in toate tarile europene, unde poluarea este mult mai mare decat la noi.
Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici este lavanda. Aceasta planta este nepretentioasa, se vinde excelent atat in tara, cat si la export si iti aduce un profit de peste 8.000 euro/ha. Afacerea se poate transmite din generatie in generatie, avand in vedere ca arbustii de lavanda rezista chiar si 15 ani. Poti obtine trei recolte intr-un singur an, daca afacerea este bine gestionata. Concurenta in domeniu este inca extrem de redusa, ceea ce va ofera un avans comparativ cu alte idei de afaceri.
Productia poate fi valorificata usor, in multe feluri, precum plante verzi, plante uscate, ulei esential, aranjamente si decoratiuni pentru diferite evenimente sau chiar peisaj pentru fotografii. Cultivatorii din Romania au inceput cu doar cateva mii de metri patrati si au reusit sa se bucure de profituri. Investitia initiala se recupereaza inca din al doilea an, iar afacerea devine profitabila din al treilea an, moment in care planta ajunge la maturitate.
Super-planta medicinala care iti aduce 100.000 de euro la hectar este schisandra. Aceasta planta poate vindeca multiple boli si este considerata cea mai eficienta planta medicinala. Aceasta planta detoxifica ficatul, reface oraganismul dupa chimioterapie, normalizeaza glicemia si tensiunea, amelioreaza simptomele menopauzei, elimina problemele de vedere si de auz si combate insomnia.
Schisandra se pliaza foarte bine pe climatul Romaniei si constituie o oportunitate concreta pentru fermierii romani aflati in cautarea unei plantatii de succes. Recolta poate fi valorificata sub forma de suc, vin, dulciuri, condimente alimentare. Aceste fructe sunt la mare cautare in Europa Occidentala.
Un singur hectar cultivat cu castravete amar iti poate aduce venituri de 250.000 de euro/an, de 200 ori mai mult decat 1 hectar cultivat cu grau. Un castravete amar de doar 50 g se vinde cu 5 lei, ceea ce inseamna un pret de 100 de lei/kg. Aceasta afacere poate fi demarat si in spatii mici, chiar si pe balcon!
Aceasta leguma apoate fi cultivata in camp, dar si in spatii protejate, precum solarii. De asemenea, are o capacitate foarte mare de a face bolta in sere. O planta produce 20 de castraveti, a caror greutate variaza intre 50 si 300 de grame. Nu este o planta pretentioasa si se poate cultiva si in sistem ecologic.
In plus, castravetele amar este foarte bogat in insulina, functionand deci ca un remediu natural pentru prevenirea si tratarea diabetului. Interesul agricultorilor pentru aceasta cultura se leaga de propritatile sale curative - piata este asigurata, conditiile facile de cultivare - un teren de doar cateva sute de mp si pretul mare de valorificare a productiei.
Mici afaceri de familie
Daca nu dispuneti de un teren sau nu sunteti pasionat de zona agriculturii puteti demara afaceri de familie in mediul online. Desigur, afacerile de familie se nasc de la punctele comune ale membrilor, iar daca ceva din ce va vom prezenta nu se preteaza, nu uitati ca oricand puteti incepe o discutie in care sa descoperiti alte oportunitati.
In momentul in care se vorbeste de mici afaceri de familie, ne referim la idei cu investitii minime si un profit mediu sau chiar generos. Nu toate afacerile trebuie sa aiba un buget de inceput mare pentru a incepe, trebuie sa fiti uniti si sa colaborati.
In conditiile in care doriti sa incepeti afaceri mici de familie puteti opta pentru:
Productia de branzeturi de casa
Afacerea cu branzeturi este una rentabila. Cu siguranta ati vazut pe tot internetul platourile cu struguri, piersici, crackers si... branza. Nu este doar un trend, este o gustare rafinata si gustoasa.
Branzeturile de la diferite animale, mai sarate sau mai dulci atrag romanii din diferite colturi. Astfel, comercializarea acestora n-ar trebi sa va puna probleme. Totusi, prezentarea lor este importanta, iar daca animalul de la care provine branza este crescut in conditii conform cu legislatia, nu ezitati sa promovati acest fapt.
