de Bianca Tila
01 Sep. 2022
929
Zentiva a inregistrat o cifra de afaceri de 553,8 milioane de lei in semestrul I din acest an. Comparativ cu anul trecut, acum este in crestere cu 8%, conform unui comunicat remis Bursa.
In ceea ce priveste vanzarile, cele mai importante cresteri au fost inregistrate pentru produsele fara prescriptie, pentru raceala si gripa +78%, pentru sistemul digestiv +14,8% si pentru sistemul nervos central +6,7%.
Grupul de companii Zentiva din Romania a lansat in primele sase luni ale acestui an, opt medicamente cu prescriptie, trei dintre acestea fiind in aria terapeutica - oncologie, iar celelalte adresandu-se hematologiei, cardiologiei si afectiunilor metabolice.
De asemena, in aceeasi perioada, compania a investit in total 2,2 milioane de euro in modernizarea si extinderea capacitatilor de productie.
"Cele doua fabrici de medicamente pe care le detinem la Bucuresti cumuleaza cea mai mare productie de medicamente din Romania. Dorim sa continuam sa ne dezvoltam sustenabil pentru a creste accesul milioanelor de pacienti din Romania si nu numai, la medicamente moderne, eficiente.
Suntem datori sa cautam solutii care sa valorifice capacitatea de productie. In conditiile dificile de piata actuale, cu cresteri generalizate de costuri si de taxare excesiva, suntem nevoiti sa facem mai multe eforturi pentru a mentine sanatatea economica a companiilor si angajamentul nostru fata de pacienti, angajati, parteneri si comunitate.
Multumesc colegilor pentru dedicarea lor de a gasi permanent solutii la provocarile din piata si solicit o implicare pragmatica si eficienta din partea autoritatilor pentru securizarea productiei de medicamente in Romania", a declarat Simona Cocos, Director General Zentiva Romania si Republica Moldova.
In semestru I din 2021, volumele de export au crescut cu 13%. Totusi, aceasta perioada a coincis si cu demararea livrarilor pentru piata din Spania. Compania exporta din Romania in tari precum Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Elvetia, Cehia si altele.
Avand in vedere conditiile majorarii costurilor de productie si a mediului restrictiv de reglementare din domeniu, compania a mizat pe avansul sustinut al exporturilor. Astfel, a reusit sa mentina soliditatea companiilor, perspectivele de dezvoltare si resursele necesare planurilor anuale de investitii.
Preturile pentru materii prime si excipienti au inregistrat cresteri, incepand cu anul trecut, cu aproximativ 20 - 60%, pentru ambalaje cu 15 - 20%, cele cu transportul intre 250 - 300%, iar energia si gazul cu 100 - 150%. Alaturi de aceste costuri se adauga modalitatea de calcul al pretului medicamentelor cu prescriptie (pretul cel mai mic dintr-un cos de 12 tari) si taxa de claw-back, ce limiteaza resursele producatorilor pentru investitii si dezvoltare.
"Indiferent de conditiile economice si de piata, Grupul Zentiva ramane angajat evolutiei; ne propunem consolidarea unei companii moderne care protejeaza resursele pentru generatiile viitoare prin actiuni concrete de sustenabilitate si protectie a mediului", a completat reprezentantul Zentiva.
Zentiva
Grupul Zentiva reuneste in Romania societatie Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen Romania S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. si Solacium Pharma S.R.L.
Solacium Pharma S.R.L. este un distribuitor de suplimnete alimentare, dispozitive medicale si OTC.
De asemenea, grupul este un furnizor major de medicamente generice care acopera peste 15 arii terapeutice, precum terapia durerii, urologie, gastro, reumatologie si arii strategice precum oncologie, cardiovascular, diabet, respirator si OTC-uri.
Grupul Zentiva are aproximativ 1.250 de angajati in Romania, dintre care 800 in operatiuni industriale (de productie), potrivit comunicatului.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: zentivacifra de afacericrestere