Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacerea perfecta pentru fermierii cu suprafete mici de teren: cultura de mangold

de Alina Constantinescu 08 Dec. 2016 6790
4.13 din 24 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cultura de Mangold sau sfecla elvetiana castiga tot mai multa popularitate, este foarte usor de cultivat si reprezinta afacerea perfecta pentru fermierii care detin o suprafata mica de teren agricol. Face parte din aceeasi familie cu sfecla, rubarba si spanacul. Se cultiva pentru frunzele sale foarte mari, carnoase, ce pot fi folosite in supe, salate, placinte sau budinci.

Mangoldul contine o cantitate mare de fibre si proteine care stimuleaza digestia si stabilizeaza nivelul de zaharuri din sange. Frunzele sunt excelente in dietele de slabire deoarece sunt foarte satioase. Mai mult, potrivit nutritionistilor, pentru ca are in compozitia sa o cantitate mare de antioxidanti, poate preveni cancerul.

Marin Dumbrava, fondatorul fermei ecologice Biodumbrava din comuna Joita, judetul Giurgiu, spune ca nu este o planta pretentioasa si are proprietati nutritive asemanatoare cu spanacul. Semintele bio de Mangold le-a cumparat din SUA, pliculetul de 10 grame costand 5 dolari.

Ca orice alta leguma, are nevoie in primul rand de un sol sanatos, curat, fara buruieni. Planta prefera solurile cu un pH intre 6-7, afanate, si are nevoie de irigatii.

De asemenea, cei care aleg sa cultive mangold e important sa stie faptul ca cele mai populare soiuri si hibrizi sunt: Bright Lights, Ruby Red, Fordhook Giant, Rhubarb, Large White Ribbed, Lucullus si Rainbow.

Cea mai buna perioada pentru infiintarea unei culturi de mangold este in lunile aprilie, mai, iunie.

Un alt aspect important pentru cei interesati de aceasta cultura este ca distanta dintre plante trebuie sa fie de 8-10 centimetri, iar intre randuri de 40 de centimetri.

Fata de spanac, are avantajul ca nu face seminte la inceputul verii si se poate culege permanent din primavara pana in toamna.

Singura problema pe care o intampina fermierul la cultura ecologica de mangold sunt daunatorii.

"(...)Noi plantam galbenele sau craite printre randurile de legume pentru ca tin la distanta nematozii. La fel, daca pe langa pomii fructiferi plantezi hrean sau usturoi, tin la departare daunatorii. Sau daca stropesti plantele cu ceai de pelin, fiind foarte amar tine la distanta insectele.

Mai este permisa in cultura bio si zeama bordeleza dar cumparata doar de la magazinele de specialitate, cu indicatii clare pe eticheta de cine si cum a fost produsa. Sunt permise prin legislatie europeana doar 3 kilograme la hectar pe an, stropiri cu zeama bordeleza”, a explica Marin Dumbrava pentru Agrointel.

Productia se vinde in supermarketuri si la magazine bio.


Tags: afacere de nisacultura de mangoldafacere agricolacultivare legume

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.13 din 5 - 24 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]