Poate tu, intreprinzatorul acestei idei, nu te simti confortabil cu cresterea unui animal, insa nu uita ca aceasta este o afacere de familie. Incearca sa le propui aceasta idee de afacere membrilor familiei, poate te va surprinde raspunsul acestora, intr-un mod placut, desigur.
Produse ceramice
Aceasta afacere se poate dovedi foarte profitabila, mai ales daca sunteti inconjurati de oameni creativi sau aveti o familie cu o imaginatie bogata. Puteti incerca sa produceti castroane traditionale sau sa reinterpretati aceste modele sau piese in unele moderne.
Analizati-va pe voi ca si familie si creati-va un model original cu care sa va mandriti. Fiecare membru al familiei trebuie sa aiba un set de responsabilitati, iar cu o promovare pe retelele sociale, totul o sa fie mai usor.
Magazin online
Produsele pe care decizi sa le vinzi online iti stau la dispozitie, poti sa te ajuti de afacerile mentionate pana la acest moment si sa le comercilizezi online. Orice afacere vei demara cu familia, nu uita ca trebuie sa apara si in mediul online. 81% din cumparatorii de bucuri sau servicii isi cauta mai intai produsul dorit pe internet.
In acest sens, 81% din tranzactiile totale sunt influentate de Internet si acesta este motivul principal pentru care orice afacere trebuie sa fie prezentata online, intr-un mod 100% convingator si 100% profesionist.
Comercializarea de dulceata, muraturi, zacusca
Fiecare familie are acel membru care indrageste bucatele traditionale. Folositi-va de acest fapt si demarati o afacere de familie. Multi iubitori de zacusca din mediul urban nu au ocazia de a manca prea des o astfel de mancare ca la mama acasa. Oferiti-le voi aceasta oportunitate.
Comercilizarea de produse handmade
Produsele handmade sunt apreciate datorita originalitatii si aspectului. Puteti face haine traditionale sau o proprie linie de imbracaminte. Puteti confectiona martisoare, bijuterii sau portrete. Orice talent al membrilor familiei voastre poate fi principalul produs pe care afacerea voastra sa-l comercializeze.
Nu uitati, vizibilitatea este un punct esential in rata profitabilitatii. Daca depuneti efort ca retelele sociale sa arate excelent, atunci potentialul client nu va ezista sa comande.
Apicultura
Apicultura face parte din clasicele afaceri de familie. Multe familii au ales sa produca miere cu ajutorul albinelor, datorita proceselor acestei afaceri. Aceasta afacere o puteti demara pe o suprafata mica de teren, cu o investitie modica. Comercializarea produselor se va face usor, iar daca optati pentru documentarea online a acestei experiente de familie, clientii vor avea mult mai multa incredere ca produsul este bio.
Idei de afaceri mici pentru femei
Impreuna cu femeile din familia voastra puteti demara afaceri de succes.
Sapun natural
Nu mai este necesar sa spun ca in 2023, produsele naturale sunt la mare cautare. Realizarea unui sapun este o mica afacere de familie extraordinar de profitabila. O transa de 10 kg, la care lucrati doar doua ore, inseamna 100 de calupuri de sapun a 100 de grame fiecare. Vandute cu 10 lei bucata, ele pot aduce venituri de 1.000 de lei, in conditiile in care cheltuielile cu materiile prime – uleiuri, soda, coloranti, arome – nu depasesc 300 de lei. Asadar, 700 de lei profit pentru doar doua ore de munca.
Tehnologia de lucru este accesibila, nu trebuie decat sa amestecati nise ingrediente dupa o anumita reteta si gata! Totul se desfasoara in confortul casei cu oamenii dragi alaturi.
Consultanta
Fiecare femeie din familie are experienta intr-un domeniu sau vreo pasiune in care exceleaza. Folositi-va de aceste avantaje si demarati impreuna o afacere de consultanta. Poate mama este pasinata de scris si relizeaza niste povesti extraordinare pentru copii, poate matusa are experienta in marketing, poate sora este agent imobiliar.
