de Bianca Tila
20 Mai. 2022
933
Automobile Dacia S. A. este cel mai mare exportator de pe piata locala. Acesta a revenit pe plus in 2021, inregistrand o cifra de afaceri de 21,4 miliarde de lei. Comparativ cu rezultatul din 2020 este in urcare cu 17%, potrivit unui raport al companiei.
Dacia apartine grupului francez Renault din 1999 si are ca obiectiv de activitate construirea, producerea si comercializarea de automobile, piese auto, masini-unelte si instalatii pentru industria de automobile.
Desi productia a ramas la un nivel similar, cresterile nu au intarziat sa apara. Acest lucru a fost posibil datorita livrarii de masini mai scumpe si demararii livrarilor de Jogger, dincolo de lansarile comerciale pentru noile Sandero si Logan, alaturi de Duster facelift.
Exportatorul nu se poate lauda ca este cea mai mare companie din Romania, avand in vedere cifra de afaceri inregistrata de OMV Petrom. Dacia si-a pierdut titlul in fata companiei petroliere ce a inregistrat venituri solide de 26 de miliarde de lei pe fondul scumpirii fara precedent a gazului natural si a energiei, alaturi de revenirea barilului de petrol.
Incepand cu 2014, Dacia a depasit constant OMV Petrom si timp de sapte ani a detinut titlul de compania cu cea mai mare cifra de afaceri.
"In 2021 mediul de afaceri a fost in continuare impactat de criza sanitara generata de pandemia de Covid 19, dar nu cu aceeasi intensitate ca in anul 2021. Mai multe perioade de izolare si carantina au avut efecte negative asupra activitatii Grupului in 2021. Pe langa efectele pandemiei, in activitatea primului semestru al anului 2021 au inceput sa se resimta si efectele negative ale perturbarilor in aprovizionarea cu componente electronice ce afecteaza intregul sector mondial de automobile. Efectele crizei de componente electronice au fost amplificate in cel de-al doilea semestru, principala consecinta fiind pierderile de productie", se arata in raport.
Vanzarile de masini si componente au urcat cu 17,4% la 18,398 miliarde de lei. In ceea ce priveste exporturile au accelerat cu 20,7% in timp ce in intern au scazut cu 5,3. Vanzarile de piese de schimb au urcat cu 14,5% la 1,1045 miliarde de lei, la export avansand cu 18,4%, ritm dublu fata de vanzarile din Romania.
"In cazul profitului net, care a urcat cu 67% in 2021 fata de 2020, compania Automobile Dacia a punctat un rezultat de 498,28 mil. lei. Raportul mentioneaza ca in 2022 compania propune ca pe langa profitul net aferent exercitiului financiar 2021 sa repartizeze la dividende si suma de 206,9 mil. lei reprezentand rezultatul reportataferent rezervei din reevaluarea mijloacelor fixe si 821,1 mil. lei reprezentand distribuirea rezervei din profitul reinvestit aferenta perioadei 2014-2017.
Astfel suma totala de repartizat in 2022 este de 1,526 miliarde de lei din care 1,5 miliarde de lei dividende de plata si 25,6 mil. lei rezerva legala. Decizia vine in contextul in care Grupul Renault implementeaza o noua strategie - Renaulution - insa dupa crizele legate de arestarea lui Carlos Ghosn, pandemie si lipsa componentelor electronice, in 2022 razboiul din Ucraina i-a determinat pe francezi sa iasa din Rusia si sa vanda simbolic uzina din Moscova catre municipalitate si pachetul majoritar de la AvtoVaz catre un institut rusesc, in conditiile in care francezii deja investeau in viitoare modele Lada", scrie Mediafax.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: daciacifra de afacereicresteri