Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege OBLIGATORIE pentru toti comerciantii: orice REDUCERE afisata va fi dublata de prezentarea celui mai mic pret folosit in ultimele 30 de zile

de Bianca Tila 27 Mai. 2022 1150
Lege OBLIGATORIE pentru toti comerciantii: orice REDUCERE afisata va fi dublata de prezentarea celui mai mic pret folosit in ultimele 30 de zile
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Implementarea masurilor pentru protectia consumatorilor continua, dorinta ministrului economiei este ca romanii sa se bucure de preturi corecte pentru produsele cumparate. Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare a fost aprobata de Guvern, la propunerea Ministereului Economiei.

Comerciantii vor fi obligati sa afiseze la raft, pe langa reducere, cel mai mic pret practicat pentru produsul redus in ultimele 30 de zile, conform unui proiect de HG adoptat de Executiv. Acest fapt se implemnteaza in conformitate cu imperativele europene. In ciuda faptului ca proiectul a fost pe masa dezbaterilor cu mai mult de un an in urma, acesta vine sa transpuna o directiva europeana acum. Pentru comercianti, intarzierea Guvernului inseamna alinierea la noile reguli in doar trei zile. 
 
„Actul normativ aprobat astazi vine in completarea masurilor adoptate deja, pentru a ne asigura ca toti consumatorii sunt protejati. Trebuie sa platim pretul corect pentru produsele cumparate si sa protejam consumatorii impotriva unor oferte inselatoare”, a declarat Florin Spataru, ministrul economiei.
 
In Hotararea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare privind informatii pentru consumatori legate de reducerile de pret se introduce un articol nou. Mai exact, orice notificare de reducere a pretului trebuie sa indice clar pretul aplicat anterior de comerciant. Astfel, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 30 de zile inaintea de data aplicarii reducerii de pret.
 
De asemenea, cu ajutorul proiectului sunt introduse optiuni de reglementare la nivel national in ceea ce priveste bunurile care sunt susceptibile a se deteriora sau a a se perima rapid, precum alimentele. In aceasta categorie intra si reducerile de pret continue si bunurile care au fost prezentate pe piata mai putin de 30 de zile.
 
In cazul bunurilor mentionate mai sus, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 10 zile inainte de data aplicarii reducerii de pret. Pentru produsele prezente pe piata, perioada este de mai putin de 30 de zile, pretul anterior reprezentand cel mai mic pret practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, inainte de data aplicarii reducerii de pret. 
 
In cazul in care reducerea de pret este majorata treptat in perioada ultimelor 30 de zile, pretul anterior este considerat pretul fara reducere inainte de prima aplicare a reducerii de pret.
 
In ceea ce priveste produsele vandute in regim de outlet s-au stabilit masuri suplimentare. Acest tip de vanzare include prevederi mai detaliate privind informatiile destinate consumatorilor legate de reducerile de pret. 
 
In functie de natura, gravitate, amploare si durata incalcarii noilor prevederi, actul normativ a introdus si o serie de sanctiuni. Amenzile pentru nerespectarea noilor reguli pot ajunge pana la 30.000 de lei. 
 
Mai jos puteti citi Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare.
 
Hotarare - pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare
 
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
 
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
 
Art.I. – Hotararea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 643 din 9 septembrie 2008, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2, dupa litera e) se introduce o noua litera, lit. f), cu urmatorul cuprins:
 
"f) vanzari in regim de outlet - vanzarile efectuate in structuri de vanzare in care se comercializeaza produse care poarta marca producatorului si indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
 
1. produse care fac parte din colectii din sezoanele precedente
 
2. produse care sunt surplusuri de productie sau produse de la capatul liniei de productie sau produse de calitatea a doua
 
3. produse care fac parte din linii experimentale de produse
 
4. produse returnate si/sau surplusuri de stoc anulate
 
5. produse in stare de folosinta si resigilate, comercializate la pret redus
 
6. produse cu mici defecte, indicate in mod expres in acest sens in oferta comerciantului, cu informarea in scris a consumatorului".
 
