Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

8 avantaje ale culturii de lavanda: tolereaza bine seceta si temperaturile negative

de Ana Ghiarasim 06 Mai. 2022 2459
8 avantaje ale culturii de lavanda: tolereaza bine seceta si temperaturile negative
4.75 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Lavanda este o planta cu un parfum unic, extrem de folosita in industria parfumurilor si a produselor de infrumusetare. Lavanda este pretuita pentru prospetime, dulceata si pentru mirosul fructos.

In acest articol iti prezentam 8 avantaje pe care le are cultura de lavanda, fata de alte culturi, astfel incat sa iti fie mai usor sa iei o decizie de a incepe o afacere cu lavanda.
 
1. Cultura de lavanda este o cultura perena, deci nu intra in rotatia culturilor, traieste 15-25 de ani, in functie de soi, de calitatea materialului saditor – obtinut obligatoriu pe cale vegetativa, prin butasire sau marcotare – si in functie de intretinere.
 
Atentie! Materialul saditor obtinut pe cale generativa, deci din seminte, are o accentuata degenerescenta genetica, adica pierde din calitatile genetice ale plantelor-mama, fapt pentru care nu rezista decat 7-10 ani. De aceea se recomanda butasii obtinuti pe cale vegetativa. 
 
2. Spre deosebire de culturile traditionale, sezoniere, care presupun an de an reluarea de la zero a procedurilor initiale – arat, discuit, frezat, semanat – , cultura de lavanda se infiinteaza o data la un sfert de secol, adica la o generatie.
 
3. Nu are nevoie de un sol special – lavanda se acomodeaza usor la cernoziomul obisnuit, chiar si la solurile cu fertilitate mai scazuta, sarace si uscate, deoarece nu extrage mari cantitati de substante nutritive, care sa-i influenteze decisiv productia. O conditie mai importanta decat calitatea nutritiva a solului este permeabilitatea acestuia.
 
4. Intretinerea culturii de lavanda este usoara. Lavanda este o planta nepretentioasa, care presupune in primii doi ani un efort de intretinere relativ identic cu al altor culturi consacrate la noi – cum ar fi porumbul – la care se adauga toaletarea; din anul al treilea insa munca se reduce la prasila si recoltare, eventual depozitare, operatiuni obligatorii de fapt si la celelalte culturi.


Citeste si:

Ce tip de produse poti obtine din florile de lavanda
 
 
5. In primii doi ani, ingrijirea trebuie facuta mai atent: mentinerea terenului curat de buruieni prin sapare – pentru certificare ecologica – sau erbicidare cu substante omologate pentru lavanda; irigarea, daca sunt ani cetosi; aplicarea unor tratamente foliare; pregatirea pentru iarna – musuroirea plantelor si tunderea, pentru stimularea ramificarii in primavara.
 
Ulterior insa, dupa ce lavanda ajunge la maturitate, din anul al treilea, fiind o planta neiubitoare de apa, irigarea nu mai este necesara nici macar pe timp de seceta. De asemenea, planta formandu-si coroana matura, unindu-se cu cea de langa ea, nu va mai fi necesara saparea intre cuiburi, buruienile neputand creste sub ea.
 
6. Lavanda tolereaza bine temperaturile negative fara a fi acoperita cu un strat de zapada, iar in conditiile existentei unui pat consistent de zapada, rezistenta la inghet pana la temperaturi de -30 -33 grade C.
 
7. Recoltarea se realizeaza de doua ori: prima data in vara, iar a doua, la jumatate din cantitate, in toamna.
 
8. Probleme reduse cu daunatorii: lavanda are foarte putini daunatori naturali, nefiind pretentioasa din acest punct de vedere, nefiind consumata de animale, nici macar de oi, ea insasi este o planta care alunga daunatorii.


Afla cum sa pui bazele unei afaceri cu lavanda din ghidul practic "Lavanda, cultura care iti aduce minimum 8.000 de euro profit" de AICI ...click pentru detalii si comenzi<<

 
 



Tags: lavandacultura de lavandaafacere cu lavandaavantaje lavanda

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Planificarea afacerii cu lavanda

de Idei de afaceri
01 Dec 2022
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere profitabila la tine in gradina: Cultura de lavanda

de Idei de afaceri
04 Aug 2023
Lavanda este o cultura ideala daca ai la dispozitie un teren de dimensiuni mici. Toti cultivatorii de lavanda din Romania au inceput cu doar cateva...

Afacere cu lavanda: cum sa faci profit pe suprafetele mici de teren

de Idei de afaceri
03 Sep 2020
Pentru o afacere profitabila cu lavanda antreprenorul trebuie sa stie inca de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei pentru a...

Cultura de lavanda: Care sunt cele mai profitabile soiuri

de Idei de afaceri
05 Mai 2023
Lavanda este o planta foarte apreciata pentru proprietatile sale, fiind utilizata pentru fabricarea parfumurilor si a uleiurilor esentiale. Pentru ca...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]