de Bianca Tila
28 Iul. 2022
1136
OMW Petrom a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit net in crestere cu 374%, la 4,646 miliarde de lei. In perioada similara a anului trecut, compania a inregistrat un rezultat net de 980 milioane de lei, potrivit datelor financiare transmise, joi, de Bursa de Valori Bucuresti.
In ceea ce priveste valoarea veniturilor din vanzarile consolidate, acestea s-au ridicat la 25,581 miliarde de lei in prima jumatate a acestui an. Comparativ cu primul semestru al anului trecut, valoarea prezenta este in crestere cu 153%.
Din totalul vanzarilor consolidate, 55% au reprezentat vanzarile din segmentul rafinare si marketing, iar 44% au fost segmentele de gaze si energie. De asemenea, vanzarile din segmentul exploatare si productie au reprezentat numai 0,1% dupa vanzarea filialelor din Kazahstan in T2/T1.
"Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale a fost in suma de 5.901 milioane lei, semnificativ mai mare comparativ cu valoarea de 1.504 milioane lei din 1-6/21 datorita contributiei mai mari a tuturor segmentelor de business, ca urmare a cresterii preturilor din segmentul Explorare si Productie, a marjelor de rafinare semnificativ mai mari din segmentul Rafinare si Marketing, precum si a marjelor solide la gazele naturale din inmagazinare si din tranzactiile cu tertii in segmentul Gaze si Energie.
Rezultatul reflecta, de asemenea, achizitii in crestere atat in ceea ce priveste volumele, cat si preturile pentru toate produsele, si o impozitare mai mare in Explorare si Productie", se precizeaza in documentul citat.
O scadere de 7% s-a inregistrat in randul volumelor de vanzari de gaze naturale. Acest declin este rezultatul volumelor mici de gaze din propria productie si al scaderii cererii.
Productia neta de energie electrica a afisat cea mai mare valoare de pana acum pentru semestrul I, de 2,1TWh.
Capitalurile proprii ale grupului au inceput sa creasca din 30 iunie 2022 la 36,908 miliarde de lei. Comparativ cu decembrie 2021, unde a inregistrat 34,214, acum se observa urmarea profitului net generat de dividente. Indicatorul total al capitalurilor proprii a fost de 67%.
Datoriile companiei au crescut cu 2,585 miliarde de lei. Aceasta crestere a fost generata in mare parte de "datorii financiare mai mari in legatura cu instrumentele derivate, de datorii comerciale mai ridicate determinate de achizitii mai mari, de provizionare mai ridicate si de datorii mai mari cu impozitul pe profit" scrie Agerpres.
Grupul OMW Petrom s-a axat pe diversificarea surselor de aprovizionare pentru asigurarea continuitatii livrarilor.
"In aceasta perioada, capacitatile noastre interne de productie au functionat intr-un grad ridicat, inclusiv rafinaria Petrobrazi si centrala electrica de la Brazi, si ne-am concentrat pe diversificarea surselor de aprovizionare, astfel incat sa asiguram continuitatea livrarilor catre clientii nostri.
Pentru a creste productiei de gaze naturale a Romaniei, este esential sa dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificarile aduse Legii Offshore, insa o serie de clarificari din partea autoritatilor sunt necesare. Daca toate conditiile prealabile sunt indeplinite, decizia finala de investitie este estimata pentru mijlocul anului 2023.
In acest mediu foarte volatil, ne-am canalizat eforturile pentru a contribui la securitatea aprovizionarii cu energie a Romaniei. Prin strategia noastra pentru 2030, propunem 11 miliarde de euro pentru a sprijini cresterea atat de necesara a tarii, bazata pe investitii, si transformarea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon", a subliniat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Compania numara 7.839 de angajati la sfarsitul lunii iunie, cu aproximativ 10% in scadere fata de iunie 2021.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: omw petromprofit net