2. Dupa articolul 4, se introduce un nou articol, art. 41, cu urmatorul cuprins:
 
"Art. 41. (1) Orice anunt de reducere a pretului indica pretul anterior aplicat de vanzator in aceeasi suprafata de vanzare pentru o perioada determinata, inainte de aplicarea reducerii de pret. Dovada practicarii pretului anterior se va face prin documente prezentate de comerciant, in acest sens, la solicitarea personalului imputernicit al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
 
(2) Pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceeasi suprafata de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret.
 
(3) In cazul produselor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceeasi suprafata de vanzare in perioada ultimelor 10 zile inainte de data aplicarii reducerii de pret.
 
(4) In cazul produselor prezente la comercializare intr-o perioada mai mica de 30 de zile, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceasta perioada inainte de data aplicarii reducerii de pret. Vanzatorul indica intr-un mod clar, lizibil si usor de indentificat perioada in care pretul anterior a fost aplicat.
 
(5) Daca reducerea de pret este majorata treptat, pe perioada aceleiasi campanii de reducere, pretul anterior este considerat pretul fara reducere inainte de prima aplicare a reducerii de pret.
 
(6) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si in cazul structurilor care practica vanzari in regim de outlet.
 
(7) In cazul in care structurile care practica vanzari in regim de outlet compara preturile de vanzare cu pretul de magazin de fabrica al producatorului sau cu pretul de catalog sau cu un alt pret de referinta echivalent, acestea ofera in scris informatii clare, lizibile si usor de indentificat cu privire la pretul de referinta utilizat pentru comparatie.
 
(8) In cazul in care produsul nu a fost expus spre vanzare in perioada ultimelor 30 de zile in structurile care practica vanzari in regim de outlet, pretul anterior il reprezinta pretul de magazin de fabrica al producatorului sau pretul de catalog, dovedit cu documente din partea producatorului/vanzatorului din care sa rezulte care este pretul cel mai mic".
 
3. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"Art.12. (1) Nerespectarea prevederilor art.3 alin.(1), art.4, art.5 - 7, art.10 si 11, referitoare la indicarea pretului de vanzare si a pretului pe unitatea de masura, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei;
 
(2) Nerespectarea prevederilor art. 41, referitoare la indicarea pretului anterior aplicat de vanzator ca urmare a unui anunt de reducere a pretului, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei;
 
(3) La aplicarea sanctiunilor sunt avute in vedere urmatoarele criterii:
 
a) natura, gravitatea, amploarea si durata incalcarii;
 
b) orice actiune intreprinsa de comerciant pentru a atenua sau a repara prejudiciul suferit de consumatori;
 
c) orice incalcare anterioara savarsita de comerciant, ce se regaseste in mod obligatoriu in cadrul cazierului comercial;
 
d) beneficiile financiare dobandite sau pierderile evitate de comerciant datorita incalcarii, daca sunt disponibile datele relevante;
 
e) sanctiunile aplicate comerciantului pentru aceeasi incalcare in alte state membre, in cazurile transfrontaliere in care sunt disponibile informatii cu privire la astfel de sanctiuni prin mecanismul instituit prin Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European si al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind cooperarea dintre autoritatile nationale insarcinate sa asigure respectarea legislatiei in materie de protectie a consumatorului si de abrogare a Regulamentului (CE) nr.2006/2004;
 
f) orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstantelor cazului.
 
(4) Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor notifica Comisiei Europene, dispozitiile sanctionatorii prevazute la alin. (1) si (2) si ii comunica orice modificare ulterioara.
 
(5) Sanctiunile prevazute la alin. (1) si (2) nu exclud aplicarea altor masuri de remediere aflate la dispozitia consumatorilor in temeiul altor dispozitii legale in vigoare".
 
4. Articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Art. 14. - Contraventiilor prevazute la art. 12 alin. (1) si (2) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Art.II. - Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 28 mai 2022, cu exceptia art.I pct.3 care intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei,
 
Partea I.
 
Prezenta hotarare transpune art.2 din Directiva 2019/2161 a Parlamentului European si a Consiliului din 27 noiembrie 2019 de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului si a Directivelor 98/6/CE, 2005/29/CE si 2011/83/UE ale Parlamentului European si ale Consiliului in ceea ce priveste o mai buna asigurare a respectarii normelor Uniunii in materie de protectie a consumatorilor si modernizarea acestor norme, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr.328 din 18 decembrie 2019.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: reducere preturicomercianthg nr. 947/2000

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]