Situatia actuala si perspectivele cresterii ratelor si gastelor

Odata cu aparitia instalatiilor de refrigerare performante, spre sfarsitul secolului trecut, in tarile Extremului Orient s-au infiintat ferme de rate care expediau cantitati impresionante de pasari congelate spre Europa si America de Nord. Sute de mii de rate congelate au fost exportate incepand cu secolul XX din Australia in Marea Britanie.


De atunci si tarile europene au productii impresionante, mai ales in intreprinderi mari, in special Marea Britanie, Olanda, Germania, Danemarca, apoi tarile est-europene, in frunte cu Polonia, Ungaria si tarile membre C.S.I.

In Franta, ratele si gastele sunt crescute mai ales in gospodarii taranesti. In sudul Europei, cresterea ratelor si a gastelor este mai putin raspandita. In SUA, ponderea cea mai mare o are cresterea ratelor in ferme mari si, datorita conditiilor de productie favorabile, in lagunele intinse si raurile ce se varsa in Long Island Sound, nu departe de New York. In in statele din sudul SUA functioneaza ferme mari.

In Asia, mai ales in China, India si Indonezia, crescatoriile taranesti de rate si gaste sunt foarte numeroase, dar exista sau sunt in constructie si ferme mari sau crescatorii mari comunale.

10.000 € la fiecare 30 de zile!

“Raiul pofticiosilor” — covrigarie la cheie
De la “gaura covrigului”, la venituri cu 4 zerouri!

>> Click AICI <<

 

Rata este un animal domestic raspandit in toata lumea, care este crescuta pentru obtinerea de carne, ficat gras si pene si in multe regiuni, si pentru productia de oua. In timp ce in Europa cresterea ratelor se situeaza pe locul trei, dupa cresterea gainilor si a curcilor, in Asia de Sud-Est, in America Latina si in unele tari africane, rata domestica reprezinta o pasare importanta pentru obtinerea hranei.

Cresterea palmipedelor asigura o parte insemnata din productia de carne de pasare a lumii, dintre acestea numai ratele au produs 2,41 milioane de tone in 1977, iar in 2003 productia a crescut la 3,312 milioane tone. In Europa, ritmul de crestere il depaseste frecvent pe cel mondial, desi in tari din Europa Centrala si de Est, cum este Romania, productia a scazut dupa 1990. Totusi, in Ungaria, Polonia, Iugoslavia si Slovenia, productiile anuale sunt insemnate (43.000 de tone in anul 2003 in Ungaria).

In prezent, in lume se cresc peste 1.085 milioane de rate, iar in unele tari asiatice efectivele cresc spectaculos. Pe plan mondial, progresul a fost constant, de 3,3% pe an intre 1981 si 1991 si de 11-19% intre anii 19993 si 2003 (Watt Poultry Statistical Yearbook, 1997-2003, FAOSTAT, 2004).

Printre primele producatoare de carne de rata se numara China, Vietnam, Indonezia, Franta, Ucraina, Thailanda, SUA si Anglia, demonstrand ca aceasta productie nu este un apanaj asiatic si ca multe tari dezvoltate din Europa si din restul lumii manifesta preocupari deosebite pentru aceste specii avicole.

Pana acum 15 ani, carnea de rata provenea de la ratele Pekin. In prezent se manifesta o crestere accentuate a cererii pentru rata leseasca (barbarie) si mulard, mai ales in Europa.

Cresterea gastelor este raspandita in toata lumea (259,6 milioane de capete si o productie de 2,129 milioane de tone de carne), inclusive in Europa. Tarile din estul Europei care au productiile cele mai semnificative in acest sector sunt Polonia, Ungaria si Romania.

Gastele sunt bune producatoare de carne, dar si de pene si puf. Ele sunt crescute in ferme specializate pana la varsta de sacrificare, dupa programe de productie bine definite. In aceste cazuri, se stabilesc contracte de lunga durate intre fermieri si abatoare.

