Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Baza de date online pentru materiale de constructii refolosibile

de Marian Curelaru 09 Mai. 2014 4634
5 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Plecand de la constatarea ca vanzatorii de materiale de constructii reciclate sunt destul de numerosi in Belgia, dar sunt insuficient cunoscuti, asociatia ASBL Rotor, care studiaza refolosirea materialelor de constructii inca din 2005, a avut ideea crearii unei baze de date online complexe. Ideea este aplicabila si in Romania, unde ar fi o reala opera de pionierat. Intr-adevar, reciclarea deseurilor de constructii este ceruta de multi si realizata de putini, iar depozitele pentru astfel de materiale sunt o "pasare rara".

Cu ajutorul unor organizatii de protectie a mediului, ASBL Rotor s-a lansat intr-o munca de furnicuta, constand in identificarea si documentarea revanzatorilor de materiale. Rezultatul a fost site-ul Opalis, o platforma pe care internautii pot gasi sfaturi privind refolosirea materialelor de constructii, dar si o harta interactiva a revanzatorilor de materiale din tara. Fiecare dintre ei face obiectul unei pagini descriptive in care sunt prezentate materialele vandute, serviciile oferite, adresa si datele de contact, programul de functionare si fotografii.
 
Context
Sectorul constructiilor este unul din cele mai energofage si poluante. In Europa, el reprezinta peste 50% din consumul de resurse naturale si aproape 40% din productia de deseuri. Reciclarea materialelor s-a dezvoltat mult in ultimii ani, Avantajele economice si ecologice ale refolosirii materialelor de constructii sunt insa numeroase. 
Reciclarea in domeniul materialelor de constructii are in acest moment unele limite. Ea implica intr-adevar o trecere prin stadiul de deseu, o transformare adeseori energofaga, transporturi si o multime de procedee care au un impact ecologic.
 
Incetul cu incetul, cativa profesionisti din domeniu se intorc insa spre o alternativa mai verde: refolosirea materialelor de constructii, fie pe loc, fie prin revanzatori, arata o analiza a cotidianului belgian Le Soir. Aceasta practic nu implica distrugere si nici o noua productie, ea permite mai ales sa nu recurgi la noi materii prime. Avantaje la care se opun unele clisee, precum ideea ca refolosirea s-ar limita la sfera bricolajului sau ca n-ar fi valabila decat la restaurarea cladirilor istorice. Sau chiar ca ar fi pur si simplu imposibila din motive tehnice.
 
"Aceste prejudecati sunt majoritatea false, apreciaza Lionel Billiet, cercetator in cadrul asociatiei ASBL Rotor. Multe imobile sunt distruse, in vreme ce majoritatea materialelor sunt inca utilizabile, atat la renovari, cat si la constructii noi. Evident, in cazul lor nu sunt disponibile unele servicii care insotesc materialele noi: nu exista intotdeauna informatii asupra materialelor, iar stocurile sunt mai aleatorii. Cu toate acestea, exista cateva materiale foarte folosite la care se poate recurge fara risc si fara dificultati."
 
Refolosirea materialelor de constructii nu este o practica noua, desi ea se inscrie perfect in logica ecologista si economica actuala. La o abordare superficiala, reutilizarea ar privi doar piesele vechi, rare si scumpe, insa ea poate permite, de asemenea, si gasirea unor materiale comune, des utilizate in constructii, la preturi scazute. Sustinatorii reutilizarii materialelor de constructii incearca prin idei si proiecte sa schimbe mentalitatile si sa informeze utilizatorii si firmele din domeniu cu privire la avantajele acestor practici.
 


Tags: materiale de constructiireciclareafaceri ecobaza de date

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 5 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]