Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere cu cartofi mov: un kilogram se vinde cu 30 de lei!

de Nita Alina 16 Ian. 2017 4896
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cartoful mov, cu denumirea stiintifica Solanum andigenum, a fost cultivat de peste 6.000 de ani in Peru si Bolivia, fiind foarte apreciat pentru proprietatile antioxidante si anticancerigene. Datorita beneficiilor consumului de cartofi mov, acestia au devenit din ce in ce mai cautati si in Romania, unde fermierii au investit in infiintarea culturilor de acest tip.

Pretul pentru un kilogram de samanta sau de tuberculi pentru consum este de 30 de lei. Un alt avantaj pentru cultivatorii romani este reprezentat de productia mare la hectar. In Romania, cele mai multe plantatii de cartofi mov sunt din soiul Vitelotte Noir, o varietate frantuzeasca.

Primul  agricultor care a reusit aclimatizarea acestei plante in Romania este Gabi Sandu. Ideea sa investeasca intr-o afacere cu cartofi mov a aparut in anul 2007, in urma vizionarii unui reportaj la postul de televiziune BBC.

"Se cultiva dupa aproximativ aceeasi tehnologie a cartofului comun: se planteaza cand temperatura solului are peste 8 grade Celsius, intr-un sol cu un pH intre 5 si 6, perioada de maturare fiind de 90-100 de zile. Cultivarea pe suprafete mari implica unele riscuri, in special cel al furturilor. Locatia unde am plantat noi este tinuta secreta. Cine nu stie exact, daca doar trece pe langa ferma noastra, nu isi da seama ca este cartof mov, pentru ca seamana identic cu cel obisnuit. Doar la sectionarea unui tubercul se face diferenta.

In momentul in care am inceput sa vindem samanta in tara, iar acest lucru se intampla anul trecut, am livrat cumparatorului si un plan tehnologic, adica oferim consultanta. Ca reguli generale, chiar daca spuneam ca este rezistent la seceta, daca este ajutat cu apa, productia va creste. Noi am aplicat 3-4 udari la seceta si 1-2 in rest. In 2014, de exemplu, daca am avut regim pluviometric si termic bun, n-a fost nevoie de apa multa. Impotriva manei nu am aplicat niciun tratament si cartoful s-a descurcat foarte bine, dar am combatut cu substante pesticide gandacul din Colorado.

Am aplicat ingrasaminte NPK, dar, atentie, am utilizat cantitatile recomandate in cartare, deci este obligatorie analiza chimica a solului. Noi avem o formula a noastra dupa care lucram, iar in aceasta schema nu sunt neglijate microelementele.”

Productia de cartofi mov ajunge la export.

Mai multe detalii despre cultivarea cartofilor mov gasiti in Ghidul "Afacerea anului: Cultivarea de cartofi mov">>




Tags: cultivare cartofi movafacere cu cartofi movafacere in agriculturaplantare cartofi mov

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]