Gastele se pot creste de asemenea la scara redusa in ferme mici. Animalele care provin din aceste crescatorii sunt vandute vii pe pietele din imprejurimi. Crescute in conditii destul de rudimentare, gastele produc totusi carne si pene de buna calitate, ieftin.

Gastele
sunt de asemenea utilizate pentru productia de ficat gras, mai ales in Franta, Ungaria, Bulgaria si, mai recent, in Lituania.
Polonia si Ungaria sunt cei mai mari exportatori de carne de gasca din aceasta parte a Europei. Exporturile acestor 2 tari sunt orientate spre tarile europene si in principal spre piata germana.

Se poate afirma fara greseala ca exploatarea ratelor si gastelor pentru productia de carne, ficat gras si puf reprezinta o ramura a cresterii pasarilor, capabila sa aduca venituri importante societatilor comerciale care o practica, prin produsele constant solicitate la export si pentru care nu exista restrictii din partea Comunitatii Europene.

Afacerile din acest domeniu sunt afaceri banoase si simplu de demarat. Aflati informatii specializate complete in ghidul realizat de experti din domeniul cresterii ratelor si gastelor!
 





Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Situatia actuala si perspectivele cresterii ratelor si gastelor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi


Articole conexe

Traditia ca afacere - tesaturi lucrate manual pentru care strainii si romanii platesc mii de euro

de Idei De Afaceri
31 Mar 2015
Ne intoarcem la traditional si natural: tesaturile realizate in razboiul bunicii sunt din nou la moda. Strainii si romanii investesc mii de euro...

O afacere cu parfum de profit: lumanarile lucrate manual

de Ana Radulescu
14 Mar 2014
Piata lumanarilor parfumate s-a dezvoltat in ultimii ani, iar cresterea cererii a dus la cresterea numarului de antreprenori care incep o astfel de...

Idei de afaceri inspirate de peste meleaguri

de Adela Simonescu
20 Feb 2014
Romanii din strainatate se mai si intorc, nu rareori. Si cand se intorc, multi aduc cu ei secrete invatate peste meleaguri si pe care mai apoi le...

3 oportunitati de afaceri de valorificat in 2014, cu investitii moderate

de Ilinca Dobrescu
04 Feb 2014
Fie criza cat de rea, o afacere tot vom demara... Iata motto-ul multor romani, mai mult sau mai putin sub aceasta forma. Vrem sa incepem afaceri...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Afaceri de succes analizate si explicate de specialistii nostri
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special
 
"Afacere de succes in 2015 - 20 de sfaturi si trucuri"

Afacere de succes in 2015 - 20 de sfaturi si trucuri

Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Club Idei de Afaceri

- Intrebarea zilei

Idei afaceri

Intrebare: Buna ziua,as dori sa incep o mica afacere cu porumbei de carne,ce pasi trebuie sa urmez si ce costuri ar trebui pentru suportate .multumesc.

Raspuns: buna ziua, Ca pentru orice fema de pasari, oricat de mica, este necesar sa infiintati o firma (o...  [citeste tot raspunsul aici]

Comentarii1 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
radulescu 2014-12-17 18:38:16
Am de gand sa cresc 200 de gaste ca persoana fizica. Unde as putea valorifica carnea de gasca? Aveti cunostiinta de abatoare care preiau carnea? DAti-mi alta sugestestie pentru valorificare carnii de gasca?

Cu respect, Radulescu

Citeste Raportul Special GRATUIT
Afacere de succes in 2015 - 20 de sfaturi si trucuri
Afaceri de succes analizate si explicate de specialistii nostri
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special
 
"Afacere de succes in 2015 - 20 de sfaturi si trucuri"

Idei de AFACERI 2015




Descarca Alerta

 

IDEI de AFACERI
Club manager.ro




Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Descarca GRATUIT
"Afacere de succes in 2015 - 20 de sfaturi si trucuri"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton