Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatia actuala si perspectivele cresterii ratelor si gastelor

de Ilinca Dobrescu 07 Sep. 2011 9810
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Odata cu aparitia instalatiilor de refrigerare performante, spre sfarsitul secolului trecut, in tarile Extremului Orient s-au infiintat ferme de rate care expediau cantitati impresionante de pasari congelate spre Europa si America de Nord. Sute de mii de rate congelate au fost exportate incepand cu secolul XX din Australia in Marea Britanie.

De atunci si tarile europene au productii impresionante, mai ales in intreprinderi mari, in special Marea Britanie, Olanda, Germania, Danemarca, apoi tarile est-europene, in frunte cu Polonia, Ungaria si tarile membre C.S.I.

In Franta, ratele si gastele sunt crescute mai ales in gospodarii taranesti. In sudul Europei, cresterea ratelor si a gastelor este mai putin raspandita. In SUA, ponderea cea mai mare o are cresterea ratelor in ferme mari si, datorita conditiilor de productie favorabile, in lagunele intinse si raurile ce se varsa in Long Island Sound, nu departe de New York. In in statele din sudul SUA functioneaza ferme mari.

In Asia, mai ales in China, India si Indonezia, crescatoriile taranesti de rate si gaste sunt foarte numeroase, dar exista sau sunt in constructie si ferme mari sau crescatorii mari comunale.

Rata este un animal domestic raspandit in toata lumea, care este crescuta pentru obtinerea de carne, ficat gras si pene si in multe regiuni, si pentru productia de oua. In timp ce in Europa cresterea ratelor se situeaza pe locul trei, dupa cresterea gainilor si a curcilor, in Asia de Sud-Est, in America Latina si in unele tari africane, rata domestica reprezinta o pasare importanta pentru obtinerea hranei.

Cresterea palmipedelor asigura o parte insemnata din productia de carne de pasare a lumii, dintre acestea numai ratele au produs 2,41 milioane de tone in 1977, iar in 2003 productia a crescut la 3,312 milioane tone. In Europa, ritmul de crestere il depaseste frecvent pe cel mondial, desi in tari din Europa Centrala si de Est, cum este Romania, productia a scazut dupa 1990. Totusi, in Ungaria, Polonia, Iugoslavia si Slovenia, productiile anuale sunt insemnate (43.000 de tone in anul 2003 in Ungaria).

In prezent, in lume se cresc peste 1.085 milioane de rate, iar in unele tari asiatice efectivele cresc spectaculos. Pe plan mondial, progresul a fost constant, de 3,3% pe an intre 1981 si 1991 si de 11-19% intre anii 19993 si 2003 (Watt Poultry Statistical Yearbook, 1997-2003, FAOSTAT, 2004).

Printre primele producatoare de carne de rata se numara China, Vietnam, Indonezia, Franta, Ucraina, Thailanda, SUA si Anglia, demonstrand ca aceasta productie nu este un apanaj asiatic si ca multe tari dezvoltate din Europa si din restul lumii manifesta preocupari deosebite pentru aceste specii avicole.

Pana acum 15 ani, carnea de rata provenea de la ratele Pekin. In prezent se manifesta o crestere accentuate a cererii pentru rata leseasca (barbarie) si mulard, mai ales in Europa.

Cresterea gastelor este raspandita in toata lumea (259,6 milioane de capete si o productie de 2,129 milioane de tone de carne), inclusive in Europa. Tarile din estul Europei care au productiile cele mai semnificative in acest sector sunt Polonia, Ungaria si Romania.

Gastele sunt bune producatoare de carne, dar si de pene si puf. Ele sunt crescute in ferme specializate pana la varsta de sacrificare, dupa programe de productie bine definite. In aceste cazuri, se stabilesc contracte de lunga durate intre fermieri si abatoare.

Gastele se pot creste de asemenea la scara redusa in ferme mici. Animalele care provin din aceste crescatorii sunt vandute vii pe pietele din imprejurimi. Crescute in conditii destul de rudimentare, gastele produc totusi carne si pene de buna calitate, ieftin.

Gastele
sunt de asemenea utilizate pentru productia de ficat gras, mai ales in Franta, Ungaria, Bulgaria si, mai recent, in Lituania.
Polonia si Ungaria sunt cei mai mari exportatori de carne de gasca din aceasta parte a Europei. Exporturile acestor 2 tari sunt orientate spre tarile europene si in principal spre piata germana.

Se poate afirma fara greseala ca exploatarea ratelor si gastelor pentru productia de carne, ficat gras si puf reprezinta o ramura a cresterii pasarilor, capabila sa aduca venituri importante societatilor comerciale care o practica, prin produsele constant solicitate la export si pentru care nu exista restrictii din partea Comunitatii Europene.

Afacerile din acest domeniu sunt afaceri banoase si simplu de demarat. Aflati informatii specializate complete in ghidul realizat de experti din domeniul cresterii ratelor si gastelor!
 





Tags: rategastecresterea ratelorcresterea gastelorafaceri rateafaceri gaste

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Afacere cu gemuri. Viziune si strategie

de Idei de afaceri
24 Ian 2024
Europa este o piata concurentiala extrem de competitiva. Daca in tara noastra, de cele mai multe ori, afacerile se pornesc si se deruleaza „dupa...

Afacere de familie - Castiga sute de mii de euro din servicii de curatenie

de Idei de afaceri
20 Mai 2016
Afacerea a fost lansata in 2012 de sotii Laura Mois si Adrian Dragnea, fiind inspirata de un model de business din Marea Britanie. Pentru anul acesta...

Cum sa scoti profit din 13 idei de afaceri demarate intr-un spatiu mic, mic?

de Marinache Horia Cristian
12 Aug 2015
Multe mici afaceri profitabile se pot dezvolta si intr-un spatiu mic, de doar cativa metri patrati. Important este ca acest spatiu sa fie pozitionat...

Traditia ca afacere - tesaturi lucrate manual pentru care strainii si romanii platesc mii de euro

de Idei de afaceri
31 Mar 2015
Ne intoarcem la traditional si natural: tesaturile realizate in razboiul bunicii sunt din nou la moda. Strainii si romanii investesc mii de euro...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]