Incercati sa petreceti mai mult timp impreuna si sa produceti bani. O afacere pe baza de consultanta in mai multe domenii demarata de femei reprezinta o afacere de succes.
Afaceri cu flori in ghiveci
Daca va petreceti mult timp printre flori, iar aceasta activitate v-a inspirat-o mama sau bunica, profitati de notiunile adunate si demarati o afacere cu flori in ghiveci.
Cea mai mare parte din cantitatea de flori autohtone este podusa de cultivatori care detin suprafete foarte mici de teren pe care au amenajat un solar/sera (chiar si intr-o curte). Acestia vand pe cont propriu, in piete sau la targurile de martisor, dar au si clienti fideli care vin si cumpara direct.
Lumanari, produse de igiena handmade
Lumanarile ofera relaxare prin miros si aspect. Acestea au castigat teren in ultimii ani fiind considerate niste piese de decor necesare oricarei incaperi. Baile romantice cu lumanari sau poate cina delicioasa la lumina lumanarilor au devenit un "must have". Lumanarile sunt plasa de scapare atunci cand avem de facut un cadou sau de decorat o incapere.
Produsele naturale atrag din ce in ce mai multi oameni care vor sa se indeparteze de produsele din magazinele mari. Oamenii vor ceva natural si delicat cu pielea. Aceste idei de afaceri mici pentru femei pot fi impletite in aceeasi afacere, langa o crema de maini 100% naturala merge si o lumanare cu aceeasi aroma.
Ce afaceri merg in ziua de azi
Puteti sa va axati pe un domeniu in care activeaza un membru al familiei voastre. Daca tatal sau bunicul au o vasta experienta intr-un domeniu, nu ezitati sa demarati o afacere in acea directie. Totusi, poate vreti sa faceti ceva modern, ceva ce merge chiar azi facut...
Ce afaceri merg in ziua de azi? Afacerile care merg in 2023 au diferite obiective si produse puse la bataie. In acest sens, puteti opta pentru urmatoarele idei de afaceri de familie:
Cresterea cailor
O afacere ce are la baza caii este destul de socilitanta. In primul rand, vorbim de un numar de animale care au nevoie de un mediu propice. In al doilea rand, daca va hotarati sa faceti si un centru de echitatie, atunci lucrurile se complica. Nu va faceti griji, sunteti o familie si o sa va descurcati.
Cresterea cailor are nevoie de o investitiem ai mare, comparativ cu ce v-am prezentat pana la acest moment si de un spatiu generos. Ganditi-va ca aici o sa oferiti si lectii de echitatie, ceea ce necesita un traseu. Avand in vedere ca luati contact cu niste animale pretentioase, aveti nevoie de un medic veterinar.
Aceasta afacere este una rentabila in acest an, oamenii cauta experiente, iar echitatia sau chiar hranitul unui cal fac parte din bucket list-ul oricarei persoane.
Cresterea prepelitelor japoneze
Aceasta afacere poate fi demarata cu ajutorul membrilor din familie si poate aduce un profit net de 60.000 de lei pe an.
Produsele obtinute de pe urma acestor pasari sunt cu totul deosebite, fapt care inlesneste considerabil comercializarea lor. Oul de prepelita este o adevarata "bomba cu vitamine". Poate parea greu de crezut, dar, fata de oul de gaina, cel de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2.
Esenta unei afaceri de succes. Afla cum poti castiga 60.000 de lei pe an cu ajutorul prepelitelor japoneze...click AICI pentru detalii si comenzi<<
Ca urmare, e logic ca el sa stea la baza tratamentelor unor boli diverse. Iar in ceea ce priveste carnea acestor pasari, va reamintim ca prepelitele au fost dintotdeauna vanate pentru carnea lor delicioasa. Faptul ca ele aproape nu mai exista in stare salbatica este o proba graitoare in acest sens.
