de Bianca Tila
29 Apr. 2022
1221
In primul trimestru al acestui an, OMV Petrom a reusit sa obtina o crestere a profitului net. Estimarile sunt de aproximativ 1,748 miliarde de lei, un rezultat de peste trei ori mai mare fata de cel de anul trecut din aceeasi perioada a anului, mai exact de 573 milioane de lei.
In trimestrul intai al anului trecut au atins cifra 4,8 miliarde de lei, venituri din vanzari. Astazi inregistreaza, in primul trimestru al anului 2022, cifra de 11,8 miliarde de lei.
S-au inregistrat 1,106 miliarde de lei ca rezultat din exploatare, fara a pune elementele speciale in calcul. Acest fapt se datoreaza cresterii preturilor la titei si gaze naturale. Comparativ, anul trecut in primul trimestru au acumulat 311 miliarde de lei.
Din cauza vanzarilor de active si a scaderii naturale intense de zacaminte principale, productia a decazut cu 12,7%. De asemenea, volumul de vanzari de gaze naturale a fost mai scazut cu 11%, cauza fiind reducerea surselor de aprovizionare. In ceea ce priveste productia neta de energie electrica se inregistreaza 0,99 TWh, adica 16% mai mica, avand in vedere revizia planificata pentru intreaga capacitate a centralei Brazi, din luna martie a acestui an. Fata de anul trecut in primul trimestru, unde investitiile totale au fost cu 10% mai mici, acum au acumulat 629 de miliarde de lei.
Zacamantul de gaze de mare adancime Neptun Deep din Marea Neagra este vizat de catre reprezentantii companiei "un proiect nou al Legii Offshore a fost publicat si se afla in prezent in faza de consultare publica. Autoritatile urmaresc aprobarea rapida a acestuia in parlament in prima jumatate a anului 2022. In functie de continutul final si de momentul aprobarii Legii Offshore revizuite, decizia finala de investitie este estimata pentru semestrul intai din 2023. In privinta riscului de reglementare, societatea se afla in dialog cu autoritatile romane pe subiecte relevante pentru industrie. In ultimii ani am observat o serie de initiative fiscale si de reglementare puse in discutie si/sau implementate. Acest lucru sporeste volatilitatea legislativa si influenteaza intreg mediul de afaceri", afirma reprezentatii companiei.
Conflictul intre Rusia si Ucraina este monitorizat de catre OMV Petrom pentru a cunoaste orice sanctiuni si contrasanctiuni suplimentare care decurg din acesta. "Societatea analizeaza in mod regulat impactul potential asupra sferei sale de activitate. Intreruperile in fluxurile de marfuri dinspre Rusia spre Europa ar putea determina cresteri suplimentare ale preturilor energiei in Europa, care au atins niveluri record in T1/22, si ar putea accelera riscul de inflatie a costurilor. Sanctiunile impotriva Rusiei si contrasanctiunile emise de Rusia ar putea duce la perturbari in lanturile globale de aprovizionare si la lipsuri, de exemplu, de materii prime, produse agricole si metale si, in consecinta, ar putea creste si mai mult riscul de inflatie", afirma oficialii OMV Petrom.
Impactul pandemiei globale de COVID-19 continua asupra evolutiei economiei. Cresterea numarului de cazuri de infectati din intreaga lume din cauza aparitiei unor noi variante ale virusului, impreuna cu intrertuperile in lanturile de aprovizionare si inflatia crescuta pot conduce la intarzierea redresarii asteptate a cererii. "Consecintele pandemiei COVID-19 si ale altor perturbari constatate in prezent, precum si amploarea si durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate intr-un mod credibil la acest moment. OMV Petrom raspunde situatiei facand din sanatatea si bunastarea fiecarui angajat o prioritate principala. Din perspectiva actuala, preconizam ca, pe baza masurilor mentionate mai sus, capacitatea Grupului de a isi continua activitatea nu este afectata", se mai arata in raport.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: omv petromcresteriprofit net