Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce este si de ce este important un audit de mediu in afaceri

de Ideideafaceri 11 Sep. 2018 7493
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Auditul de mediu este in esenta un instrument de management folosit pentru masurarea efectelor anumitor activitati asupra mediului in raport cu standardele europene si respectand o serie de criterii stabilite de catre stat. In functie de tipurile de standarde si de scop, exista diferite tipuri de audit de mediu.

Organizatiile de toate felurile recunosc importanta problemelor legate de poluare si au inteles faptul ca performantele lor vor fi examinate de un numar mare de parti interesate.

Auditul de mediu este folosit pentru:

  • a analiza o activitate economica din punct de vedere al impactului asupra mediului

  • a investiga potentialele probleme

  • a intelege natura acestora

  • a identifica sursele de poluare

  • a oferi solutii ecologice pentru reducerea poluarii si pentru eliminarea in siguranta a deseurilor

  • a intocmi rapoartele necesare desfasurarii activitatii in mod legal

Aceste unelte sunt folosite pentru a contribui la imbunatatirea afacerilor existente, cu scopul de a reduce efectele negative ale acestora asupra populatiei si naturii. O persoana specializata in audit mediu va studia efectele pe care le au activitatile agentilor economici intr-un mod sistematic si documentat, pentru ca in final sa faca un raport de evaluare. Exista multe motive pentru efectuarea unui audit, care includ aspecte care depasesc reglementarile impuse de legislatia in vigoare, mergand pana la presiunea exercitata de opinia publica.

Importanta auditurilor de mediu in sectorul industrial

In prezent, poluarea creste semnificativ zilnic datorita fabricilor din diferite sectoare si a deseurilor pe care acestea le produc. Deseurile de toate felurile produc diferite tipuri de poluare, care sunt cauza unor probleme serioase de sanatate pentru om si, de asemenea, pentru ecosistemele din zona.

Poluarea in toate formele ei de manifestare poate avea efecte adverse asupra capacitatii mentale, sociale si economice a populatiei din zona, iar la nivel global poate afecta arii extrem de extinse.

Pentru legislatie a devenit un factor imperativ protejarea oamenilor de substantele chimice periculoase si de deseurile industriale, deoarece toate fiintele trebuie sa traiasca intr-un mediu nepoluat pentru a duce o viata sanatoasa. In acest scop, guvernele sunt obligate sa stipuleze in legi clare regulile stricte si reglementarile destinate industriilor pentru a pastra mediul curat, non-toxic, iar companiile au obligatia de a le respecta.

De ce este obligatorie colaborarea cu firme de audit de mediu

Angajarea de inspectori de mediu care sa poata efectua evaluari pentru a preveni poluarea este mai mult decat o necesitate. Un auditor de mediu poate examina activitatile desfasurate de diferiti agenti economici care apartin unor industrii cu potential poluant mai mult sau mai putin ridicat, oferind consultanta si solutii pentru managementul deseurilor, Raportari AFM, raportari catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM). Conform specialistilor de la GES (Green Environment Support), aceste rapoarte sunt lunare, semestriale sau anuale, in functie de profilul agentilor economice.

Daca o companie nu respecta standardele impuse de lege, acesteia ii pot fi imputate sume considerabile ca amenzi, dar ii si poate fi retrasa autorizatia de functionare.

Ce face un auditor de mediu

De exemplu, un auditor de mediu de la solutiidemediu.ro masoara impactul pe care il are productia asupra resurselor naturale, monitorizeaza si ofera solutii corespunzatoare pentru sistemul de eliminare in siguranta a deseurilor. De asemenea, prin angajarea unui inspector de mediu se reduce interferenta directa a organelor statului, deoarece auditorul de mediu poate examina standardele necesare si poate prezenta rapoarte institutiilor abilitate.

Un bun sistem de audit al mediului necesita un efort constant de supraveghere si analiza a sistemului de lucru industrial pentru a crea o analiza a poluarii generate. Obiectivul principal al efectuarii auditarilor de mediu este controlul poluarii. Mai mult, prin activitatea, sa un specialist ajuta la imbunatatirea sigurantei productiei si la managementul deseurilor chimice. Mai mult decat atat, se ofera revizuiri a performantei instalatiilor de lucru industriale si date clare cu privire la impactul posibil asupra mediului inconjurator pe care acestea le pot avea.

Firmele care ofera servicii de audit de mediu furnizeaza servicii pentru diversi agenti economici, pentru companii din diferite industrii, organizatii non-profit si fac raportarile obligatorii catre agentiile nationale, conform legislatiei de profil in vigoare.



Tags: auditauditor topsistem audit

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]