Ferma de porci din rasa Mangalita
Porcii din rasa Mangalita sunt foarte apreciati in Romania, datorita carnii fragede cu un continut de 70% acizi grasi nesaturati. Aceasta afacere poate fi imbinata cu o pensiune agroturistica, unde clientii pot manca o carne gatita corect.
Aceasta rasa de porci o puteti gasi in restaurantele de lux, tratata ca un adevarat deliciu. Astfel, afacerea de familie nu are sanse de faliment.
Pensiune agroturistica
Precum am spus mai sus, puteti imbina doua activitati placute. Puteti demara o afacere care sa se imbine perfect cu o pensiune, precum cultura de afine sau struguri. Orice doriti sa faceti se poate consuma alaturi de clientii vostri.
Achizitionarea unei francize
Daca sunteti hotarati si doriti sa mergeti la drum, puteti opta pentru achizitionarea unei francize. Aici totul vine de la compania-mama. In acest fel, familia va putea invata strategii de business si se va putea obisnui cu acest mediu.
Conturi pe retelele sociale/ Influencer
Impreuna cu familia puteti face un cont de Youtube sau TikTok, unde discutati diverse subiecte. Multi sunt interesati de parenting si sunt curiosi cum alte familii s-au cladit. Puteti transforma o simpla discutie de la cina intr-o afacere.
Puteti chiar sa faceti vloguri, cu activitatea fiecruia, asa lumea va avea un cont unde poate viziona activitatea unei familii in fiecare zi. Exista multe idei ce tin de creativitate in mediul online, discutati si poate gasiti ceva original.
Cea mai profitabila afacere din lume
Berea artizanala reprezinta cea mai profitabila afacere din lume. Berea a cucerit nenumarate popoare si a devenit una dintre cele mai consumate bauturi.
Piata autohtona a berii este asadar una solida, sigura, fara fluctuatii semnificative si care atrage venituri de 2,4 miliarde de euro (da, in fiecare an scoatem din buzunare 2,4 miliarde de euro ca sa-i dam pe bere).
Consumatorii, in special tinerii, sunt din ce in ce mai incantati de posibilitatea de a bea o bere buna, care sa le satisfaca dorinta de diversitate si de experiente noi. Acesti consumatori vor o bere autentica, gustoasa, sanatoasa si proaspata.
In momentul de fata, berea artizanala inseamna doar o picatura in oceanul productiei autohtone de bere, dar lucrul acesta se va schimb curand.
Cele mai profitabile afaceri sunt cele care se bazeaza pe o nisa sau pe un public sigur, precum scaunele pentru cei cu ADHD. Multa lumea va fi curioasa sa vada cum se simt si cum arata aceste scaune. Recent, acest model de scaun a cucerit oamenii din intrega lume. Din curiozitate sau nu, lumea comanda acest produs util si pentru cei care lucreaza de la birou o zi intreaga.
In aceeasi zona ramane si crearea de fotolii bean bags. Aceste afaceri sunt unele simple, care vizeaza un public foarte mare.
Articole pentru copii - jucarii, haine - fac parte dintr-un domeniu profitabil. Parintii doresc sa cumpere orice ii face fericiti pe cei mici sau chiar, si pe ei. Pana la urma, un costum de capsuna pentru un copil de 1 an este o cumparatura "necesara".
In topul afacerilor profitabile se afla si crescatoria de microplante, care poate fi demarata chiar pe balconul apartamentului, si cultivarea plantelor utilizate in industria cosmeticii.
In mediul rural se pot demara extrem de multe afaceri, mai ales daca dispuneti de un teren cu o suprafata generoasa. Totusi, exista afaceri rentabile mici care pot genera un profit semnificativ, precum am spus mai sus.
Daca doriti sa iesiti pe piata cu idei spectaculoase, mai jos va oferim cateva idei de afaceri la tara cu 5000 euro. Aceasta suma reprezinta necesarul de inceput, investitia initiala cu care, voi impreuna cu familia, puteti construi o afacere de succes.
Gradina zoologica
Afacerile din sectorul zootehnic aduc numeroase avantaje antreprenorului, precum crescutul animalelor. Pe langa produsele care provin de la animale, oamenii sunt curiosi de cum arata si cresc acestea. Astfel o afacere buna de facut la tara este o gradina zoologica, cu diverse animale.
