Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apple decade in clasamentul global al valorii de piata

de Bianca Tila 11 Mai. 2022 813
Apple decade in clasamentul global al valorii de piata
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Gigantul petrolier Saudi Aramco depaseste Apple si devine cea mai mare companie din lume in functie de valoarea pe piata. In 2022, actiunile gigantului saudit sunt plus 30%.

Saudi Aramco este o companie petroliera detinuta de statul saudit. Aceasta a fost infiintata in anul 1933 in colaborare cu o companie de petrol americana. Compania este specializata in extractia de petrol si productia de carburant.
 
In ceea ce priveste capitalizarea in 2022, gigantul petrolier a depasit Apple dupa un raliu de 29,25% si a devenit cea mai valoroasa companie la nivel mondial, conform seekingalpha.com. Valoarea de piata a societatii este de circa 2.500 de miliarde de dolari. Acesta cifra de afaceri se inregistreaza cu putin peste capitalizarea Apple.
 
Apple este una dintre cele mai cunoscute companii la nivel global, infiintata in 1976 in Silicon Valley. Compania a cunoscut succesul cu ajutorul proiectarii, dezvoltarii si comercializarii electronicelor de consum, software de calculator si a serviciilor online. Productia iPhone a adus companiei o reusita si o piata consumatoare, crescand cifra de afaceri la momentul aparitiei.
 
Desi Apple raporta rezultate puternice la inceputul anului, evolutia pe bursa a fost afectata. "Actiunile producatorului iPhone-urilor au scazut cu 15,7% de la inceputul anului. Chiar daca gigantul american a raportat rezultate puternice si a oferit estimari solide pentru perioada urmatoare, evolutia pe bursa a fost afectata de un selloff la nivelul actiunilor de tip -growth- din industria tech", scrie ZF.
 
Se asteapta ca Apple sa inregistreze un profit net per actiune (EPS - earnings per share) de 6,15 dolari in anul fiscal 2022. De asemenea, analistii preconizeaza ca Apple o sa raporteze venituri totale de 100 miliarde de dolari. 
 
In trimestrul al patrulea al anului 2021, Saudi Aramco anunta venituri de 32 miliarde de dolari, moment cand pretul bariului de petrol era cu circa 5 dolari sub nivelurile actuale, iar productia era mai scazuta.
 
Investitorii au discutat timp de doi ani despre "castigatorii pandemiei" din sectorul tech. "Totusi, scaderea numarului de investitii in energie din timpul crizei sanitare a dus la o lipsa considerabila de petrol, gaze, carbune si capacitate de rafinare, determinandu-i astfel pe unii analisti sa considere ca sectorul energetic ar putea fi -cel mai mare castigator al pandemiei-, conform ZF.
 
Situatia a fost de asteptat, in conditiile in care lumea are nevoie de petrol mai mult ca niciodata. Aramco din Arabia Saudita a reusit sa se claseze pe cel mai inalt nivel de piata cu ajutorul preturilor crescute, comparativ cu Apple care incearca sa faca fata crizei semiconductoarelor. De asemenea, pe langa acest declin compania americana isi scoate unele dintre cele mai vechi produse de pe piata.
 
Aramco s-a aflat pentru ceva timp in fruntea clasamentului global, insa Apple a obtinut pozitia de lider in iulie 2020. Anterior, furnizorul arab a ajuns pe locul 1 in clasament in urma lansarii pe bursa printr-un IPO in decembrie 2019. "Aceasta lovitura pentru Apple este cu atat mai ciudata cu cat, pe 3 ianuarie 2022, gigantul avea o putere financiara estimata la 3.000 de miliarde, fiind prima companie care a atins aceasta performanta. De atunci, insa, s-a tot dus in cap si isi mentine chiar si in prezent traiectoria descendenta. Astfel, a pierdut 484 de miliarde de dolari, in timp ce preturile ridicate ale petrolului au venit ca o veste senzationala pentru Aramco.", scrie playtech.ro.
 
Apple decide dupa aceasta scadere sa renunte la productia de iPod, dupa aproximativ 22 de ani si 450 de milioane de unitati vandute. Primul iPod avea capacitatea de stocare a 1000 de melodii, lucru ce a castigat popularitate. In anii 2000 milioane de oameni din intreaga lume foloseau dispozitivul. Totodata, la finalul anului fiscal 2005 Apple vanduse 22,5 milioane de unitati, insa cu toate acestea compania a anuntat ca nu va mai produce dispozitivul.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: applesaudi aramco

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]