de Idei de afaceri
30 Iun. 2023
2576
Cultivarea lavandei poate fi o modalitate foarte buna de a face profit pentru un mic fermier. Chiar si un teren mic – de exemplu, gradina din spatele casei – poate aduce un profit remarcabil cand vine vorba de cultivarea lavandei.
Afacerea cu lavanda nu are cum sa dea gres, mai ales in Romania, unde planta este extrem de folosita sub diverse forme, de la pulbere, la siropuri si uleiuri.
Iata cateva modalitati de valorificare a culturii de lavanda:
Pulberea de lavanda
Are proprietati calmante, fiind indicate in stari de neurastenie, in afectiuni cauzate de situatii tensionate, dar si de stresul psihic, de melancolie sau de anxietate. In astfel de cazuri, lavanda se foloseste sub forma de pulbere uscata.
Se obtine prin macinarea plantei cu rasnita de cafea. Praful obtinut se pastreaza intr-un borcan inchisermetic, pentru a proteja aroma si proprietatile curative ale plantei. Din pulberea de lavanda se administreaza cate o lingurita de trei-patru ori pe zi, cu 15 minute inainte de fiecare masa, dupa care se bea putin ceai, iar cura dureaza 21 de zile.
Infuzia de lavanda
Se prepara din doua lingurite de flori uscate de lavanda, care se infuzeaza timp de zece minute, in 250 ml de apa clocotita. Se beau zilnic cate doua-trei ceaiuri indulcite cu putina miere.
In decursul timpului, infuzia de levantica si-a dovedit o eficienta remarcabila in functionarea normala a ficatului si a vezicii biliare. In acelasi timp, se folosesc si compresele. In acest caz, se prepara un amestec din doua parti de ulei de lavanda si o parte de alcool cu care se stropeste o panza. Aceasta compresa se aplica pe ficat si se mentine un interval de 20 de zile pe luna. Totodata, aceste comprese sunt eficiente si pentru calmarea colicilor abdominale si balonarile.
Sirop de lavanda
La prepararea siropului de lavanda se folosesc doi pumni de flori proaspete, bine spalate, doua kilograme de apa, un kilogram de zahar si doua lamai mari. Florile se freaca bine o parte din zahar si cu lamaia taiata felii. Totul se lasa la macerat timp de opt ore, apoi se adauga apa si se lasa 24 de ore. Dupa acest interval, compozitia se strecoara, storcandu-se bine florile. La siropul obtinut se adauga restul de zahar, se amesteca bine, apoi se toarna in sticle.
La fiecare sticla se pune un varf de cutit de salicilat sau aspirina. Sticlele se pastreaza in loc racoros.
Limonada cu lavanda
In acest caz se folosesc 70 g de flori proaspete si 450 ml apa fierbinte. Florile se asaza intr-un bol, iar peste ele se toarna apa fierbinte, lasandu-se 10-15 minute. Florile se strecoara si se adauga 150 g de zahar, care se amesteca bine.
Intr-o cana mai mare se pune gheata, peste care se storc 6-8 lamai, apoi se adauga apa cu lavanda.Compozitia se amesteca bine, apoi se poate consuma.
Tinctura de lavanda
Se poate prepara in casa din 100 g de flori uscate, care se macereaza in 500 ml de alcool de secara, vreme de 14 zile. Apoi se toarna in sticlute care se inchid ermetic si se depoziteaza intr-un loc intunecos.
Se administreaza cate patru lingurite pe zi – o lingurita se dilueaza in 100 ml de apa fiarta si racita – sau se foloseste sub forma de comprese aplicate pe tample.
Buchete de lavanda proaspata
Multi cultivatori isi vand lavanda direct din gradina sau in pietele din apropiere. In orice caz, merita sa vinzi buchete proaspete pentru ca se vand la un pret foarte bun – 10 lei/buchet 100 fire. Insa pentru a reusi sa vinzi o cantitate mare de buchete proaspete de lavanda va trebui sa te pregatesti dinainte: sa cauti cumparatori, sa dai de stire lumii exact unde vor gasi lavanda.
Motivul: perioada in care vei putea vinde buchetele proaspete este relativ scurta – maxim o luna.
Buchete uscate de lavanda
Pretul – cam tot acelasi. Dar in piete se vinde un pic mai greu. Avantajul este ca nu trebuie sa-ti faci griji pentru buchetele proaspete pe care le-ai taiat si ti-au ramas in stoc. Agata-le cu capul in jos intr-un loc umbrit, dar cald, pentru a pastra culoarea violet a florilor si iata ca ai un nou produs, gata de vanzare. Diferenta e ca aceste buchete le poti vinde de-a lungul intregului an.
Nu este nevoie sa se faca probleme pentru mirosul buchetelor, se pastreaza mult si bine. Iar daca se observa ca vanzarea buchetelor uscate nu merge cum s-a planuit, se poate trece la pasul urmator.
Perne calmante
Perna cu lavanda este una dintre cele mai profitabile produse cu valoare adaugata obtinute din levantica. Stim cu totii de proprietatile calmante ale lavandei.
Pornind din faptul ca lavanda ajuta chiar si la calmarea copiilor hiperactivi, un cultivator din Statele Unite a inceput productia unei linii de perne cu lavanda cu modele de animale, iar acum are un profit anual de peste 1 milion de dolari din aceasta afacere. In Cluj, chiar exista o doamna care confectioneaza perne calmante cu lavanda.
Lavanda la ghiveci
Multi cultivatori de lavanda au observat ca vanzarea lavandei la ghiveci este o completare ideala a profitului obtinut din cultivarea acestei plante.
Motivul: investitia consta doar in cumpararea ghivecelor si a pamantului.
Pentru a obtine puieti identici cu planta-mama, vanzatorii de lavanda la ghiveci prefera inmultirea prin butasi, adica crengi taiate de pe planta-mama in loc de inmultirea prin seminte.
Sapun de lavanda
Tot mai multi cunoscatori considera sapunul de lavanda un produs cosmetic care nu poate lipsi dintr-o baie.
Cum sa incepi? Foarte simplu: pe internet gasesti mii de retete pentru prepararea sapunului de lavanda. Se poate incepe cu cantitati mai mici, preparate dupa diverse retete si in diferite forme.
Un lucru cert: clientul care a cumparat un sapun de lavanda de calitate de la tine sigur va reveni pentru mai mult.
Uleiul de lavanda – cel mai important produs
Are proprietatii calmante si relaxante, este antiseptic, ajuta la buna functionare a inimii, reducand palpitatiile si tensiunea arteriala. Pentru linistire, se pun cate trei picaturi pe un cub de zahar, care se consuma seara, inainte de culcare.
In acelasi timp, uleiul de lavanda se foloseste pentru masajul toracelui si bratului stang, pe toata lungimea acestuia. In acest caz, manevrele trebuie efectuate de persoane competente, care sa actioneze cu blandete. Tratamentul normalizeaza functiile inimii si nivelul hipertensiunii arteriale si trebuie urmat 12 zile pe luna.
Folosit la inhalatii, uleiul de lavanda calmeaza tusea, pneumonia, laringita, bronsita, obstructia nazala. Trateaza infectiile sinusurilor, ale urechilor si a gatului. Se aplica pe gat cateva picaturi de ulei si se maseaza usor locul pentru o absorbtie optima.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: ulei de lavandacultura de lavandasapun de lavandainfuzia de lavanda