Gradina zoologica este un spatiu special amenajat pentru expunerea unor diverse specimene de animale. Aceasta poate fi amplasata la tara, la periferia unui oras. Cu ajutorul acestui spatiu veti putea atrage bani si de la vizitatori. In acest fel, oamenii din mediul urban, vor avea ocazia de a hrani, de a vedea cum cresc sau de a analiza comportamentul unor animale. De asemenea, ganditi-va cati parinti vor vrea sa vina, copiii se vor bucura enorm.
Aceasta afacere va atrage bani si cu ajutorul produselor de la animale, in loc de a vinde animalele catre abator la o anumita varsta, puteti comercializa produsele care vin de la acestea, precum oua, lapte, branza. Cei care vor vizita, nu vor refuza o branza buna pentru drum.
Confectionarea foisoarelor
Aceasta afacere este perfecta pentru cei cu studii sau experienta in domeniu. In mediul rural se retrag persoanele dornice de aer curat si liniste, astfel un loc de relaxare afara se potriveste cu ideile de viata ale proprietarilor. Multi doresc ca vara sa-si bea cafeaua intr-un foisor sau sa se bucure de o masa in aer liber. Aici intervine afacerea voastra cu foisoare.
Comert pe Amazon
O afacere poate sa se dezvolte rapid si eficient cu ajutorul platformei Amazon. De asemenea, se poate obtine un profit de 3.000 de dolari pe luna.
Lenea, comoditatea si lipsa de timp sunt puncte importate in dezvoltarea unei afaceri online. Oamenii nu dispun de prea mult timp sau poate ca atunci cand il au, prefera sa se relaxeze. Aici intervine afacerea familiei tale care ii salveaza, clientii pot comanda din fata laptopului, de pe canapea. Amazon pune la dispozitie toate serviciile necesare comercializarii unui produs, precum receptia, livrarea, depozitarea, customer support, afisarea pe site si biocratia.
Riscurile intr-un astfel de business sunt minore, ceea ce va ofera ca si familie o siguranta. Puteti vinde orice oricui, platforma ocupandu-se de transport, depozitare afisarea produselor pe site si de majoritatea serviciilor de relatii cu clientii. Ceea ce este si mai convenabil intr-o afacere cu familia este ca iti poti construi si consolida propriul brand.
Hotel de anvelope
Aceasta afacere se preteaza in mediul urban mult mai bine comparativ cu mediul rural. La oras, masinile reprezinta o necesitate, iar anvelopele, din pacate pentru cei mai multi soferi, au nevoie de spatiu. Multi locuiesc la apartamente, unde spatiul poate fi destul de limitat. Aici interveniti voi, un hotel de anvelope unde pune la dispozitie servicii de schimbare anvelope si spatiu de depozitare pentru acestea.
Serviciile pe care le puteti presta sunt diverse, puteti sa va indreptati si spre o curatatorie de anvelope sau chiar de masini. Puteti opta pentru pachete de servicii sau chiar pentru plata in avans pentru un an.
17 idei de afaceri la tara
Bonus, va oferim 17 idei de afaceri la tara pe care le puteti demara impreuna cu membrii familiei.
- servicii de baby-sitter
- hotel de animale
- servicii de catering
- brutarie/patiserie/covrigarie
- spalatorie auto
- servicii de curatenie
- reconditionare piese de mobilier
- event planning
- salon de infrumusetare
- comercializarea straielor populare
- servicii de dezinsectie
- tururi cu salupa sau vaporul
- servicii de animatori de evenimente
- parcuri de aventura
- firma de renovari
- gradinita privata
- balta pentru pescuit sportiv
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: afaceri la taraafaceri de familieafaceri miciafaceri profitabilecea mai simpla afaceremici afaceri de familieidei de afaceri mici pentru femeice afaceri merg azicea mai profitabila afacere din lumeidei de afaceri la tara cu 5000 euro17 afaceri la tara